'KPSS sorularının ulaştırıldığını gördüm' – Kocatepe Gazetesi
Fethullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan toplam 18 sanıktan 6'sı tutuksuz, 12'si tutuklu yargılandı.18 SANIĞINDURUŞMASI GÖRÜLDÜAfyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Ahmet Kaytan, Aysel Kodal, Yasin Dursun, Mehmet Ali Genelioğlu, Mikail Kaya, Sabrizan Başçı, Ahmet Uslu, Gazi Karahan, Musa Celep, Mustafa Durmaz, Zahide Demren, [&hellip]
Fethullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan toplam 18 sanıktan 6’sı tutuksuz, 12’si tutuklu yargılandı.
18 SANIĞIN
DURUŞMASI GÖRÜLDÜ
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Ahmet Kaytan, Aysel Kodal, Yasin Dursun, Mehmet Ali Genelioğlu, Mikail Kaya, Sabrizan Başçı, Ahmet Uslu, Gazi Karahan, Musa Celep, Mustafa Durmaz, Zahide Demren, Rıza Yılmaz tutuklu olarak yargılandı. Diğer sanıklar; Erkan Özkara, Hüseyin Aktürk, Nazire Uğur, Münir Yılmaz, Rıdvan Taban, Musa Demirtaş’ın yargılaması tutuklu olarak devam etti.
7 CEZA, 3 TAHLİYE, 1 BERAAT
Dün görülen davalarda; tutuksuz yargılanan Erkan Özkara beraat etti. Münir Yılmaz’a 6 yıl 3 ay, Rıdvan Taban’a 4 yıl 7 ay, Mehmet Ali Genelioğlu’na 6 yıl 3 ay, Musa Demirtaş’a 7 yıl 6 ay, Sabrizan Başçı’ya 5 yıl, Musa Celep’e 8 yıl 3 ay, Rıza Yılmaz’a 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. Hükümle Birlikte Genelioğlu ve Başçı tahliye edilirken tutuklu sanıklardan Aysel Kodal da tahliye edildi. Kodal’ın yargılaması tutuksuz olarak devam edecek. Diğer sanıkların duruşmaları ilerleyen tarihlerde görülecek.
ÖZKARA BERAAT ETTİ
Tutuksuz yargılanan Erkan Özkara’nıninternat aboneliği üzerinden, Uğur Ergün isimli sanığın örgütün gizli şifreli haberleşme programı bylock kullandığı tespit edildiği öğrenildi. Bu tespitle birlikte Erkan Özkara üzerine atılı silahlı terör örgütüne üye olma suçundan beraat etti. Karar öncesi sorulan son sözünde Özkara, “Adalete güvenim tam. Hiçbir zaman terör örgütü ile bağım olmadı olamaz da” dedi.
BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ
BEKLENECEK
Arama ve el koyma sırasında ele geçen materyallerin, imaj kayıtların bilirkişi inceleme sonucunun gelmesi için tutuksuz yargılanan Hüseyin Aktürk’ün duruşması Şubat ayı içerisinde görülecek. Meslekten ihraç edilen Polis Müdürü Nazike Uğur’un imaj kayıtlarının sonuçlarının görülmesi için duruşması Şubat ayına ertelendi. Daha önceki celsede bylock tespiti yapılan telefonuna yönelik Cumhuriyet Savcısı sanık Uğur’a, “Telefonu aldığınızdan beri siz mi kullanıyorsunuz? Arama sırasında eşiniz de var mıydı?” sorusunu sordu. Arama sırasında eşinin de yanında olduğunu belirten Nazike Uğur, telefonu aldığından beri kendisinin kullandığını dile getirdi.
CEZA DA VAR, TAHLİYE DE
Sandıklı dosyaları kapsamında yargılaması yapılan örgütle müzahir şirkette hissesi bulunan Münir Yılmaz’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Örgütle müzahir şirketten kar amacıyla hisse almadığını belirten Rıdvan Taban son sözünde çok pişman olduğunu belirtti. Taban’a 4 yıl 7 ay hapis cezası verildi. Örgütle müzahir şirketle 2013 yılı itibariyle ilişiğini kestiğini söyleyen Mehmet Ali Genelioğlu’na 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Genelioğlu hükümle birlikte cezası kesinleşinceye kadar tahliye edildi. Sanıklar Yılmaz ve Taban cezaları kesinleşinceye kadar tutuklanmadı. İhraç polis Ahmet Kaytan’ın duruşması dinlenecek tanığın hazır edilememesi nedeniyle Şubat ayında görülecek.
HÜKÜMLÜ DAMAT TANIKLIK YAPTI
Duruşması Şubat ayında görülecek olan Aysel Kodal adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanan Kodal ve hükümlü olarak kaldığı Bartın Cezaevi’nden SEGBİS’le duruşmaya bağlanan Kodal’ın damadı Ali Gilik, kayınvalidesinin bir önceki duruşmada verdiği ifadeyi doğruladı. Aysel Kodal, ilk duruşmasında gizli, şifreli haberleşme programı bylock tespiti bulunan iki telefon hattını damadının kullandığını söylemişti. “İki telefon hattını da ben kullandım” diyen Gilik, “Kayınvalidemin beyanı doğrudur. Her iki telefon hattını da ben kullandım. Annem doğru söylüyor. Mahkemece durum araştırıldığında görülecektir. Telefon hatlarını ben kullandım ama bylock kullanmadım. Hakkımdaki karar Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nce verildi” dedi. Cumhuriyet Savcısı gelecek celseye kadar bylock tespiti bulunan telefon hatlarına ait imaj kayıtlarının TEM Şube’den sorulması yönünde görüş bildirdi.
MART ÇİFTİ DİNLENDİ
Duruşmaya katılmayan tutuksuz sanık Musa Demirtaş’a 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Demirtaş’a cezası kesinleşinceye kadar mahkemeden tutuklama kararı çıkmazken karar öncesi son söz sanığın avukatına soruldu. Avukat müvekkili adına beraatini ve mahkeme aksi kanaatte ise lehine hükümlerin uygulanmasını talep etti. Tutuklu yargılanan Yasin Dursun’un duruşması Ocak ayı başlangıcında görülecek. Dursun’un duruşmasında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan örgütün Emirdağ İlçe İmamı Uğur Mart ve yine etkin pişmanlıkta bulunan eşi Leyla Mart tanık olarak dinlendi. Mart çifti ayrı ayrı SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Kendisinin örgütün Emirdağ İlçe İmamı olduğunu belirten Uğur Mart, sanık Duran’ın eşi Leyla Mart ile Emirdağ’da Körfez Dershanesinde çalıştığını, sanığın örgüt görevi olmadığını anlattı. Duran’ın dershanede 3 yıl görev yaptığını, eşinin Kayseri’de İlahiyat Fakültesini kazanması nedeniyle dershane müdüründen izin alıp ayrıldığını belirten Uğur Mart, sanığın bylock kullanıcılığına dair bir şey bilmediğini kendisinin bylock listesinde bulunmadığını sözlerine ekledi.
BYLOCK ÜZERİNDEN ŞİFRELİ MESAJLAŞMALAR
Üç yıl boyunca Emirdağ Körfez Dershanesinde sanık Yasin Dursun’la birlikte öğretmenlik yaptıklarını, Dursun’un geometri öğretmeni olduğunu belirten tanık Leyla Mart, sanığın Dershane Müdürü tarafından haftalık düzenlenen toplantılara katıldığını dile getirdi. FETÖ sanıklarından Aziz Basmacı ile Şeyma Demirel arasındaki bylock yazışmalarından birinde sanık Yasin Dursun’un da isminin geçtiğini açıklayan Mahkeme Başkanı mesaj içeriğini okudu. Mesajda: “Yasin Dursun Kayseri’ye eş durumundan ‘Ser Rehber’ olarak tayin edildi. Abiler tarafından bizim dershane de yer olmadığından Kayseri’de dışarıda çalışmasına izin verildi. Muhtemelen alfabeye alırlar. Zannetmiyorum söyleyeyim mi?” ifadeleri bulunuyor. Mahkeme Başkanı, “Ser Rehber” ve “Alfabeye alınma” kelimelerinin şifreli olduğunu belirterek sanık Dursun’a bunun anlamını sordu. Kendisinin de bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmediğini söyleyen Dursun, “Ben de anlamlarını bilmiyorum. Yapı hükümetle ters düşünce kendi isteğimle istifamı vererek ayrıldım. Çok üzgünüm örgüt üyesi değilim” dedi.
EAGLE KULLANIM İDDİASI DA VAR
Bayat’ta örgütle müzahir yurtta müdürlük yapan sanık Mikail Kaya’nın telefon hattında bulunan gizli şifreli haberleşme programı bylock analiz tespit tutanağı duruşmada okundu. Kaya’nın bylock listesinde FETÖ sanıklarının ekli olduğu öğrenilirken, loc kayıtlarına göre 215 giriş yaptığı belirtildi. Suç işleme kastı bulunmadığını ve kendisini Ahmet Ertekin’in Yurt Müdürü olarak görevlendirdiğini kaydeden Kaya’ya Mahkeme Başkanı, “Yakup Mızrak Uğur Oto diye kayıtlı bir kişi ile yazışmanız var. Bir kısım yazışmalar şifreli. Ama bir yazışmada ‘Eagle var mı abi? ‘Tamam, şifre 63’ yaparsın. Birazdan ekliyorum’ iddiası var. Eagle kullanımı yönünde bir görüşme görülüyor” ifadesine Kaya, “Bylocku medyadan öğrendim. Eagle bilmiyorum” dedi. Mahkeme Başkanı sanığa memleketini ve plakasını sordu. Şanlıurfalı’lı olduğunu belirten Kaya il plakasının 63 olduğunu belirterek eagle de kullanmadığını iddia etti.
“KPSS SORULARININ
VERİLDİĞİNİ GÖRDÜM”
Tutuksuz tanık B.Ç soruşturma aşamasında verdiği beyanın doğruladığı duruşmada Mikail Kaya’nın maklube yemeğinde ve birkaç kez kahvaltı vb etkinliklerde sohbet hocalığı yaptığını anlattı. Sanık Kaya’nın Yurt Müdürü odasında 2015 yılı seçimleri için bazı sitelerden anket güncellediğini de anlatan B.Ç, “Sohbet toplantıları Geyikcioğlu Yurdunda yapılırdı. Mustafa Baş isimli çalışana şeffaf bir poşette KPSS sorularının ulaştırıldığını gördüm. Bu sorular çözülmüş gibiydi” dedi. Bir diğer tutuksuz tanık Ahmet Ertekin, 17-25 Aralık sürecinden sonra sanığa yurt işleri dışında bir işle uğraşmamasını söylediğini ve bu süreçten sonra hiç himmet, burs toplanmadığını kaydetti. Tutuksuz tanık Latif Ertekin, sanık Mikail Kaya’nın zaman zaman yurtta sohbet hocalığı yaptığını, örgüt elebaşının kitaplarının okunup, cdlerinin izlendiğini söyledi. Latif Ertekin, 2013 sonu ile 2014 yılı sonunda yapının gerçek yüzünün görülmesiyle sohbet toplantılarının bittiğini kaydetti. Tanık beyanlarının çelişkili olduğunu belirterek kabul etmeyen Kaya’nın tahliye talebi reddedildi.
CEZA KESİNLEŞENE KADAR
TAHLİYE EDİLDİ
Bylock programı kullandığını reddeden sanık Ahmet Uslu’nun duruşması haftaya görülecek. Duruşmaya SEGBİS ile bağlanıp etkin pişmanlıktan yararlanmayı talep eden Mustafa Durmaz detaylı ifade vermesi ve bu talebi doğrultusunda huzurda dinlenmesi için duruşması Ocak ayında görülecek. Duruşmaya Siverek Cezaevinden SEGBİS’le bağlanan Sabrizan Başçı’ya 5 yıl hapis cezası verildi. Başçı, cezası kesinleşinceye kadar adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Şuhut ilçesinde esnaflık yapan Gazi Karahan’ın duruşması Ocak ayında görülecek. Tahliye talebi reddedilen Zahide Demren’in duruşması Şubat ayında görülecek. Hakkındaki suçlamaları reddeden ve son sözünde beraatini isteyen Musa Celep’e 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Bilerek ve isteyerek terör örgütü üyesi olmadığını belirten Rıza Yılmaz’a 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi