Kural hatası var mı? – Kocatepe Gazetesi

Play-Off Ligi’nde geçen Pazar günü oynanan Mahmut Köyüspor-Evcilerspor maçının ilk yarısındaki Evcilerspor lehine verilen penaltı kararı sonrası yaşananlar maça damga vurdu. Hatta maçı izleyenler müsabakada kural hatası yapıldığı fikrinde birleşmiş durumda Mahmut Köyüspor’la Evcilerspor arasında oynanan Play-Off Ligi müsabakasında yaşananlar haftaya damgasını vurdu. Müsabakanın 43’üncü dakikasında Evcilerspor penaltı kazandı. Penaltının oluşumunda Mahmut Köyüspor kaptanı Fatih [&hellip]

Kural hatası var mı?

Play-Off Ligi’nde geçen Pazar günü oynanan Mahmut Köyüspor-Evcilerspor maçının ilk yarısındaki Evcilerspor lehine verilen penaltı kararı sonrası yaşananlar maça damga vurdu. Hatta maçı izleyenler müsabakada kural hatası yapıldığı fikrinde birleşmiş durumda

Mahmut Köyüspor’la Evcilerspor arasında oynanan Play-Off Ligi müsabakasında yaşananlar haftaya damgasını vurdu. Müsabakanın 43’üncü dakikasında Evcilerspor penaltı kazandı. Penaltının oluşumunda Mahmut Köyüspor kaptanı Fatih de kırmızı kartla oyundan atıldı. Evcilersporlu futbolcu topun başına geçip vuruşunu gerçekleştirdi. Mahmut Köyüspor file bekçisi Şenol’a çarpan top yerden yükselip kavis alarak çizgiden içeriye girdi. Daha sonra hakem Evcilersporlu futbolcuların ceza sahasına atış yapılmadan önce girdikleri gerekçesiyle endirekt serbest vuruş kararı verdi. Hakemin kararına anlam veremeyen Evcilersporlu futbolcular ve Evcilersporlu kenar yönetimi, hakemin kural hatası yaptığını söylediler. Ancak hakem kararından vazgeçmedi. Evcilersporlu kenar yöneticisi, devre arasında hakemlere şöyle konuştu: “Biz 200 kilometre uzaklıktan geliyoruz. Ben bu çocukları toplayacağım diye canım çıkıyor. Burada madem bizim oyuncularımız penaltı atışından önce ceza sahasına girdiler pozisyonda gol oldu. O zaman atışı tekrarlatmanız gerekiyor. Bu penaltı bizim hakkımız” diyerek veryansın etti. Daha sonra maçın gözlemcisi de, maçı takip eden basın mensuplarına yeni futbol kurallarının değişmiş olabileceğini ve İl Hakem Kurulu başkanı Süleyman Güneş’le bu konuyu tekrar görüşeceğini söyledi. Peki değişmiş olabilecek (!) futbol oyun kuralları ne diyor. Işte cevabı…

İşte Türkiye Futbol Federasyonu ve FIFA’da geçerli olan 2010-2011 Futbol Oyun Kuralı:

“KURAL 14 – PENALTI VURUŞU
Bir penaltı vuruşu, top oyunda iken, cezası direkt serbest vuruş olan 10 ihlalden birini kendi ceza alanı içinde yapan bir takımın aleyhine verilir.
Bir penaltı vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.
Her iki devrenin sonunda veya uzatma devrelerinin sonunda verilen bir penaltı vuruşu için gerekli süre verilir.
Top ve Oyuncuların Pozisyonu
Top penaltı noktasına konur.
Vuruşu yapacak oyuncu açıkça belirlenir.
Savunmadaki kaleci vuruş yapılıncaya kadar kale direkleri arasında kendi kale çizgisi üzerinde yüzü vuruşu yapacak oyuncuya dönük durumda bulunur.
Diğer bütün oyuncular oyun alanı içinde, ceza alanı dışında, penaltı noktasının gerisinde, penaltı noktasından en az 9.15 m. (10 yarda) mesafede bulunurlar.
Hakem oyuncular kuralın belirttiği şekilde yerlerini alıncaya kadar penaltı vuruşu için vuruş işaretini vermez, penaltı vuruşunun ne zaman tamamlandığına karar verir.
Yöntem: Vuruşu yapan oyuncu topu ileri doğru vurur, vuruşu yapan oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz, top vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği anda oyundadır.
Eğer oyunun normal süresi içinde bir penaltı vuruşu kullanıldığında veya ilk yarı veya maçın sonunda penaltı vuruşunun kullanılması halinde veya bu penaltı vuruşlarının tekrarında top bir veya her iki direğe ve/veya üst direğe ve/veya kaleciye dokunduktan sonra, kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçerse gol yapılmış sayılır.
(*) İhlaller / Cezalar
Eğer hakem bir penaltının atılması için işaret verdikten sonra ve top oyuna girmeden önce aşağıdaki durumlardan birisi olur ise:
(*)Vuruşu yapan oyuncu oyun kurallarını ihlal ederse hakem vuruşa izin verir,
(*)top kaleye girerse vuruş tekrarlanır,
(*) top kaleye girmezse hakem oyunu durdurur ve savunma yapan takım lehine ihlalin olduğu yerden bir endirekt serbest vuruşla oyunu tekrar başlatır. ”

Bakmadan Geçme