Kurban Bayramı'nda nelere dikkat edilmeli?

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Kurban Bayramı'nda et pişirilirken besin değerinin korunması gerektiğini söyledi. Akgün, kırmızı etin sebze ile tüketilmesinin uygun olacağını söyledi İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Kurban Bayramı'na ilişkin uyarılarda bulundu. Akgün, 'Kırmızı et vücudumuzun yapı taşı olan proteinin en önemli kaynağıdır. Besin değeri oldukça yüksek olan kırmızı et kaliteli proteinin [&hellip]

Kurban Bayramı’nda nelere dikkat edilmeli?

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Kurban Bayramı’nda et pişirilirken besin değerinin korunması gerektiğini söyledi. Akgün, kırmızı
etin sebze ile tüketilmesinin uygun olacağını söyledi

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Kurban Bayramı’na ilişkin uyarılarda bulundu. Akgün, “Kırmızı et vücudumuzun yapı taşı olan proteinin en önemli kaynağıdır. Besin değeri oldukça yüksek olan kırmızı et kaliteli proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de içerir. 100 gramında ortalama 250-300 kalori arasında enerji ihtiva eden kırmızı et C ve E vitamini içermez. C vitamini etteki demirin emilimini arttırır. Bu yüzden sağlıklı beslenme için kırmızı eti tek başına değil, sebzelerle birlikte tüketmek gerekir. Sağlıksız pişirme yöntemiyle pişirilen eti tüketen kişilerde kolon ve mide kanseri olma riski daha fazladır. Sağlıklı et tüketmek ve sindirimin kolaylaştırmak için pişirme yöntemi olarak, haşlama öncelikli olmak üzere fırınlama ya da ızgara yöntemitercih edilmelidir. Ayrıca et pişirilirkenbesin değeri kaybını önlemek için direkt ateş ve yüksek ısıdan kaçınılmalı, et kömürleşmemelidir” dedi.
ÇIKARILAN ET TEKRAR
DONDURULMAMALI
Yeni kesilen etlerin sert olacağına dikkat çeken Akgün, “Yeni kesilen hayvanın etindeki sertlik pişirmede ve sindirimde zorluk yaratacaktır. Bu yüzden etin kesildikten sonra buzdolabında 1-2 gün dinlendirilmesi olası sindirim rahatsızlıklarını azaltacaktır. Yağlı et tüketmek kan yağlarında ve ürik asitte artışa sebep olarak pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Tükettiğimizin etin zararını değil de faydasını görmek istiyorsak özellikle yağsız et tüketmeliyiz. Bayramda hepsinin tüketilmesi mümkün olmayan etin fazlasını dondurarak ilerleyen zamanlarda tüketmek halkımız arasında yaygın bir alışkanlık haline gelmiştir. Ancak etin dondurulması ve daha sonrasında tüketimi için de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Dondurulacak etler yemekte kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak dondurulmalı, dondurucudan çıkarıldığında buzdolabının alt raflarında çözülmesi beklenmelidir. Çözülmesi için soba, kalorifer gibi ısı kaynakları üzerine bırakıldığı takdirde içinde zararlı mikroorganizmaların üremesi kaçınılmaz olur. Buzu çözdürülen et hemen pişirilerek tüketilmeli,tekrar dondurulmamalıdır” diye konuştu.
GÜNDE 8-10 BARDAK SU İÇİN
Kurban Bayramı’nda beslenmenin de düzeninin bozulmaması gerektiğine işaret eden Akgün, “Güne mutlaka kahvaltı ederek başlanmalı, verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketilmeli. Hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü tatlılar ve meyveler tercih edilmeli, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınmalı, kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirilmeli. kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı,bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketilmeli, günde 8-10 su bardağı su içilmeli,her gün fiziksel aktivite (yürüyüş, egzersiz v.b) yapılmalı,asitli, gazlı içecekler yerine; ayran, yoğurt, cacık yada taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmeli,hayvanların sakatatlarının kolesterol ve yağ içeriği fazla olduğundan, oldukça az tüketilmelidir” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme