'Küçük esnafı, KOBİ'yi kim düşünecek?'
Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) yapılan düzenlemeye ilişkin değerlendirmede bulundu.'ESNAFIN BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI KONUSUNDA TAVSİYE KARARI ALDI'Bankalar Birliğinin 15 milyonun altında borcu bulunan KOBİ’lerin de borçlarının yapılandırılması konusunda bir tavsiye kararı aldığını kaydeden Genel Başkan Uysal, 'Bankacılık [&hellip]
Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) yapılan düzenlemeye ilişkin değerlendirmede bulundu.
“ESNAFIN BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI KONUSUNDA TAVSİYE KARARI ALDI”
Bankalar Birliğinin 15 milyonun altında borcu bulunan KOBİ’lerin de borçlarının yapılandırılması konusunda bir tavsiye kararı aldığını kaydeden Genel Başkan Uysal, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), şirketlerin finansal sektöre olan borçlarının ‘çerçeve anlaşma’yla yeniden yapılandırılması için bir yönetmelik yayınlamış, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ‘çerçeve anlaşma’nın kapsamını belirlemek üzere çalışmalara başlamıştı. Düzenlemeye göre banka, faktoring gibi finans kurumlarına toplam borcu 100 milyon TL ve üzeri olan şirketlerin yeniden yapılandırma başvurusu yapabileceği belirtilmişti. Anlaşmada aktif varlık, mevduat, şube ve çalışan sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük bankaları olan Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Halk Bankası, Yapı Kredi Bankası ve VakıfBank da katılmıştı. Borç yapılandırmak isteyen şirketin, ‘çerçeve anlaşma’ya imza atan borçlu olduğu bankalardan herhangi birine başvurması yeterli oluyor. Buna karşın Bankalar Birliği yakın zamanda bir tavsiye kararı almış ve 15 milyon TL altında borcu bulunan işletmelerin, şirketlerin yani aslına baktığınızda esnafımızın, küçük ve orta ölçekli işletmelerin borçlarının da yapılandırılması konusunda bir tavsiye kararı aldı.” dedi.
“BU YANLIŞTAN ACİLEN DÖNÜLMELİ”
Uysal, “Bir tarafta büyük şirketleri korumak için “amir hüküm” niteliğinde bir yönetmelik, bir tarafta da bankaların ve alacaklı finans kuruluşlarının inisiyatifine terk edilen esnafımız, KOBİ’lerimiz… Dahası yönetmelik ile, borçlu büyük şirketler imzacı finans kuruluşları ve bankalara yalnızca başvuru ile imkandan yararlanıyorken, KOBİ’ler belirli şartlar dahilinde ve alacaklı bankalar, finans kuruluşlarının rızası ile nefes alabileceklerdir. Bu yanlıştan acilen dönülmeli, ekonomik “reform” yaptığını düşünen, esnafa “fiyatları” düşür diyerek zabıta tedbirleri ile enflasyona müdahale eden iktidar, Bankalar Birliği ve BDDK ile birlikte KOBİ’lerin borçlarının yapılandırılması konusunu da bir yönetmelikle çözmelidir.” ifadelerini kullandı.
Uysal, Gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasının Türkiye ve uluslararası aktörlerin sınandığı önemli bir gündem olduğunu söyledi.