Kul ve kamu hakkı konuşuldu
AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Araştırma Görevlisi Fatih Özaktan, “Kul ve Kamu Hakkı” sunumunda kulun Allah’a, çevresine ve nefsine karşı olan sorumluluklarını anlattı Ramazan’da İkindi Sohbetleri tüm hızıyla devam ediyor. Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde (Taş Medrese) 20. günün konuşmacı konuğu AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Araştırma Görevlisi Fatih Özaktan oldu. Özaktan, “Kul ve Kamu Hakkı” başlığında önemli [&hellip]
AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Araştırma Görevlisi Fatih Özaktan, “Kul ve Kamu
Hakkı” sunumunda kulun Allah’a, çevresine ve nefsine karşı olan sorumluluklarını anlattı
Ramazan’da İkindi Sohbetleri tüm hızıyla devam ediyor. Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde (Taş Medrese) 20. günün konuşmacı konuğu AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Araştırma Görevlisi Fatih Özaktan oldu. Özaktan, “Kul ve Kamu Hakkı” başlığında önemli hatırlatmalarda bulundu. Kur’an-ı Kerim tilavetini Süleyman Bircan yaptı.
ALLAH’IN RAHMETİ ENGİN
İslami İlimler Fakültesi’nden Araştırma Görevlisi Fatih Özaktan, insanların kalplerine Allah’ı tanıma, sevme, Hz. Peygamber’e (SAV) muhabbet duyma ve onun ahlakı ile ahlaklanma duygu ve düşüncesini yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Kur’an ve sünnetten yola çıkarak insanlara karşı yapılması gereken, Allah’a karşı yapılması gereken sorumluluk ve vazifeleri üç ana grupta topladıklarını kaydeden Özaktan; “Bunlardan birincisi hukukullahtır. Yani Allah’a karşı yapmamız gereken görev ve sorumluluklardır. Bu mesele Allah ile kul arasındadır. Allah-u Teala’nın da rahmeti engindir. Kullarını kuşatmıştır. Bize bir ayet-i kerime de işaret buyurduğu gibi ‘Bana karşı yapılan günahlarda şirk hariç tüm günahlarını istediğim kulumun affedirim.’ Allah’u Teala’nın rahmeti geniştir. Mümin, Müslüman her zaman için Allah’tan ümit içerisindedir. Ancak diğer taraftan Allah bizim diğer insanlara karşı yapmamız gereken vazife ve sorumluluklar ilgili de hem Efendimizin (SAV) hayatında hem de Kur’an-ı Kerim de büyük ihtarlarda bulunmaktadır.” dedi.
HAK VE SORUMLULUK
ÜÇ ANA KATEGORİDE
Hukukullah’ın Allah’a karşı yapılması gereken vazife ve sorumlulukları kapsadığını belirten Araştırma Görevlisi Fatih Özaktan, Hukuk-ul Eybetin ise insanlara karşı dış dünya da görülen, çevrede ki tüm insanlara karşı yerine getirilmesi gereken sorumlulukları ve hakları ifade ettiğini kaydetti. Hukuk-u Nefs diye ifade edilenin de kişinin kendi nefsine karşı yapması gereken vazife ve sorumlulukları kapsadığını dile getiren Özaktan; “Peygamber Efendimiz (SAV) bu üç hakkı şöyle özetler. ‘Senin Rabbine karşı yapman gereken sorumluluklar vardır. Ehline karşı yapman gereken sorumluluklar vardır. Nefsine karşı yapman gereken sorumluluklar vardır. Onların senin üzerinde hakkı vardır. Sen her hakkı hak sahibine ver.’ buyuruyor. Üç ana kategori de söylemiş olduğumuz haklar ve sorumlulukları Efendimiz (SAV) bu hadisi şerifte veciz bir şekilde ifade etmiştir.” diye konuştu.
>> Burcu AYDIN’ın haberi