• Haberler
  • Genel
  • “Küçük ve orta ölçekli işletmeler yenilikçi yöntemler ortaya koymalı”

“Küçük ve orta ölçekli işletmeler yenilikçi yöntemler ortaya koymalı”

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen Üniversite-Sanayi İşbirliği Konferansı”, ANS Kampusü Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi Konferansa AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz İçağa, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akın Yıldırım, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in yanı [&hellip]

"Küçük ve orta ölçekli işletmeler yenilikçi yöntemler ortaya koymalı"

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen Üniversite-Sanayi İşbirliği Konferansı”, ANS Kampusü Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi

Konferansa AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz İçağa, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akın Yıldırım, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri, işletme temsilcileri, öğretim üyeleri ile lisans ve lisansüstü öğrencileri katıldı.
84 ÖĞRETİM ELEMANIYLA
9 BÖLÜMDE EĞİTİM VERİLİYOR”
Konferansın açılış konuşmasını yapan AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İçağa, AKÜ Mühendislik Fakültesi olarak bugün itibariyle 84 öğretim elemanıyla 9 bölümde eğitim vermekte olduklarını belirterek, “Fakültemizden üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde proje yürüten öğretim elemanlarımız bulunmaktadır” dedi. Sanayi Tezleri (San-Tez) Programının sektörü ve akademisyenleri bir araya getirme amacını taşıdığını ifade eden Prof. Dr. İçağa, San-Tez projelerinin dönemsel ödemelerinin yüzde 75’nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yüzde 25’nin ise proje ortağı işletme tarafından karşılandığını söyledi.
“MEZUN GENÇLER TEKNOGİRİŞİM
SERMAYESİNDEN YARARLANABİLİR”
Prof. Dr. İçağa, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürlüğünü belirttiği gibi San-Tez projelerinin sayısının beklenen düzeyin altında olduğunu dile getirerek, düzenlenen bu konferans ile bilgilendirmelerin yapılacağını ve özellikle mezun düzeyindeki gençlerin Teknogirişim Sermayesi Desteğinden yararlanabileceklerinin altını çizdi. içağa, programın, yeni mezunlara özel veya kamu sektöründe iş imkanının yanı sıra kendi işlerini kurabilme fırsatını da verdiğini belirtti. Büyük sanayinin kendi araştırma laboratuvarlarının mevcut olduğunu ancak küçük ve orta ölçekli sanayinin teknolojisini geliştirmek, yeni ürün piyasa sürmek üzere yapacağı araştırmalarla ilgili laboratuvar kurması zorunluluğunun ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. İçağa, “Özellikle rekabetin söz konusu olduğu ortamlarda küçük ve orta ölçekli işletmelerin mutlaka yenilikçi yöntemler ortaya koymak zorundadırlar. Aksi halde varlıklarını sürdürmeleri güçleşmektedir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, yeni ürün ortaya koyma noktasında araştırma alt yapısı kurmada zorlanacaklardır. Çünkü maliyeti yüksek bir uygulamadır. Buna karşın üniversitelerde hem eğitim hem de araştırma laboratuvarları ve araştırma yapmaya gönüllü öğretim elemanları mevcuttur. Bu noktada yapılması gereken, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile akademisyenleri bir araya getirmektir. Bu konuda San-Tez Programı önemli uygulamalardan birisidir” şeklinde konuştu.
SAN-TEZ PROGRAMI ANLATILDI
Konferansta Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı ve San-Tez Programı ile ilgili sunum yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürlüğü’nden Uzman Murat Erdoğan, ilk olarak San-Tez Programının tanımını yaparak, “San-Tez Programı, üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması ve üniversitelerimizde yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilerek ülkemize katma değer yaratacak, uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak yeni ürün ve/veya üretim yöntemi geliştirilmesi, mevcut üründe ve/veya üretim yönteminde yenilik yapılması amacıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenecek yüksek lisans ve/veya doktora tez çalışmalarının desteklenmesidir” dedi. Erdoğan daha sonra San-Tez Programının ve Teknogirişim Sermayesi Desteği Programının ba��vuru aşamaları ile başvurulan projenin içeriği ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Erdoğan, konferans sonunda katılımcıların sorularını da yanıtladı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme