Kültürel miras bölgesindeki vatandaşlar da mirası korumalı
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kültürel mirasın korunması için, kültürel miras bölgesinde yaşayan vatandaşların da konuyu sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Balkanlıoğlu, bu nedenle kültürel miras olarak adlandırılan bölgelerin tanıtımına önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kültürel Yollar ve Rotalar Eğitim Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, önemli bir soruna dikkat çekti. Vali Balkanlıoğlu, Friglerin bıraktıkları eserlerin Afyonkarahisar, [&hellip]
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kültürel mirasın korunması için, kültürel miras bölgesinde yaşayan vatandaşların da konuyu sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Balkanlıoğlu, bu nedenle kültürel miras olarak adlandırılan bölgelerin tanıtımına önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kültürel Yollar ve Rotalar Eğitim Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, önemli bir soruna dikkat çekti. Vali Balkanlıoğlu, Friglerin bıraktıkları eserlerin Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir ile kısmen Ankara’da olduğunu hatırlatarak, Frig eserlerinin bulunduğu bölgedeki vatandaşların da eserlere sahip çıkması gerektiğini söyledi. Bölge halkının eserleri koruması için bölgenin tanıtılması gerektiğini kaydeden Balkanlıoğlu, “Frigler bu bölgede yerleşen eski bir medeniyet. Kütahya, Afyon, Eskişehir ve Ankara’nın bir bölümü. Bu eserlerin özgün eserlerin korunup kollanması ve turizme kazandırılması amacıyla öteden beri yapılan çalışmalara 3 il valiliği de destek vermek amacıyla FRİGKÜM diye bir oluşum gerçekleştirmişler. Eserlerin çoğunlukla bulunduğu Afyon da bu işin sekreteryasını yürütmekte. İnsanların bu eserlere sahip çıkmaları için insanların buradaki işten nemalanması lazım. Buraya turizm destinasyonu sıfatını kazandırabilirsek, insanlar bu bölgeye görmek amaçlı gelebilirse, bölge halkı bu işten sebeplenebilirse elbette ki kendileri koruyacaktır” dedi.
Frig Vadisi’nin geniş bir alana yayıldığını hatırlatan Balkanlıoğlu, “450 kilometre boyutundaki bu güzergah üzerinde irili ufaklı korunmuş, korunmamış 100’lerce eser var. Ancak maalesef çoğunluğu cahil insanlarımızdan oluşan bir kitle, bu bölgede kazak kazılar yoluyla bu eserleri tahrip etmekteler. Her tarafını bekçi ile korumak mümkün olmayacağı için bölgede yaşayan halkın da bunları koruması, kollaması lazım. Bu amaçla buranın bütün dünyaya UNESCO marifetiyle de tanıtılmasına çok ihtiyacı var. Şayet tanıtabilirsek, buralarda turizm amaçlı tur operatörlerinin ve turizm şirketlerinin destinasyonuna girerse buralarda bir hareket başlayacaktır” diye konuştu.
Türkiye’de önemli medeniyetlerin yer aldığını kaydeden Balkanlıoğlu, “Türkiye’nin sahip olduğu birçok değerin yeni yeni farkında olmaya başladık. Daha Osmanlı döneminden bu yana Avrupalılar bunun farkındalardı. Bu işin önemi ne kadar fazla. Birçok medeniyetin izi ülkemizde var, bu zenginliğimizin farkında olmalıyız” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)