Kulakta sıvı birikimi önemli – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi'nin Kulak Burun Boğaz Uzmanı Hüseyin Işıklı orta kulakta sıvı birikimi ya da diğer adıyla seröz otitis media hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.Seröz otitis medianın orta kulak boşluğunda enfeksiyon bulguları olmadan sıvı birikmesi anlamına geldiğini belirten Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi'nin Kulak Burun Boğaz Uzmanı Hüseyin Işıklı 'Genellikle orta kulak boşluğu ve geniz arasında [&hellip]
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi’nin Kulak Burun Boğaz Uzmanı Hüseyin Işıklı orta kulakta sıvı birikimi ya da diğer adıyla seröz otitis media hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.
Seröz otitis medianın; orta kulak boşluğunda enfeksiyon bulguları olmadan sıvı birikmesi anlamına geldiğini belirten Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi’nin Kulak Burun Boğaz Uzmanı Hüseyin Işıklı “Genellikle orta kulak boşluğu ve geniz arasında bulunan, dış çevre ve orta kulak hava basıncının dengelenmesinde görev alan östaki tüpündeki fonksiyon bozukluğuna bağlı ortaya çıkar. Bu tüpün gelişimi tamamlanmadığından küçük çocuklarda daha sık görülür” dedi.
Hastalığın nedenlerini Geniz eti büyümesi, Soğuk ortam, Çocuğun kreşe gitmesi, Gribal enfeksiyonlar, Anne sütü ile beslenmeme, Sigara maruziyeti, Bağışıklık sistemi bozuklukları, Yarık damak gibi burun boşluğu anomalileri olarak sıralayan Dr. Işıklı, hastalağın belirtilerinin de İşitme azlığı, yüksek sesle televizyon izleme, Konuşmada gecikme ve Kulak kurcalama olarak tanımladı.
Dr. Hüseyin Işıklı hastalığın tedavisiyle ilglii olarak şu bilgileri aktardı:
“Genellikle ilaç tedavisi ile ya da kendiliğinden iyileşir. İlaç tedavisi altta yatan nedene göre belirlenir. Antibiyotik tedavisi sinüzit, geniz eti iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunda tercih edilir. Allerjik bir durum söz konusu ise antihistaminik ilaçlar ve steroidli burun spreyleri kullanılabilir.
Cerrahi tedavi 3 ay süre ile sıvının dağılmadığında, günlük hayatı etkileyen işitme kayıpları ve okul performansında düşüş görüldüğünde, konuşma gelişimi geciktiğinde ve kulak zarında çökme meydana geldiğinde düşünülmektedir. Cerrahi olarak orta kulaktaki sıvıyı boşaltmak ve orta kulak basıncını dengelemek amacıyla ventilasyon tüpü takılmaktadır. Bununla birlikte geniz etinin de alınması tedavi için oldukça faydalıdır.”