• Haberler
  • Genel
  • Kurban Allah’a yaklaşmaktır – Kocatepe Gazetesi

Kurban Allah’a yaklaşmaktır – Kocatepe Gazetesi

24 Eylül Perşembe gününden itibaren idrak edilecek olan mübarek Kurban Bayramı faaliyetlerini aktaran İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, Kurban ile esas olanın Allah’a yaklaşmak olduğunu söyledi Afyonkarahisar Müftüsü Şükrü Kabukçu, yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili faaliyetler hakkında makamında düzenlediği basın toplantısında bilgiler verdi.TERÖR OLAYLARI ÜZÜYOR 23 Eylül Çarşamba günü Kurban Bayramı arifesi olduğunu belirten İl Müftüsü [&hellip]

Kurban Allah'a yaklaşmaktır

24 Eylül Perşembe gününden itibaren idrak edilecek olan mübarek Kurban Bayramı faaliyetlerini aktaran İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, Kurban ile esas olanın Allah’a yaklaşmak olduğunu söyledi

Afyonkarahisar Müftüsü Şükrü Kabukçu, yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili faaliyetler hakkında makamında düzenlediği basın toplantısında bilgiler verdi.
TERÖR OLAYLARI ÜZÜYOR
23 Eylül Çarşamba günü Kurban Bayramı arifesi olduğunu belirten İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, 24 Eylül Perşembe gününün Kurban Bayramının 1. günü olacağını belirtti. Teşrik tekbirlerinin Arife gününün sabah namazı itibariyle başlayıp Kurban Bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar devam ettiğini söyleyen Kabukçu; “Arife günü sabah namazından bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar teşkir tekbirlerini getirmek namaz kılan herkese vaciptir. İslam dünyası ile birlikte bayram yapıyoruz. Bu son derece sevindirici bir husustur. Ancak gerek ülkemizdeki terör olayları, gerekse İslam dünyasının içinde bulunduğu zor günler bizi derinden üzmektedir. Bu vesile ile şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, ailelerine, yakınlarına ve sevdiklerine sabırlar, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz.” dedi.
İLİŞKİLER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Kurban bayramının Müslümanların her yıl idrak ettiği iki büyük bayramdan biri olduğunu vurgulayan İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, bu bayramın hikmetinin sahip olunan imkânları paylaşıp, aradaki kardeşlik bağlarını güçlendirmekle gerçekleşeceğini belirtti. Kabukçu; “Özellikle aile ve akrabalık bağlarını güçlendirmede, komşuluk ilişkilerini yeniden gözden geçirmede bayram günlerini fırsat bilmeliyiz. Kurban tarihi bir mirastır. Kurban Hanefi mezhebine görev vacip diğer mezheplere göre sünnet olan bir ibadettir. Kurban, şartları tutan hayvanların dini usullere göre kesilmesidir. Dolayısıyla kurban ibadeti yerine başka bir davranış kurban yerine geçmez. Bu itibarla vekâletle kurban kestirmek isteyen vatandaşlarımızın, ilgili sivil toplum kuruluşu veya kuruma vekâlet verdiğinde bu konuyu sormalarında fayda olacaktır.” diye konuştu.
VEKALETLE KESİM
KAMPANYASI SÜRÜYOR
Şükrü Kabukçu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve Türkiye Diyanet Vakfı ile ortaklaşa yurt içinde 625 TL, yurtdışında da 450 TL ücret karşılığnda vekâletle kurban kesme kampanyasının sürdüğünü söyledi. Kabukçu; “Bu çalışma arefe gününe kadar devam edecektir. 2014 yılında, ülkemizde 174 bölgede, yurtdışında da 69 ülkede 557 farklı bölgede kurban kesilmiştir. Yine geçen yıl kesilen toplam hisse 135.394 adettir.” şeklinde konuştu.
DERİ FAKİRİN HAKKI
Temizliğin bütün ibadetlerin öğrettiği temel konulardan biri olduğunu bu kavramın maddi ve manevi temizlik olarak iki başlıkta ele alındığını belirten Kabukçu şöyle konuştu: “Vatandaşlarımız kurbanlarını keserken ve sonrasında kurbanın yani ibadetin ruhuna uygun davranmaya dikkat etmeleri yerinde bir davranış olacaktır. Hoş olmayan görüntüler ve kurbanların kan v.b artıklarını açıkta bırakmadan fenne uygun bir şekilde toprağa gömmeleri ve kireçlemeleri konusunu özellikle hatırlatmak istiyoruz. Kurban derisi milli bir servettir. Kasapların ve vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekir. Ayrıca tuzlanması da önemlidir. Derisi fakirin hakkıdır. Kişinin satıp kendi ihtiyacı için kullanması ve kurban dersini kasaba kesim ücreti karşılığında vermesi doğru değildir. Kurban Hz. İbrahim’in ve Sevgili Peygamberimizin (SAV) hatırasını yâd etmektir. Kurban, Allah yolunda fedakârlığın bir sembolüdür.”
ALLAH İÇİN TİTİZ
DAVRANILMALI
Şükrü Kabukçu, ilahi mesajda kurbanın etleri ile kanlarının Allah’a ulaşmayacağı, O’na sadece takvanın ulaşacağının bildirildiğini ifade etti. Kabukçu şunları söyledi: “Kurbanlık hayvanlarda bazı kusurlara karşı dikkatli olmamız, Allah için bir iş yaparken nasıl titiz davranmamız gerektiğini bizlere öğreten güzel bir hikmettir. Kurban bayramı günleri aynı zamanda hac günleridir. Bayram günleri sevinç günleridir. Özellikle aile ve akrabalık ilişkilerinin canlandığı, küslüklerin ve dargınlıkların giderildiği özel günlerdir. Bayramlarda yaşlılar, çocuklar ve yetimler unutulmamalıdır. Özellikle kestiğimiz kurbanlarla ihtiyaç sahiplerini ve şehrimizdeki muhacirleri de unutmamalıyız.”
KURBAN STANTLARI AÇILDI
İl Müftülüğü olarak dört yerde Kurban Stantları açtıklarını dile getiren Kabukçu sözlerine şöyle devam etti: “Stantlarda bulunan görevli arkadaşlarımız, kurban ibadetinin hakkıyla gerçekleştirilebilmesi için halkımızın sorularına cevap vermektedirler. Aynı zamanda da vatandaşlarımızı Diyanet İşleri Başkanlığımızın ‘Vekaletle Kurban’ ve ‘Kurban Derisi’ organizasyonuna katılmaya davet etmekteyiz. Biz bu çalışmamız ile ihtiyaç sahiplerine ve öğrencilere hizmet götürmeye çalışmaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle başta Afyonkarahisar halkımızın ve tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı tebrik ediyoruz. Kurbanlarımızın Allah katında makbul olmasını ve huzurlu bir bayram geçirmemizi temenni ediyoruz.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme