Kronik böbrek yetmezliği vakası artıyor

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bildiler, dünyada kronik böbrek yetmezliği vakasının arttığını belirtti Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bildiler, kronik böbrek yetmezlikli hasta sayısının dramatik bir şekilde dünyada gitgide artış gösterdiğini, her yıl diyaliz tedavisine gereksinim duyan hasta sayısının yaklaşık yüzde 10-17 civarında [&hellip]

Kronik böbrek yetmezliği vakası artıyor

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bildiler, dünyada kronik böbrek yetmezliği vakasının arttığını belirtti

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bildiler, kronik böbrek yetmezlikli hasta sayısının dramatik bir şekilde dünyada gitgide artış gösterdiğini, her yıl diyaliz tedavisine gereksinim duyan hasta sayısının yaklaşık yüzde 10-17 civarında artış gösterdiğini söyledi.
Diyaliz hastalarına seslenen Bildiler, “Damar yolu açılan kolun temizliğine önem veriniz. Diyaliz günü sabahı kolunuzu sabunla iyice yıkayınız. Fistüllü kolunuzdan tansiyonölçtürmeyiniz. Fistüllü koldaki damarlar ilaç verilmesi, serum takılması ve kan alınması için kullanılmamalıdır.Kolunuzu sıkan kıyafetler giymeyiniz. Fistüllü kol üzerine yatmayınız. Fistüllü kol ile çok ağır işler yapmayınız. Kesici ve delici aletler kullanırken çok dikkatli olunuz. Kolunuzu her türlü travmadan koruyunuz” dedi.
Eğitime dinleyici olarak katılan Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Hasan Arslan da sunumunun sonunda Dr. Mustafa Bildiler’e teşekkür etti. Eğitimin konusunun diyaliz çalışanları için çok önemli olduğunu işarete eden Hastane Yöneticisi Arslan,“Diyalize giren bir hasta için hastane koşulları, tıbbi cihaz, sağlık çalışanı vb tüm unsurlar mükemmel olsa bile uygun bir damar yolu yoksa hiçbir anlamı da yoktur. Damar yolu onlar için olmazsa olmaz bir durumdur” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme