'Kültürel ve ticari ilişkilerde Çin bizim için yükselen değer'
Türkiye ile Çin arasındaki ticaret köprüsünün gelişmesi için Ankara merkezli Türkiye Çin İş Geliştirme Derneği olarak büyük çaba sarfettiklerini belirten Türkiye Çin İş Geliştiştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, 'Önümüzdeki dönemde hem ülkemiz, hem de ilimiz açısından Çin hem ticari anlamda, hem de kültür ve turizm alanlarında yükselen değerdir' dedi Çin özelinde Afyonkarahisar'ı iyi [&hellip]
Türkiye ile Çin arasındaki ticaret köprüsünün gelişmesi için Ankara merkezli Türkiye Çin İş Geliştirme Derneği olarak büyük çaba sarfettiklerini belirten Türkiye Çin İş Geliştiştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, “Önümüzdeki dönemde hem ülkemiz, hem de ilimiz açısından Çin; hem ticari anlamda, hem de kültür ve turizm alanlarında yükselen değerdir” dedi
Çin özelinde Afyonkarahisar’ı iyi tanıttıklarını söyleyen Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı hemşehrimiz İhsan Beşer, ilerleyen günlerin Çinliler’in çok sevdiği Kapadokya’nın alternatifi konumundaki Frig Vadisi’nde balon turizminin de hareketlenmesiyle önemli gelişmelere gebe olduğunu söyledi.
Ankara merkezli olarak Türkiye genelinde faaliyet gösteren Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği’nin Afyonkarahisarlı Başkanı İhsan Beşer, Çin-Afyonkarahisar temaslarını Kocatepe Gazetesi muhabirine değerlendirdi.
Burcu Aydın: Çin Halk Cumhuriyeti ile ticari ilişkilerin geliştirilmesindeki çabalar yakın zamanda sonuca dönüştü. Bu duruma nasıl ulaşıldı?
İhsan Beşer: Yaklaşık 10 yıldır Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile çok yakın temaslarımız oldu. Bu 10 yıl içerisinde neredeyse her sene Büyükelçi, Elçi, Müsteşar, Ticaret Müsteşarı, Kültür Müsteşarını farklı etkinliklerle ilimizde misafir ettik. Biz de onlarla beraber Çin’e gittik. Bunların neticesinde de geçtiğimiz yıl Türkiye Çin İlişkilerini Destekleme Derneğini kurduk. Çok titiz çalışarak bir yönetim oluşturduk. Türkiye’nin her yerinde önemli iş adamlarını derneğimize kattık. İzmir, Muğla, Siirt, Urfa’nın farklı yerlerinde temsilciliklerimiz var.
Burcu Aydın: On yıl gibi uzun bir sürede bu girişimleri ve temasları hangi kurumlarla işbirliği içerisinde gerçekleştirdiniz?
İhsan Beşer: Biz bu işleri yaparken Kültür Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işimiz gereği iletişim halinde oluyoruz. Bununla beraber AFSÜ, Polatlı Ticaret Borsası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Çin Gıda Tarım Hayvan İthalat İhracaat Sanayi Odası, ki bu Çin’deki gıdacıların TOBB’u gibi bir kuruluştur. Hepsi ile protokollerimiz var. Türkiye Bilişim Derneği bizim birlikte çalıştığımız kurum ve kuruluşlardır. Bunlarla beraber Tıbbi Aromatik Bitkiler Kurulumuz var. Türkiye’nin farklı üniversitesindeki çok kıymetli hocalarımız ve TAGEM, TİGEM gibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndaki bürokratlarımızla beraber bir Tıbbi Aromatik Bitkiler Kurulumuz var.
Burcu Aydın: Çinli heyetlerin çeşitli ziyaretleri oldu. Bunlardan söz eder misiniz?
İhsan Beşer: Bilindiği üzere Çin’den Türkiye’ye bugüne kadar Alım Heyeti getiren tek dernek biz olduk. Yaklaşık 36 firmadan 45 kişilik bir Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’yu Alım Heyeti olarak Türkiye ‘de misafir ettik. Bu yaptığımız yaklaşık bir haftalık programda TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonunu ziyaret ettik. Afyon’da TSO’da ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Bir toplantı oldu. Hem Çin Ticaret Müsteşarımızın ve Çin Gıda Tarım Hayvancılık İthalat İhracaat Odası Başkanının katılımı ile gerçekleştirildi. Buradan Isparta’ya geçtik. Isparta’da Denizli, Denizli’den sonra İzmir’de de görüşmeler yaptık. Bu program içerisinde Çinliler Türkiye’den baharat ve gül suyu siparişleri verdiler. Son derece verimli görüşmeler ve alış-veriş bağlantıları sağlandı.
Burcu Aydın: Önümüzdeki dönem için bilgisini vermek istediğiniz yeni gelişmeler var mı?
İhsan Beşer: 21-22-23 Kasım tarihlerinde Çin’de Nanjing şehrinde Baharat Konferansı var. Bu dünyanın önemli baharatçılarının buluştuğu bir pazardır. Aynı zamanda da Baharatçılar Birliği’nin 6 bin üyesi var. Bunların hepsinin toplu olduğu bir yerde biz şimdi Türkiye’deki baharatçıları Çin’e götüreceğiz. Yine ihracaat odaklı bir çalışmamız olacak. Aynı tarihlerde Nanjing’de bir gıda Ekspo Fuarı vardır. Bu fuarda derneğimiz adına 54 metrekarelik bir stant ayırdılar. Ülkemizden ticaret adamları, firmaları bu stand vasıtasıyla Çin’e tanıtarak, yeni iş imkanları sağlamaya çalışacağız.
Burcu Aydın: Bu stantta neleri teşhir edeceksiniz? Hazırlıklar kapsamında Afyonkarahisar özelinde neler olacak?
İhsan Beşer: Uluslar arası bir gıda fuarı olduğu için Çin’e ihraç ettiğimiz gıda ürünleri ile ilgili faaliyet gösteren üyelerimize durumu bildirdik. Onlar bir hazırlık yapıyorlar. Afyonkarahisar özelinde kirazın mevsimi değil ama stantta katalog olarak yer alacak. Afyon’da Tıbbi Aromatik Bitkiler noktasında lavantamız, gül yağı, gül suyu var. Baharat konferansında baharatların ham maddelerine yer vermiş olacağız. Türkiye genelinde baktığınız zamanda kozmetik ürünleri orada yer alacak. Baharat Konferansı olduğu için baharatçıların hepsi zaten orada olacaklar. Yeni kalem ürünler de var. Bilindiği üzere şimdi kanatlı hayvan ticareti ile ilgili olarak iki ülke arasında anlaşma imzalandı. Orkinos ve Ala Balığın Çin’e ihracaatı artık doğrudan yapılabiliyor. Antep Fıstığı ile ilgili imzalar atıldı. Antep Fıstığı da ürün olarak yine o fuarda olacak. Zeytinyağı firmalarımızın bir katılımı söz konusudur. Bölgesel anlamda Türkiye’nin gıda üzerinde ihraç ettiği ne varsa bunların hepsine Çin’deki fuarda yer vereceğiz.
Bu çalışmalarımızla bir kez daha dış pazarda ülkemiz ürünleri karşılık bulacak. Bizim şöyle bir özelliğimiz var; Karma Fuarlar ya da toplantılar yerine sektör odaklı doğrudan işbirliği yapıyoruz. Yani bir baharatçının gidip bu kadar firmayı gezip dolaşmasına imkanları yetmeyebilir. Yapacağı görüşmelerden gerekli verimi alamayabilir. Ancak sektörün bu kadar önemli ismi bir arada iken bizim ihracatçılarımızın onlara doğrudan ulaşabilme imkânına sahip olmaları yeni iş imkanları doğuracaktır.
Burcu Aydın: Kültür turizm anlamında faaliyetler gündemde var mı? Varsa neleri kapsıyor?
İhsan Beşer: Yılbaşından sonra kültür turizm anlamındaki sektörü buraya getireceğiz. Yeni sezonda Çin turizminin ülkemize ve ilimize yönelik artması için çaba göstereceğiz. Bir Avrupalı tatilde 700 dolar para harcıyor. Gelir düzeyi iyi bir Çinli ise tatilde 3 bin dolar harcıyor. Bunlar istatistikî bilgidir. Bunun meyvesini şöyle alacağız; Eskiden daha çok Çinli nasıl gelir noktasında uçak seferleri önemliydi. THY seferleri artırdı. Başka şehirlere de seferler koydu. Bir de Çin Hava Yolları’nın da artık seferleri başladı. Uçak şirketleri ve Türkiye arasında farklı şehirlere de seferler konulunca artık Çin’den Türkiye’ye, Türkiye’den de Çin’e çok fazla turist geliyor. Çinliler’e müşteri noktasında baktığınız zaman deniz turizmini çok seven bir grup yok. Daha çok tarih ve doğaya önem veriyorlar. Bir de ticari ilişkiler noktasında Türkiye’ye ilgileri var. Çok şükür tüm uçaklar dolu. Biz Çin’e giderken hiç boş bir uçak koltuğu görmedik. Uçak koltukları hep doluydu. Gelen ekipler hem acente sahiplerini hem otelcileri hem de spor kulüplerini buraya davet edeceğiz. Çünkü Çinli spor kulüplerinin de yaklaşık kamp süreleri 28 gündür. Geldiklerinde 50-55 kişi oluyorlar. Bu durum bir otel için önemli bir pazar niteliğindedir. Buradaki turizm sektörleriyle oradakileri kucaklaştıracağız. Afyonkarahisar özelinde bizim için şu nokta da çok önemli; Frig Vadisi Kapadokya’nın alternatifi olacak bir bölgedir. Çinliler’in Türkiye’de en sevdikleri bölge Kapadokya’dır. Hele bir de balon turizmi anlamında bir hareketlenme olunca bu noktada çok ciddi manada dikkat çekici olacağına inanıyoruz. İnşallah Afyon için böyle güzel bir tanıtım yapacağız.
Burcu Aydın: Başta ticari ve kültürel alanlar olmak üzere yeni dönemde Afyonkarahisar-Çin ilişkilerini nasıl bir gelişme bekliyor?
İhsan Beşer: Çin kültürel ve ticari anlamda Afyonkarahisar için kesinlikle yükselen bir değer olacaktır. Bu durum hem Türkiye hem de Afyonkarahisar için böyledir. Türkiye-Çin ilişkileri böyle ama benim Dernek Başkanı olarak Afyonkarahisarlı olmamdan dolayı bir avantajımız var. Kısa süre önce Ticaret Müsteşarı ile beraberdik. Sayın Müsteşar göreve başlayalı bir yıl oldu ama en çok ziyaret ettiği il Afyonkarahisar’dır. Çinli dostlarımızın Türkiye’deki ilk adresleri Afyonkarahisar oluyor. Ben Afyonluyum öncelikle memleketimin tanıtımını yaparak değerlerinin dış pazarda yer bulması için gayret sarf ediyorum. Bu manada da ticari anlamda öncelik ilimizindir. Sayın Büyükelçinin bir ayda iki defa ziyaret ettiği tek il Afyonkarahisar’dır. Geçtiğimiz günlerde Sayın Büyükelçi hem Kiraz İhracaatı törenine katıldı hem de mermerle ilgili olarak mermer ocaklarımızı gezdirdik. Bu noktada hakikaten kendilerine teşekkür ediyoruz. Bize ayrıcalık verip bu noktada destek veriyorlar. Çin özelinde biz Afyonkarahisarımızı iyi tanıttığımızı düşünüyoruz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı