Köylüler Kazandı Kum Ocağı Faaliyetine Son

Sultandağı'nda Dort Deresi mevkiinde kum ocağı faaliyetleri için 'ÇED Raporu gerekli değildir' kararı yargıdan döndü

Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde Dort Deresi mevkiinde kum ocağı faaliyeti için ‘ÇED Raporu gerekli değildir’ kararına ilişkin Afyonkarahisar İdare Mahkemesi son noktayı koydu. Dort Deresi mevkiinde bulunan Doğancık Köyü sakinleri, kum ve çakıl çalışması yapılmasına onay veren ve ‘Çevresel Etki Değerlendirme Raporu gerekli değildir’ kararının iptali için Afyonkarahisar İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Köylüler Kazandı Kum Ocağı Faaliyetine Son

İki hafta önce Afyonkarahisar İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmada Mahkeme heyeti tarafları dinlemişti. Mahkemede davacı taraf adına konuşan Av. Seyda Afyoncu, “Biz ÇED Raporu gerekli değildir kararının yürütmesinin durdurulmasını, Mahkememizin takdirleri iptal yönündeyse iptal edilmesini istiyoruz.

ÇED Raporu gerekli değildir kararı, bir mermer ocağı ile ilgili hazırlanmış, konumuz olan kum ocağı davası dosyasına kopyala-yapıştır yöntemiyle yazılmıştır. Uzman görüşleri bizim lehimizedir, bilirkişi raporunda da lehimize olan bölümler vardır. Bu konularda dilekçelerimizin incelenmesini istiyoruz.

Kanun maddeleri ve yönetmelikler çok açıktır: İçme ve kullanma suyu olan bölgelerde maden ve kum ocağı çalışmalarına izin verilemez. Ali Afyon’a Dort Deresi mevkiinde yapacağı çalışmada 2 metreye kadar kum alma izni verilmesine rağmen, bölgede apartman boyunda kum alındığı biliniyor. Nisan ayındaki yağmur, bu mevkiide sele dönüştü. Daha büyük bir yağış olursa köyü sel basacak” demişti. 

Köylüler Kazandı Kum Ocağı Faaliyetine Son

Afyonkarahisar İdare Mahkemesi, ‘Çevresel Etki Değerlendirme Raporu gerekli değildir’ kararını iptal etti. Bu kararla Dort Deresi’ndeki kum ocağı faaliyetleri durmuş olacak. 
Gelincik Ana ve Dort Deresini Koruma Platformu Başkanı Turgut Akyıldız, “Bu karar köylümüzün sayesinde alındı. Burada kum ocağı faaliyetlerinin yanlış olduğunu biliyorduk ve sesimizi duyurmaya çalışıyorduk. Mahkemenin iptal kararı dolayısıyla emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 

Bakmadan Geçme