• Haberler
  • Genel
  • Kuraklığa rağmen su sıkıntısı yaşanmadı

Kuraklığa rağmen su sıkıntısı yaşanmadı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu 2014 su yılını değerlendirdiği basın toplantısında suyu akıllı yöneterek kimseye sıkıntı çektirmediklerini ifade etti. Suyun medeniyet olduğunu ve susuz şehrin kabul edilebilir bir şey olmadığını belirten Bakan Veysel Eroğlu 'Yağmur yağmadı, altyapı yetersiz gibi bahanelerle susuzluğa sudan sebepler bulmadık' diye konuştu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu [&hellip]

Kuraklığa rağmen su sıkıntısı yaşanmadı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu 2014 su yılını değerlendirdiği basın toplantısında suyu akıllı yöneterek kimseye sıkıntı çektirmediklerini ifade etti. Suyun medeniyet olduğunu ve susuz şehrin kabul edilebilir bir şey olmadığını belirten Bakan Veysel Eroğlu “Yağmur yağmadı, altyapı yetersiz gibi bahanelerle susuzluğa sudan sebepler bulmadık” diye konuştu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla su yılı olarak kabul edilen 1 Ekim 2013-30 Eylül 2014 tarihleri arasındaki yağış ve su durumunu değerlendirdi. Bakan Eroğlu, 2014 su yılı yağış ortalamasının 608 mm, uzun yıllar ortalamasının ise 646 mm olduğunu vurguladı. Yağışlarda uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 5,8 azalma olduğunun altını çizen Prof. Dr. Eroğlu “Uzun yıllar yağış ortalamalarına göre, 2014 su yılında Marmara Bölgesi’nin İstanbul ve Kocaeli civarları hariç tamamında, Kars- Ardahan çevrelerinde, Batı Karadeniz, Isparta-Burdur çevrelerinde, İç Anadolu’nun kuzey ve orta kesimlerinde artma, diğer bölgelerimizde azalma gözlenmiştir” diye konuştu.
Yaşanan kuraklığın, içmesuyu, sulama ve enerji alanlarında etkisini azaltmak maksadıyla tedbirler aldıklarını ve suyu akıllı yöneterek kimseye sıkıntı çektirmediklerini vurgulayan Bakan Eroğlu “Geçmişten ders almadan gelecek için tedbir almazsanız şehirleri susuz bırakırsınız. Hazırladığımız kuraklık yönetim planları ile kurak dönemden önce, kuraklık esnasında ve sonrasında bütün su kullanım alanları için alınacak tedbirleri belirliyoruz. Bu planlarla ayrıca tedbirlerin hangi kurumlar tarafından alınacağı belirlenerek, uygulamalar izleniyor” ifadelerini kullandı.
Ülkemizin sahip olduğu su kaynaklarının en etkin şekilde değerlendirilmesi ve vatandaşların hizmetine sunulması maksadıyla 2003 yılından bu yana asırlık yatırımlar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Eroğlu şöyle devam etti:
“Kendimize büyük hedefler koyduk. Hedef koymadan neticeye ulaşamazsınız. 12 yılda su sektörüne 70 milyarlık yatırım yaparak, 1.763 tesisi milletimizin hizmetine sunduk. Tamamlayacağımız göletlerle birlikte bu yıl Kasım ayı sonunda bu sayı 2 bin 264 olacak. Hizmete aldığımız bu tesislerin 268 adeti Baraj ve HES, 554 adeti gölet, 305’i sulama tesisi, 76’sı içme ve kullanma suyu temini tesisi, 987’si taşkın koruma tesisi, 74’ü ise diğer tesislerden oluşuyor.”
Yağışlardaki düşüşlere rağmen aldıkları tedbirlerle hiçbir ilde su sıkıntısının yaşanmadığını, suyun medeniyet olduğunu ve susuz şehrin kabul edilebilir bir şey olmadığını vurgulayan Bakan Eroğlu “Yağmur yağmadı, altyapı yetersiz gibi bahanelerle susuzluğa sudan sebepler bulmadık. 81 ilimiz için hazırladığımız İçmesuyu Eylem Planı ile illerimizin 2040 ve 2050 yıllarına kadar içmesuyu ihtiyacını planladık.İşletmeye aldığımız 76 adet içmesuyu tesisi ile takriben
41 milyon kişiye ilave içmesuyu sağladık. İnşaatları devam eden 39 adet proje tamamlandığında ise 18 milyon kişiye daha içmesuyu sağlanmış olacak” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de 2012 yılında belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere 4,9 milyar metreküp su çekildiğini ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle devam etti:
“Çekilen bu suyun 2 milyar metreküpten fazlası gelir getirmeyen su olarak kaydedildi.İçmesuyu şebekelerinde kaybolan su, Türkiye’nin 157 günlük içmesuyu ihtiyacına karşılık geliyor. Ülkemizde yüzde 43’e tekabül eden kayıp oranı, gelişmiş ülkelerde yüzde 15-25 arasında değişmektedir.Bu yönetmelik ile Büyükşehir ve il belediyeleri su kayıp oranlarını 5 yıl içerisinde en fazla yüzde30’a, takip eden 4 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25’e indirecek.Diğer belediyeler ise 9 yıl içerisinde en fazla yüzde 30’a, takip eden 5 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25 seviyesine indirecek.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme