Kültür ve sanata ışık tutacak eser

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban döneminde basılan 35, Afyonkarahisar Belediyesi tarihinde ise 47. kültür yayını olan “Afyonkarahisar Kültür Sözlüğü” kitabı Taş Medrese’de düzenlenen tanıtım programının ardından okurlarıyla buluştu.Arkeolog-Müzeci-Yazar Ahmet Semih Tulay, eşinin Afyonkarahisarlı olması  ve 2008 yılından bu yana Afyonkarahisar’da yaşıyor olması nedeniyle kendisinin de artık bir Afyonkarahisarlı olduğunu söyledi. Bu doğrultuda, Afyonkarahisar’ın kültür ve [&hellip]

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban döneminde basılan 35, Afyonkarahisar Belediyesi tarihinde ise 47. kültür yayını olan “Afyonkarahisar Kültür Sözlüğü” kitabı Taş Medrese’de düzenlenen tanıtım programının ardından okurlarıyla buluştu.
Arkeolog-Müzeci-Yazar Ahmet Semih Tulay, eşinin Afyonkarahisarlı olması  ve 2008 yılından bu yana Afyonkarahisar’da yaşıyor olması nedeniyle kendisinin de artık bir Afyonkarahisarlı olduğunu söyledi. Bu doğrultuda, Afyonkarahisar’ın kültür ve sanat yaşamına ilişkin çok yönlü çalışmalar yaptığını ifade eden Ahmet Semih Tulay, Afyonkarahisar Kültür Sözlüğü kitabının da bu çalışmaların bir parçası olduğunu ifade etti.              
Kitap yazmanın önemli olduğunu; ancak o kitabı yaşama geçirerek okuyucuya ulaştırmanın daha da önemli olduğunu vurgulayan Tulay, “Bu önemin farkında olan ve çalışmamın kitap halinde okuyucuya ulaşmasını sağlayan ‘kültür ve sanat dostu’ Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık Hanım’a ve tüm ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
ANSİKLOPEDİ İÇİN İLK ADIM
Kitabın, Afyonkarahisar’ın kültürel yaşamına dönük bir sözlük çalışması olduğunu kaydeden Yazar Ahmet Semih Tulay, “Ben bu kitabın, ileride yapılabilecek Afyonkarahisar ansiklopedisine basamak olmasını diliyorum. Çünkü Afyon, antik çağdan günümüze, arkeolojisi, sanatı, halk kültürü ve birçok konularıyla birkaç cilde sığacak bir kitap. Kitabı hazırlarken mümkün olduğunca kaynaklardan faydalandım. Belki atladığım ya da yazmayı unuttuğum kişiler olabilir. Ancak hiçbir çalışma dört dörtlük olamaz ve benim de böyle bir iddiam yok. Ama bu Afyon’a bir hizmettir” diye konuştu.    
Kitabı eline alıp okuyan bir kişinin Afyon’un kültürel ve sanatsal yönden ne kadar zengin bir il olduğunu anlayabileceğini dile getiren Arkeolog-Müzeci-Yazar Ahmet Semih Tulay, “Ayrıca her ne kadar üstünde benim ismim yazıyorsa da bu kitabın gerçek yazarı kitabın içinde adı geçen siyasetçi, bilim adamı, sanatçı, milli mücadele kahramanı ve diğer birçok isimdir. O nedenle bu kitabı ben Afyonkarahisar’ın kültür ve sanatına hizmet etmiş kişilere adadım. Onlar olmasaydı bu kitapta olmazdı” ifadelerini kullandı.
ÇOBAN’DAN TEŞEKKÜR
Kitabın basımında emeği geçen Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık ile Müdürlük çalışanlarını tebrik eden Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Değerli hocamızın, yine çok uzun emek harcayarak ve yoğun araştırmalar yaparak hazırladığı, kısmen ansiklopedi sayılabilecek bu kitabın, ilimizin kültür ve sanatına ışık tutacağına inanıyorum. Hem günümüz nesli hem de gelecek nesiller bu kitaptan mutlaka en güzel şekilde istifade edeceklerdir. İnşallah hocamız çalışmalarına devam eder, biz de Afyonumuza dair bu çalışmaları kültürümüze kazandırmanın onurunu yaşarız” diye konuştu.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ayrıca kitabın sunuş bölümünde ‘Afyonkarahisar’ın zenginliği’ başlığıyla okuyuculara şöyle seslendi:
“Afyonkarahisar Belediyesi olarak sekiz yılı geride bıraktığım Başkanlık dönemimde Afyonkarahisar ve değerlerine ilişkin birçok kitabı bilim dünyasına ve sizlere kazandırdık. Yayınlarımız büyük bir hızla arttı. Sırada değerli birçok yayınımız ile işbirliği içinde tamamlayacağımız başvuru kitapları var. ‘Durmak yok, yola devam.’ Anlayışımızı ‘Çalışınca oluyor.’ düşüncemizle birleştirerek hiç durmadan koşuyoruz. Uzun soluklu koşumuzda bizimle birlikte olup Afyonkarahisar’da kültür-sanat, edebiyat, arkeoloji ve yayın deyince aklımıza gelen Arkeolog, Müzeci ve Yazar Ahmet Semih Tulay’ın önemli bir eseri ile huzurlarınıza çıkıyoruz. Arkeolog, Müzeci, Yazar Ahmet Semih Tulay kitabın önsözünde her yeni kitap çalışması için başlangıç noktasını “Biliyorsun o halde niçin paylaşmıyorsun.” düşüncesi olduğunu söylüyor. Bilginin paylaştıkça artacağı düşüncesiyle hayatını şekillendiren, dinlenmeden çalışan Ahmet Semih Tulay’ın bu eserine aracılık etmek bizlere onur veriyor.”

Bakmadan Geçme