• Haberler
  • Gündem
  • Kredi Kartlarında Düzenleme! O Kişiler Katkı Payı Ödeyecek

Kredi Kartlarında Düzenleme! O Kişiler Katkı Payı Ödeyecek

Kredi kartları ve bazı vergiler kapsamında TBMM'de yeni yasa teklifi verildi. Verilen yasa teklifinde, Vergi Usül Kanunu çerçevesinde yeni düzenlemeler yapılması öngörülüyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan yeni kanun teklifi, Savunma Sanayi Fonu'nun gelirlerini artırmaya yönelik çeşitli düzenlemeler içermektedir. Teklif, toplamda 12 maddeden oluşmakta ve en dikkat çekici düzenleme, kredi kartı limiti 100 bin TL ve üzeri olan kartlardan yıllık 750 TL “Savunma Sanayi Katkı Payı” alınmasıdır.

Önerilen düzenlemeler arasında, gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer tapu işlemlerinde ise 375 TL alınması da yer alıyor. Ayrıca, motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altında olan motosikletlerin Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) tabi tutulması öngörülüyor.

Teklifteki diğer önemli maddeler arasında; vergi beyannameleri ve sosyal güvenlik prim bildirgeleri için damga vergisi, sıfır araçların tescilinde 3.000 TL, ikinci el araç satış ve devirlerinde 1.500 TL ücret alınması gibi düzenlemeler bulunmaktadır. Noter işlemlerinde ise, her işlem için 75 TL ücret alınması öngörülüyor.

Ayrıca, özel tüketim vergisi kapsamında drone'lar ve 5.000 TL üzerindeki kol saatleri de vergiye tabi olacak. 

Yatırım fonlarıyla ilgili olarak yapılan düzenlemeler de dikkat çekiyor. Yapılmakta olan yatırımların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasıyla elde edilen tutarların özel bir fon hesabında gösterilmesi ve bu tutarların dönem kazancının hesaplanmasında dikkate alınmaması öngörülüyor. 

Son olarak, 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapılan enflasyon düzeltmesi nedeniyle oluşan kar/zarar farklarının vergiye tabi kazancın hesaplanmasında dikkate alınmaması, tasfiye ve iflas halindeki şirketler ile kamu iktisadi kuruluşları için de geçerli hale getiriliyor. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Bakmadan Geçme