Kurban bereketi bir yıl sürsün
Kurban Bayramı'nda vekaleten kurban kesim yönteminde Türkiye'de bir çığır açan Türk Kızılayı, 'iyilik'in boyutunu değiştirdi. Türk Kızılayı, vekaletle kesilen kurbanları yalnızca Kurban Bayramı'nda değil, 365 gün boyunca ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak şekilde bir programa sahip.Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Danıştekin, Türk Kızılayı'nın kurban projesini Gazeteniz Kocatepe'ye anlattı.GAZETENİZ KOCATEPE: Kurban Bayramı yaklaşıyor. Türk Kızılayı, kurban ile [&hellip]
Kurban Bayramı’nda vekaleten kurban kesim yönteminde Türkiye’de bir çığır açan Türk Kızılayı, “iyilik”in boyutunu değiştirdi. Türk Kızılayı, vekaletle kesilen kurbanları yalnızca Kurban Bayramı’nda değil, 365 gün boyunca ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak şekilde bir programa sahip.
Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Danıştekin, Türk Kızılayı’nın kurban projesini Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı.
GAZETENİZ KOCATEPE: Kurban Bayramı yaklaşıyor. Türk Kızılayı, kurban ile ilgili nasıl bir yöntem uygulayacak?
İSMAİL DANIŞTEKİN: 2007 yılından beri Vekâletle Kurban Kesim Kampanyası düzenleyen Kızılay, bu yılki kampanyasında da hayırseverlere ‘Kurban Bereketi Yıl Boyu Sürsün’ sloganıyla sesleniyor. Kızılay’ın geleneksel hale gelen Vekâletle Kurban Kesim Kampanyası 2016 yılında da devam ediyor. Ülkemizdeki ve dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerini yalnız bırakmayan Kızılay, kurban etlerini de yüzbinlerce mazlumun sofrasına ulaştıracak. Uygulanacak model sayesinde ihtiyaç sahipleri sadece Kurban Bayramı içinde değil, yıl boyu ete kavuşacak.
DİN GÖREVLİLERİ VE
NOTER, KESİMİ İZLEYECEK
Böyle bir kampanya, yardımlaşma duygumuzu da geliştirecektir.
Kızılay’ın “Kurban’da Kızılay Modeli” sayesinde hayırseverler Kurban ibadetlerini, amacına ve kuralına uygun olarak yerine getirebilecek. Bu çağdaş model sayesinde özenle seçilen kurbanlıklar, Et ve Süt Kurumu veterinerleri tarafından seçilerek Kurum’un modern kombinalarında vekâlet sahiplerinin isimleri okunarak, Kurban Bayramı’nın ilk üç günü kesilecek. İslami şartlara uygun şekilde gerçekleştirilecek kesimlere din görevlileri, veterinerler ve noter de eşlik edecek. Kurban etlerinden elde edilecek kavurma, konserve haline getirilerek 800 gramlık teneke kutulara konulacak. Kavurma konserveleri Kızılay şubeleri aracılığıyla yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Kurban döneminin ardından Kızılay, her vekâlet sahibine bir teşekkür belgesi ile süreci anlatan bir DVD gönderecek.
30’DAN FAZLA ÜLKEDE KURBAN FAALİYETİ
Hangi bölgelerde kurban kesimi yapılabilecek?
Kızılay ile iyilik sınır tanımayacak. Hayırseverler Bosna Hersek ve Bulgaristan’ın da aralarında bulunduğu Balkan ülkeleri; Senegal, Nijer, Çad, Etiyopya’nın da aralarında bulunduğu Afrika ülkeleri; Pakistan ve Bangladeş’in de aralarında bulunduğu Güney Asya ülkeleri; Kırgızistan ve Kazakistan’ın da aralarında bulunduğu Orta Asya ülkeleri; Filistin ve Irak’ın da aralarında bulunduğu Ortadoğu ülkeleri olmak üzere 30’dan fazla ülkedeki ihtiyaç sahipleri için Kızılay’a kurban vekâletlerini verebilecek.
KREDİ KARTINA 4 TAKSİT İMKANI
Türk Kızılayı’nın bu yıl belirlediği kurban vekalet ücreti ne kadar?
Hayırseverler, yurtiçi 1 hisse kurban vekâlet bedeli olarak 740 Lira öderken, yurtdışı kurban vekâlet bedeli için 475 Lira ödeyecek. Kurban ibadetlerinin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasının huzurunu yaşamak isteyen vatandaşlar; bankalardaki Kızılay bağış hesaplarını,
Türk Kızılayı Şubelerini, PTT şubelerindeki Kızılay Posta Çeki hesabını, 168 ücretsiz çağrı merkezini ve www.kizilay.org.tr internet adresini kullanarak vekâletlerini verebilecekler.
Ödemesini kredi kartı aracılığıyla gerçekleştirecek olan vekâlet sahipleri, 4 taksit imkânından da yararlanabilecekler.
GERÇEK İHTİYAÇ SAHİPLERİ YARARLANACAK
Türk Kızılayı’nın kurban vekalet modelindeki amaç nedir?
Kurbanda Kızılay Modeli’nin amacı, Kurban Bayramı dolayısıyla kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini kurallara, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun şekilde vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için gerekli usul ve esasları düzenlemek ile tüm bu aşamalara bir standart kazandırmaktır.Kurban ibadetinin ifa edilmesinde özellikle büyük şehirlerde yaşanan sıkıntıları tespit eden Kızılay, bu çok önemli ibadetin layıkıyla yaşanabilmesi için katkıda bulunmayı kutsal bir vazife sayar ve yukarıda belirtilen olumsuzlukların önüne geçilmesi için harekete geçmeyi bir görev olarak algılar. Bu maksatla hedefimiz; hayırlı ve anlamlı olsa bile kurbandan elde edilen ürünler başka bir amaç uğruna asla kullanılmamalıdır. Kurban etleri ibadetin amacına uygun olarak dağıtılmalıdır, kimsenin ulaşamadığı veya kimseye ulaşamayan yoksul sofralarına taşınmalıdır. Menşei bilinen ve sağlıklı kurbanlıklar temin edilmeli, dini ve hijyenik şartlara uygun olarak kesilmelidir. Kurbanlıkların kesiminde hayvanlara asla eziyet edilmemelidir. Ehliyetsiz ve vasıfsız kişiler eliyle kurban kesiminin önüne geçilerek inançlı insanların rencide edilmesi önlenmelidir.Dini vecibelere uygun olarak toplumun hassasiyetleri ile gerçek ihtiyaçlarını dikkate alarak bu kutsal ibadetin içinin boşaltılmasına engel olmaktır. >> Kocatepe Haber Merkezi Özel öportaj
KESİM SÜRECİ NASIL OLACAK?
Kurbanlıkların kesim süreci merak ediliyor. Nasıl bir yol izleniyor?
Kızılay vekâletle kurban kesim kampanyasını, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yapar. Kurbanlıkların seçimini Veterinerler Birliği’ne bağlı veterinerler yapar.Kurbanın kesim duası ve vekalet verme işlemi, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı din görevlilerince icra edilir. Kurbanlar Et ve Süt Kurumu tesislerinde ehliyetli kasaplarca kesilir. Tüm bu işlemler, Noterler Birliği’ne bağlı noterler tarafından izlenir ve tutanak altına alınır. Süreç, kamera ile kayıt altına alınarak cd halinde bağışçının adresine kurban etinden elde edilen bir kutu konserve ile birlikte gönderilir.Her şeyden önce kesilecek hayvanın mutlaka sağlıklı olmasına kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmaması ve aç bırakılmamasına dikkat edilir.
Kesim işlemi sırasında din görevlisi tarafından dua okunur. Kızılay görevlisi tarafından vekaleti veren bağışçıların isimleri tek tek yüksek sesle okunur. Tüm süreç veteriner tarafından izlenir ve kayıt altına alınır.
NASIL DAĞITILACAK?
Kurban etlerini nasıl dağıtıyorsunuz?
Et ve Süt Kurumu kombinalarında kesilerek konserve haline getirilen ürün, Kızılay’ın ülke genelindeki 700’e yakın şubesi aracılığıyla gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır.İhtiyaç sahipleri, Kızılay şubeleri öncülüğünde yerel ölçekteki yetkililerle işbirliği yapılarak belirlenir.Dağıtım, Kızılay şube personelleri, üyeleri ve gönüllüleri tarafından yapılır.Dağıtım süreci, fukaranın da bir hukuku olduğu ilkesi asla zedelenmeden ve ihtiyaç sahibinin izni doğrultusunda kayıt altına alınır.
LİDERLER DE VEKALETLERİNİ KIZILAY’A VERDİ
Vekaletle kurban kampanyanız ilgi görüyor mu?
Vekaletle kurban modelimiz, tanındıkça ilgi görüyor. Bu sene, desteklerini bizden hiç esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, kurban vekaletini Kızılay’a verdi. Sayın Cumhurbaşkanımız, Cerablus, Halep, Türkmen Dağı’nda Üsküp, Somali, Filistin, Gazze’de kendi adına kurban kesilmesini istedi. Ayrıca Siirt ve 15 Temmuz Şehitlerimiz arasında simge bir isim hâline gelen şehit Ömer Halisdemir’in memleketi Niğde’de Sayın Cumhurbaşkanımız adına kurban kestirilecek. Yine Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım da Türk Kızılayı’na kurban vekâletini verdi. Sayın Yıldırım adına Makendoya, Bosna, Pakistan, Somali, Etiyopya, Suriye, Filistin ile yurtiçinde Niğde’de kurban kesilecek. Anamuhalefet Partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da kurban vekâletini Türk Kızılayı’na verdi. Sayın Kılıçdaroğlu için bir adet yurtiçinde, bir adet yurtdışında kurban kesimi yapılacak. Siyasi liderlerin gösterdiği bu duyarlılığın, vatandaşlarımıza da örnek olmasını diliyoruz.