Kulak Zarı Patlarsa Ne Olur?
Kulak zarı patlaması, kulak zarı delinmesi, kulak zarı yırtılması gibi farklı şekilde bahsedilen rahatsızlık, kulağın içinde bulunan ince zarda delik veya yırtık oluşmasıdır.
İşitme sürecinde görevli karmaşık sistemin önemli parçalarından birisi olan kulak zarı, şeffaf bir tabakadır. Tıbben “timpanik membran” olarak adlandırılan kulak zarı orta kulağı darbe ve enfeksiyon etkenlerinden korumaya yardımcı olur. Bir davul gibi gerilen kulak zarı, ses dalgaları üzerine geldiğinde titreşir.
Kulak yapımızda işitsel ve koruyucu görevleri olan kulak zarının, dış yüzeyi deriden, iç yüzeyi mukoza ile kaplı ince bağ dokusundan oluşur. Hassastır ve yırtılabilir, patlayabilir, delinebilir. Kulak zarının patlaması, delinmesi veya yırtılması durumlarında orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır ve yeterince titreşim olmayacağı için işitme sorunları görülür.
Kulak zarı patlamasının birçok nedeni olabilir. En fazla olarak orta kulak iltihaplanması olarak ortaya çıkar. Orta kulak iltihabı bazen kulak zarı patlaması sonucu olarak ortaya çıkabileceği gibi bazen de kulak zarını patlatan sebep olarak da görülebilir. Bunun yanı sıra kulak zarı patlamasına sebep olan bazı unsurlar pamuklu çubukların kullanılması, ani basınç değişiklikleri, aşırı sümkürmek, yüksek ses, kafa travması, kulak kepçesi ve dış kulak kanalına doğrudan travma ve kulak enfeksiyonları şeklinde sıralanabilir.