Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KUR’AN’A GÖRE NAMAZIN HİKMETİ – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 17 Ekim 2016 Pazartesi 14:05:38
 

Yüce Allah namazın hikmetini açıklarken Kur’an’da şöyle buyurur:
“Utlu mâ ûhıye ileyke minel kitâbi ve egımıs Salât(salâte), inneS Salâte tenhâ anil fahşâi vel munker(munkeri), ve le zikrullâhi ekber(ekberu), vallâhu ya’lemu mâ tasneûn(tasneûne).” .(Ankebut suresi: 45)  
 (Ey Muhammed! ) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı ikâme et, çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alı kor. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir.(Ankebut: 45)
Ankebut suresi 45. Âyette üç nokta dikkatimizi çekiyor.
• Ayette namazı ikâme etmek emrediliyor.
• İkame edilmiş bir namazın bizi hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyduğuna dikkat çekiliyor.
• Namazın en büyük ibadet olduğu belirtiliyor.
Sevgili Peygamberimizin ifadesiyle kişinin “Kılmakta olduğu namazlar yaptığı kötülüklerini bile bıraktıramıyorsa, o kimse devamlı Allah’tan uzaklaşır.” (Taberani. İmâm Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/744)  Bu bakımdan namaz kılan kimse ahlakını güzelleştirmek için gayret etmelidir.
Yüce kitabımızda namaz kılanlarla kılmayanların ahlaki açıdan bir olmadıklarına şöyle dikkat çekilir:
 “Ancak namazda bilinçli olarak Allah’a yönelenler böyle değildir. Onlar (güzel huy sahibi olarak) namaza devamlıdırlar.  Onlar (bilirler) ki gerek dilenen, gerekse (utancından istemeyip) mahrum kalan (fakire vermek) için, mallarında belli bir hak vardır. [krş. 16/71] Onlar (o namaz kılanlar), hesap gününü tasdik ederler. Onlar, Rablerinin azabından korkarlar. Çünkü Rablerinin azabına (karşı) güven içinde olmuş değillerdir. Onlar edep yerlerini, eşleri ve ellerinin (altında) mâlik oldukları (cariyeleri) dışında herkesten koruyanlardır. Şüphesiz ki onlar (bundan dolayı) kınanmazlar. Ama bundan ötesini arayanlar ise, işte onlar haddi aşanların ta kendileridir. Onlar, emanetlerini ve ahitlerini gözetenlerdir. Onlar, şâhitliklerini dosdoğru yapanlardır. Onlar namazlarını (şartlarına ve gayesine uymakla) muhafaza edenlerdir. İşte bunlar cennetlerde ikram olunurlar. (Mearic 70/22–35)
Cenâb-ı Hak bir hadisi kudside ise:
“Namazı ancak azametim/büyüklüğüm karşısında eğilen, kullarıma kibir, büyüklük taslamayan, isyanda ısrar etmeyen, gündüzleri zikrimle geçiren, miskin, yolda kalmış, dul ve musibet zedelere merhamet ve yardım edenlerden kabul ederim” (Bezzar) buyurmaktadır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER