• Haberler
  • Genel
  • Kur’an’daki olumlu karakterler örnek alınmalı

Kur’an’daki olumlu karakterler örnek alınmalı

Afyonkarahisar Ahlak Kültür ve Çevre Derneği, Kur’an’da İnsan Tipleri başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan Prof. Dr. Orhan Çeker, Kur’an’da olumlu ve olumsuz insan tipleri bulunduğunu, olumlu tiplerin örnek alınması, olumsuz tiplerden uzaklaşılması gerektiğini belirtti Afyonkarahisar AK Çevre Derneği, Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde Kur’an’da İnsan Tipleri konferansı düzenledi. Salona giren izleyicilere lokum ikram edilirken konferans, [&hellip]

Kur'an'daki olumlu karakterler örnek alınmalı

Afyonkarahisar Ahlak Kültür ve Çevre Derneği, Kur’an’da İnsan Tipleri başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan Prof. Dr. Orhan Çeker, Kur’an’da olumlu ve olumsuz insan tipleri bulunduğunu, olumlu tiplerin örnek alınması, olumsuz tiplerden uzaklaşılması gerektiğini belirtti

Afyonkarahisar AK Çevre Derneği, Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde Kur’an’da İnsan Tipleri konferansı düzenledi. Salona giren izleyicilere lokum ikram edilirken konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Caner Uyanık’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti sunmasının ardından Kur’an’ın Anlamıyla Buluşma Platformu’nun hazırladığı Kur’an’ın öne-minin anlatıldığı video gösterimi yapıldı.
20-30 arasında insan tipi
Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin’in de katıldığı konferansta konuşan Prof. Dr. Orhan Çeker, “Kur’an-ı Kerim’de 20 ila 30 civarında insan tipinden bahsedilir. Bunlarından bazıları hakkında uzun, bazıları hakkında kısa bahsedilir. Münafıklardan bahsedildiği zaman zannediyoruz ki Peygamber Efendimiz zamanında vardı, O hayata veda edince münafık kalmayacak. Kur’an, kıyamete kadar hükmü sürecek bir kitaptır, öyleyse kıyamete kadar bize yetecek kadar bilgi, Kur’an’da yer almaktadır, dememiz lazımdır. Bu tiplerle her zaman karşılaşabilirsiniz. Bu tipleri öğrenip kendimize ve başkalarına bakabiliriz. Başkalarının hangi tip çeşidine girdiğini tahmin edebiliriz. Kendimizde de bazı olumsuzluklar varsa o olumsuzlukları düzeltmek için çaba sarf edebiliriz” dedi.
Peygamberlerin
hayatına bakılmalı
“Kur’an’da en çok bahsedilen tip Yahudi tipidir. Nerede bir fesat var, dibini araştırıyorsunuz, Yahudi çıkıyor” diyen Çeker, Kur’an’daki olumlu karakterlerden de bahsetti. Çeker, şöyle konuştu:
“Kur’an’da olumlu tiplerden de bahsedebiliriz. İbrahimi tip, Nuh tipi gibi olumlu örnekler de vardır. Morali bozuk olanlar Hazreti Nuh’un hayatına baksınlar. 950 sene boyunca insanları hak dine davet ediyor, ancak O’nun sözünü dinleyenlerin sayısı oldukça az kalıyor. Hazreti Nuh zamanında neredeyse 25 senede bir kişinin hak dine yöneldiğini görüyoruz. İbrahimi tip de güzel örneklerdendir. İçimizden kim, 1,5 yaşındaki evladını, eşiyle birlikte 2 bin kilometre öteye götürüp orada bırakıp geri döner? Bu nasıl bir teslimiyettir? Muhammedi tip üzerinde de durmamız gerekiyor. Peygamber Efendimiz’in (SAV) hayatını Kutlu Doğum Haftası’nda bir iki saat dinleyip sonrasında yatıyor muyuz, yoksa tanımaya mı çalışıyoruz?”
Kur’an’da ateizm meselesi yoktur
Konferansta 3 önemli tip üzerinde duran Çeker, ilk olarak müşrik tipini anlattı. Prof. Dr. Orhan Çeker, “Müşrik ortakçı-ortak demektir. Kur’an’da ateizm diye bir problemden bahsedilmez. Bundan şunu anlayalım ki bir kimse ateistim dese bile o kişi bir şeye inanıyordur. Kur’an’ın meselesi insanların doğru bir biçimde inanmasıdır. Kafir ismi bile ateizmin olmayacağı anlamına gelir. Kafir, gizleyen kişidir. Kafir, gizleyen anlamındadır. Fetih suresinin son ayetinde küffar diye bir kelime geçer. O çiftçi demektir. Çiftçi tohumu, toprağın içinde gizler. Kafir bile, onun inanç açısından insan üstü bir varlığa inandığı, ancak onun üstünü örttüğü anlamına gelir. Müşriklerin inanmaması durumu yok, doğru düzgün inanmıyorlar. Müşrikler, zırcahil olarak anlatılır. Cahil olan nereden beslenecek? Onun da akıl hocası olacak. Müşriklerin ve münafıkların akıl hocaları Yahudiler çıkıyor” dedi.
“Münafık, belli şahsiyeti
olmayan kişidir”
Münafıklığın kelime anlamının ‘her deliğe giren-çıkan’ olduğunu hatırlatan Çeker, “Münafık, belli bir şahsiyeti olmayan kişidir. Ödünç şahsiyetli kişidir. Yanına gittiği kişinin şahsiyetini alır. Münafık tip, ilahi bir hükme teslim olmaz. Yalan söyler, emanete hıyanet eder, söz verir sözünde durmaz. Münafık, haksız durumda olduğu zaman haklı çıkmaya çalışır” diye konuştu.
Çeker, Mü’min ile münafık arasındaki farkı da şöyle ortaya koydu: “Münafık, geçinmez, geçinenlere engel olmaya çalışır. Mü’min geçinen tiptir. Münafık, geçinemeyen tiptir. Mü’min idare eden tiptir, idare edilen tip değildir. Alttan alan, sabreden, fedakarlık yapan Mü’min tiptir. Münafık, ibadet etmekten geri çekilen kimsedir. Münafık, iftira eder. İslam’da her şey 2 şahitle ispat edilir, zina 4 şahitle ispat edilir. Adam öldürmekte bile 2 şahidin arandığını hatırlayacak olursak birisi hakkında zina iddiasını ortaya atmadan önce düşünmemiz lazım: Biz 4 şahit bulabilecek miyiz, yoksa hemensöylüyor muyuz?
Münafık tip, şeytanların aklıyla hareket eder. Bulunduğu yerde fesat çıkarır, bu özelliğini de Yahudi tipten alır.”
“Şeytan, yarı yolda bırakır”
Konuşmasında kısaca şeytan tipine de değinen Prof. Dr. Orhan Çeker, “Şeytan tipinde iki temel özellik vardır: Birincisi, insanlar arasında fitne-fesat çıkarmaya çalışır, ikincisi ise Allah’ın zikredilmesine ve namaza engel olur. Şeytan, insanı yoldan çıkarmaya çalışır, en kritik anda da yarı yolda bırakır. Şeytan, amelleri süsler. Kötü ameli hak gibi, hak ameli batıl gibi gösterir. Nankör ve kibirlidir. Kibir ise hakkı kabul etmez” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme