Kültür ve turizm çalıştayı düzenlenecek

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner'in önerisiyle kentte kültür ve turizm sorunları ile çözüm önerilerinin gündeme getirileceği bir çalıştay düzenlenecek. Çalıştaya, kültür ve turizm alanındaki tüm paydaşlar katılacak Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, kentin gelişimi için kültür ve turizme ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Güner, 'Belediyemizin koordinesinde bir günlük çalıştay yapalım. Bu hazırlıkları gözden geçirelim. Burada [&hellip]

Kültür ve turizm çalıştayı düzenlenecek

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner’in önerisiyle kentte kültür ve turizm sorunları ile çözüm önerilerinin gündeme
getirileceği bir çalıştay düzenlenecek. Çalıştaya, kültür ve turizm alanındaki tüm paydaşlar katılacak

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, kentin gelişimi için kültür ve turizme ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Güner, “Belediyemizin koordinesinde bir günlük çalıştay yapalım. Bu hazırlıkları gözden geçirelim. Burada bulunan ve bulunmayan kişilerin ellerinde daha güzel doneler vardır. Bu çalıştayı dışarıdan kişi istemeyelim. Kısa ve orta vadeli olmak üzere konuyla alakalı kişileri ilimizden davet edelim ve bir günlük bir çalışma yapalım. Koordinasyon, yönetim ve sekretarya Belediyemizde olsun. Ana temaları belirleyelim ve bu temalarla alakalı kim ne yapacak onun çalışmasını gerçekleştirelim. Şehrimizle ilintili kimseleri ilimize davet edip bir toplantı yapalım” dedi.
OTEL SAHİPLERİ DE KATILACAK
Güner, çalıştayla ilgili şu ayrıntıları verdi:
“Bu çalıştayımıza mutlaka otel sahiplerimiz de katılmalılar. Tüm otel sahipleri ile tanışacağız, resim çektireceğiz. Orada görüşeceğiz, turlar, dernekler ve şehri kardeş alan kişilerle görüşeceğiz. Kalkınma Ajansını bu çalışmamızı bu çalışmalara değil edeceğiz. Kalkınma ajansında Afyonkarahisar’ın gelişimi için mutlaka ödenek ayrılmasını istiyorum. Zafer Kalkınma Ajanslarından etkin projeler istiyorum. Bizler de bu projelere dahil olacak ve bu projeleri en iyi şekilde hayata geçireceğiz. Başbakanımız bize her konuda destek vereceğini bize iletti. Bu konu Sayın Başbakanımızın ve Bakanımız üzerinde durduğu önemli bir konudur. İşin uzmanları ve ana aktörleri buradalar, herkes kendi üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapacak ve Afyonkarahisar’da yepyeni bir kültür ve turizm anlayışı getirerek, ilimize bu konuda en iyi katkıyı ve verimi sağlayacağız.”
MİSAFİRLER DAHA ÇOK ZAMAN GEÇİRMELİ
Kente gelen misafirlerin, şehrin değişik yerlerinde daha çok vakit geçirmeleri gerektiğini belirten Vali Güner, “Belediye Başkanlığının başkanlığında Valiliğimizin, Üniversitemizin ve ATSO’nun paydaşlığında neler yapılabilir. Bir günlük mevcut durum analizi yapacağız. Bu anlamda nasıl bir çerçeve oluşturabiliriz. Bu anlamda Valiliğimizin görevleri neler olmalı. Otellerin görevleri neler olmalı. Diğer kurum ve kuruluşlarının neler olmalı. Bütçe ne şekilde düzenlenmeli. STK’ların bu duruma ne tür katkıları olmalı. Bunlar hangi ana parametrede yapılacak. Yapılacak olan bu çalışmaların Ankara’da takibinin yapılması için Sayın Başbakanımız açık bir çerçeve verdi. Sayın Bakanımızla da konuyu paylaşarak, Ankara’da bakanlıklardan neler talep edebiliriz, bunları burada istişare havasında değerlendireceğiz. Afyonkarahisar’da çok iyi durumda olan seralarımız var. Bu seralarımızı turizme dahil etmeliyiz. Seraları da gezilebilir ve görülebilir duruma getirilmeliyiz” ifadelerini kullandı.
KONAK SAYISI
ARTMALI
Turizmle ilgili çalışmalar çerçevesinde turistik konak sayısının artırılmasını isteyen Vali Güner, “Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimiz burada, Özel İdare Genel Sekreterimiz, Vakıflar Bölge Müdürümüz buradadır. Ve bununla beraber ATSO burada ama diğer STK’lar burada zaman içerisinde katkı sağlayabilir. Konak sayısını nasıl artırabiliriz. Kamulaştırma işlemlerini nasıl yürütebiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığından nasıl destek alabiliriz. Mevcut konaklarımızı, kataloglarımızla, ilanlarımızla ve bilboardlarımız da daha tanınır ve daha fark edilebilir hale nasıl getirebiliriz. İlimizde şu anda var olan konaklarımızı, bir protokolle sahiplerinin rızasını alarak, otelleri de bu protokole dahil ederek, belli bir kurallar çerçevesinde onların hizmetine nasıl sunabiliriz” şeklinde konuştu.
TURİZME SPOR DA DAHİL
Sporun da turizme dahil edilmesinin olumlu sonuçlar vereceğini kaydeden Vali Güner, “Afyonkarahisar’da 650 dönümlük süper bir spor yatırımı var. Burada Sporu Turizm imgesinin içine alacağız. Afyonkarahisar’ı tanıtan çok daha güzel haritalar hazırlanabilir. Afyon’un zenginlerinin isimleri bizlerde mevcut, onları da bizlerin bu çalışmalarına dahil edeceğiz. Ama bu ziyaret edilecek yerlere güzergahlara, billboardlara ve totemler yaptırılarak önce Afyonkarahisar’lıları gezdirmeliyiz” dedi.
AFYON’UN BİR OTOBÜSÜ OLSUN
Afyon’un tanıtılması için bir otobüs alınmasını öneren Vali Güner, “Bir otobüs aldırmalıyız. Üzeri yazın açılabilen kışın kapanan, otellerle yapacağımız protokolle kura çekilerek bu otobüs otellere birer gün verilerek ziyaretçilerimizi Afyonkarahisar’ı gezdirmeliyiz. Afyonlulara bunun haricinde bedava turlar yaptırmalıyız. Camiler hakkında çalışmalar yapmalı ve bunları ziyarete uygun hale getirmeliyiz. Yöresel ürünler nelerdir, bunlara neler ilave edebiliriz. Bu anlamda halk eğitim merkezlerinde nasıl bir eğitim verilmeli, burada yapılacak ürünlerin malzemelerini nasıl alabiliriz bunları tespit etmemiz gerekiyor. Havaalanını mutlaka turizmle alakalı çalışmamıza dahil etmeliyiz. Afyon ve Zafer Havaalanı arasında Afyonkarahisar tanıtım totemleri yapmalıyız” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

ÇOBAN: OTOBÜS İÇİN HAZIRIZ

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Vali Güner’in “otobüs” önerisine hazır olduklarını kaydetti. Çoban, şöyle konuştu:
“Kentsel Sit Bölgemizdeki 17 mahallemizin tüm alt yapı çalışmasını bitirdik. Biz duymadık. Sadece bu işe 1.5 Milyon TL para harcadık. Vatandaş evini restore etmek isterse hemen edecek. O bölge için en azından alt yapı hazırlandı. Başbakanımız da ‘burayı sahiplenin’ dedi. Biz bir de o bölgedeki tüm camilerin etrafını açalım dedik. Tarihi camiler var etrafı evlerle kapatılmış. Kurumdan kararımızı geçirdik. Şimdi başlayacağız. Oradaki tüm camilerin etrafını açıyoruz. Ne kadar ev varsa istimlak edeceğiz. Biz istimlakını yapacağız Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz de camilerin restorasyonunu yapacak. O şekilde anlaştık. Bedesteni bu sene ihale edeceğiz. Otobüs dediniz, biz hazırız. Sayın Valimin dediği gibi hazırlanacak olan broşürlerde bol yazı yerine güzel resimlerle büyük yazılar tercih edilmeli.”

ÖNCELİKLERİMİZİ BELİRLEYELİM

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, kent olarak önceliklerin belirlenmesinin, turizme katkı sağlayacağını söyleri. Solak, “Eskişehir şu anda bu yöre için turist çeken il. Hangi özellikleri var diye baktım. 5 özelliği var. Rektör beyin Belediye başkanı olmasından sonra ilk olarak müzelere önem verdi. İkincisi porsuk çayını iyileştirdi. Ki burada o fazlasıyla yapıldı. Üçüncüsü Odunpazarı konakları gelişti. Hepsi restore edilip turistlere açıldı. Dördüncüsü hafif raylı sistem. Bu turist için o kadar önemli değil. Meydanlar belli heykellerle süslendi. Afyon bulunduğu konum itibariyle Eskişehir’den daha avantajlı. İki yeri de biliyorum. Hazır potansiyelim var. Önceliklerimizi bu çalıştayda belirleyelim. Paydaşlar arasında bir organizasyon yapalım. Üniversite olarak tüm akademisyenlerimizle bu duruma destek veririz” ifadelerini kullandı.

FRİG VADİSİ’NDE YOLLAR SIKINTILI

İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Frig Vadisi’ne önem verilmesi gerektiğini, bu bölgedeki yolların sıkıntılı olduğunu kaydetti. Sel, şöyle konuştu:
“Frig Vadimiz var bizim için en önemli değerlerimiz arasında. İGM üyeleri olarak bu vadiyi gezdik. Fakat maalesef yollar konusunda büyük sıkıntılar var. Yazın tozdan kışında çamurdan giremiyoruz. Bu yolların yapılması konusunda İGM toplantısında görüşlerimizi söyledik. Kültür ve Turizm Bakanlığından yaklaşık 5 Trilyon para talep ettik. Sadece Kütahya ve Afyon için bu parayı istedik. Maalesef benim eşim bile Frig Vadisi’ni görmediğini söyledi. Çoğumuz görmedi. Buraları öncelikle kendimiz görüp bilmeliyiz.”

İLK 10’A NASIL GİRERİZ?

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser de kültür ve turizm alanındaki hareketlenmenin önemine dikkat çekti. Serteser, “Yapılan çalışmalar fiiliyata tam anlamıyla dökülememiş. Ben çalıştayı çok gerekli buluyorum. Bu konuda bir çok düşündüğümüz söz var. Bunları çalıştayda söylemek isteriz. Ama burada çok önemli bir tespitte bulunmak istiyorum. Diğerlerini çalıştayda konuşuruz. Belediye Başkanımızın alternatif yerler oluşturma konusunda çok önemli çalışmaları vardı. Nedense biz bu konuda çok organize olamadık. Bunu itiraf etmemiz lazım. Bu bakımdan bunu pratiğe dökere bu fırsatı değerlendirelim diye düşünüyorum. Burayı görülebilir bir yere haline getirmemiz gerekiyor. Başbakanımız ‘görülebilecek 10 il içerisinde var mısınız’ dedi. Termalin dışında dışarıdan her hangi biri ‘Afyon’a şunun için gidilir’ der mi? Tabii ki yok. 10’ncu sırada değiliz. Sayın Bakanım orada 7’nci olmak konusunda hedef belirledi. Ben şunu demek istiyorum. Bu bir fırsattır. Buna kilitlenmemiz lazım. Oda olarak biz bütçemizin elverdiğince elimizden gelen ne varsa yaparız” dedi.

Bakmadan Geçme