- Haberler
- Kültür Sanat
- 'Kültürel seferberlik ilan edilmeli' – Kocatepe Gazetesi
'Kültürel seferberlik ilan edilmeli' – Kocatepe Gazetesi
Basın-Yayın ve Enformasyon İl Müdürü, Aile, Eğitim ve İletişim Uzmanı Cemil Paslı, kendi adını taşıyan internet sitesinde farklı konuları işlediği yazılara yer veriyor. Paslı, 'Şehir içinde kültür değil, kültür içinde şehir' başlıklı yazısında Türkiye'nin kültür ve eğitim alanında ciddi bir dönüşüme ihtiyaç duyduğunu belirtti. Paslı, 'Kültür birikimle birlikte ivmesi artan bir toplumsal yapı bileşenidir. Giderek [&hellip]
Basın-Yayın ve Enformasyon İl Müdürü, Aile, Eğitim ve İletişim Uzmanı Cemil Paslı, kendi adını taşıyan internet sitesinde farklı konuları işlediği yazılara yer veriyor. Paslı, “Şehir içinde kültür değil, kültür içinde şehir” başlıklı yazısında Türkiye’nin kültür ve eğitim alanında ciddi bir dönüşüme ihtiyaç duyduğunu belirtti. Paslı, “Kültür; birikimle birlikte ivmesi artan bir toplumsal yapı bileşenidir. Giderek her nesil miras aldığı kültüre maddi ve manevi bir katkı yapar ve onu kendinden sonrakilere miras bırakır. Bireyler için ise yargılama, zevk ve eleştirme yeteneklerinin öğrenme ve tecrübeler yoluyla geliştirilmiş olan biçimine o kişinin kültürü denir. Bireyin edindiği bilgileri anlatmak için de kültür sözcüğü kullanılır” dedi.
İLİM, BİLİM VE KÜLTÜR VURGUSU
Şehirlerin ilim, bilim ve kültür ile gerçek kimliklerini bulduğunu hatırlatan Paslı, “İllerdeki Kamu-Yerel Yönetim ve sivil toplum kuruluşları yetkilileri merkezi idareye bağlı olmaksızın içinde yaşadıkları ve çok yakından tanıdıkları bölgelerini kültür, sanat, ilim ve irfanla donatmalılar. İlmin, bilimin ve sanatın birlikte var olduğunda o şehir gerçekten şehir olmuştur. Bu üçü birlikte yoksa, yaşamıyorsa, yaşatılmıyorsa o belde sadece bina ve insan yığınından ibarettir. Bu anlamda ne birinci sıradaki vazifemiz; şehirde yaşayanların kültürün bütün unsurlarıyla aralarındaki bütün mesafelerin kaldırılarak buluşturulması konusudur” ifadelerini kullandı.
ÜMRAN MEKTEBİ PROJESİ
“Ümran Mektebi ismini vereceğimiz geniş çerçeveli bir projeyle kültürel seferberlik ilan edilmeli” diyen Cemil Paslı, kısa, orta ve uzun vadede uygulanabilecek 10 öneriyi gündeme getirdi. Paslı’nın önerileri şöyle:
-Camiiler, mescitler, gar, otogar, hastanelerin kafeteryalarına, okullara şehrimizde yaşayan yazarların kitapları başta olmak üzere mini kütüphanelerin açılması.
-Uygun otobüs, raylı sistem ve toplu ulaşım duraklarına küçük kitaplıklar oluşturulması.
-Şehirlerimizde yaşayan kültür adamlarının yapacakları söyleşiler düzenlenmeli ve mekan olarak camiiler, sivil toplum kuruluşlarının imkanları, diğer salonların yanında güvenlikli sitelerin, sosyal donatılarının ve toplantı salonlarının kullanılması.
-Şehrimizde yaşayan yazarların özellikle köy ve kasabadaki çocuk ve gençlerle mutlaka ulaşmaları, buluşmaları konusunda geniş çaplı, düzenli yapılması.
-’Yazarlık Okulu’ adıyla bir programla girişimci gençlere ulaşılmalı. Şehrimizde yaşayan yaşayan yazarlara eğitim müfredatında yer verilmeli. Dersler kayıt altına alınarak televizyon , radyo ve internet yoluyla da halka ulaştırılmalı.
-Her yıl yerelde kültür adına kıymetli ödüller verilmeli, eserlerinin halka ulaşmasında aracılık yapılmalı, kültür adamları onurlandırılmalı, tarım ve sanayide olduğu gibi teşvikler verilmeli ve cesaretlendirilmeli.
-Halkın kültür adamlarını her aradığında bulabileceği onlara yönelik nitelikli mekanlar tahsis edilmeli.
-Vali Bey ve Belediye Başkanı olmak üzere şehrin ileri gelenleri en geç ayda bir ‘Kültür Sofraları’ formatında kültür adamlarıyla bir araya gelmeli.
-Her şehirde birincisi ilkbahar veya sonbahar, ikincisi Ramazan akşamlarında olmak üzere yılda 2 kez kitap fuarı düzenlenmeli. Ve bu tarih ve mekan sabitlenerek geleneksel hale getirilmeli.
-İçinde tiyatro sahnesi, kütüphane, sinema salonu, internet imkanı sunan bilgisayarlarla donatılmış mobil/tırlar yapılmalı. >> Murat ARISOY’un Haberi