Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

Krizin neresindeyiz? – Kocatepe Gazetesi

Aziz Aslan 23 Şubat 2010 Salı 02:00:00
  Ekonomik krizin ülkemizi çok derinden et-kilediği her geçen gün daha da anlaşılmaktadır.
Biz en çok ihracatta düşüş, işsizlikte artış yaşayarak etkilendik. İhracata dayalı bir ekonomi olarak düşüş bir dizi sorunu da beraberinde getirdi. Bütün ihracat pazarlarımız durgunluğa girince mal satamaz hale geldik, kapasiteler hızla düştü, işten çıkarmalar ve işsizlik arttı. Kar marjları iyice daraldığı için işveren minimum iş gücüyle, uzun çalışma saatlerinde maksimum çıktıyı yaratarak verimliliği sağlamaya yöneldi. Ben ihracat pazarları açılsa ve ekonomide işler biraz düzelse bile işsizlik sorununda aynı oranda bir iyileşme beklemiyorum. Zaten her yıl yaklaşık 750 bin kişi sıfırdan işgücüne katılıyor. Mevcut işsizlere iş bulmak bir yana her yıl yeni katılanlarla işsizlik önümüzdeki yıllarda ciddi ve kronik bir sorun haline gelecek.
Krizden önce de işsizlik oranı yüzde 9’lardaydı, ama geçen Şubat ayında yüzde 16’lara yükseldi, sonrasında kademeli olarak düşse de ben gerçek rakamların çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum. TÜİK’in hesaplama yöntemi tuhaf olduğu için, onların rakamları gerçeği yansıtmıyor. Örneğin iş aramaktan vazgeçenleri TÜİK işsiz kategorisine koymuyor. Oysa bu kişilere bugün bir iş öner-seniz mutlaka çalışacaklar. Bunları da değerlendirdiğiniz de yüzde 20’lere yakın bir işsizlik var aslında. Ayrıca yerel seçimlerde kamu maliyesinde çok açıldık. 2008 yılında 10 aylık bütçe açığı yaklaşık 4 milyar TL iken, 2009 yılının 10 aylık bütçe açığı 43 milyar lira seviyesinde oldu. Yılsonu itibariyle de çok daha yukarılarda gerçekleşti. 2010’da da benzer bir tablo çıkacak karşımıza çünkü genel seçimler yaklaşıyor. Dolayısıyla önümüzde ki yılda da mali disiplinin sağla-nabileceğini, bu kaygıyı çok fazla güdeceklerini zannetmiyorum. Kısacası daha zor bir dönemin bizi beklediği kesin.
Dünyada da kamunun pompaladığı bir takım kaynaklarla suni bir hareketlenme yaratıldı, krizin dibi göründü ve çıkış başladı gibi algılandı. Ama krizin geçmediği görüldü. İşadamlarımızın ve esnaflarımızın hesaplarını ve bütçelerini olumsuz durumlara göre ayarlamaları gerekmektedir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER