Köylü de şehirli de mağdur olmayacak

Afyonkarahisar Belediye Meclisi'nde trafikle ilgili köklü iki değişiklik gündeme geldi. MHP Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara'nın önerdiği ve Trafik Komisyonu'nun olumlu görüş bildirdiği köy araçları hakkındaki düzenleme oybirliğiyle kabul edildi. Yine Baykara'nın önerdiği toplu taşıma araçları için güzergahların tümüyle yenilenmesi teklifinin ayrıntısı ise araştırılacak Afyonkarahisar Belediye Meclisi Haziran ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Meclisi'nde trafikle [&hellip]

Köylü de şehirli de mağdur olmayacak

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde trafikle ilgili köklü iki değişiklik gündeme geldi. MHP Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara’nın önerdiği ve Trafik Komisyonu’nun olumlu görüş bildirdiği köy araçları hakkındaki düzenleme oybirliğiyle kabul edildi. Yine Baykara’nın önerdiği toplu taşıma araçları için güzergahların tümüyle yenilenmesi teklifinin ayrıntısı ise araştırılacak

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Haziran ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Meclisi’nde trafikle ilgili köklü çözümler gündeme geldi ve tartışıldı. MHP Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara’nın önerdiği “köy araçlarının şehirden giderken Çevre Yolu’nu kullanması” teklifi oybirliğiyle kabul edildi.
Teklif hakkında Belediye Meclisi üyelerini aydınlatan Halil İbrahim Baykara, “İlimize yaklaşık 1000 civarında köy, kasaba ve ilçelerden gelen araç var. Şehre gelen insanlar okula, işyerine, gezmeye, alışverişe geliyor. Bunlara gelme diyemeyiz. 2011 yılında tamamını Çevre Yolu’na verelim denildi. Burada mağduriyetler söz konusu oldu. Şu anda köylerden ve ilçelerden gelen araçlar, hangi güzergahlardan geliyorlarsa o güzergahları kullanmaya devam etsinler. Doğrudan Köy Garajı’na gitsin dersek, geç kalabilirler. Dönüş güzergahı ise Maliye önü, Müze önü gibi güzergahlarda araçlar duraklarda bekleme yapıyor. Bu beklemeden dolayı da şehiriçinde bulunan toplu taşıma araçları, duraklara giremiyor. İkinci sıraya duruyorlar, bundan dolayı da trafik sıkışıyor” dedi.
ALLAH RIZASI İÇİN BİR İŞ YAPIYORUZ
Baykara, şöyle devam etti:
“Dönüş istikametlerinden Köy Garajı’ndan çıktıktan sonra Çevre Yolu istikametine yönelecek ve gideceklerdir. Bunlara itiraz olacaktır, ama gidiş geliş kadar sakıncalı değil. Köylerine gidecek insanlar, yarım saat sonra da gitse olur. Belki köylere gitmek isteyenler, 1 lira, 1 buçuk lira fazla para ödeyecekler, ama şehiriçi trafiği de rahatlatmak gerekiyor. Burada Allah rızası için bir şey yapıyoruz. Biz şehri düşünmek zorundayız. Şehrin Belediye Meclisi üyesiyiz.”
HİÇ BİR İLDE KÖY ARAÇLARI
MERKEZE GİRMİYOR
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise teklife destek verdi. Çoban, “Eski Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli’den aldığımız bilgiye göre köy, belde, ilçe otobüs ve minibüslerinin şehir merkezine girdiği bir il daha yok. O zamandan beri tartışıldı, ve Meclisimizden geçti. Biz yanlış bir şekilde o kararı uygulamadık. Günde 1000 araç geliyor diyoruz, bazısı 1 defa geliyor, bazısı 10 defa geliyor. Afyon’a gelecek minibüs ve otobüslerin iki tercihi var. Ya AFTAŞ’a ait Köy Garajı, ya da Belediyemize ait Köy Garajı. Nihai durağı neresi olacak. Her ikisi de ücretsiz. AFTAŞ, daha önce para alıyormuş, para almayacağını belirtti. Sabah normal gelecekler. Dönüşlerde Çevre Yolu’ndan gidecekler. Şehiriçi trafiğine bir tedbir olarak bunu arkadaşlarımız öngörmüşler. Bence de mantıklı” diye konuştu.
PARTİ
KİMLİĞİ KAPIDA ÇIKARILIR
Baykara’nın bu teklifi görüşülürken Belediye Meclisi’nin AK Partili Üyesi Kadir Okyar, “Ben AK Parti Merkez İlçe’nin kurucularındanım. Bu karar çıktıktan sonra İl Başkanımı, Merkez İlçe Başkanımı sokakta yürütmezler” dedi. Bunun üzerine Baykara, “Kadir Bey, biz de Milliyetçi Hareket Partisi’nin üyeleriyiz. Ama Belediye Meclisi kapısından girdiğimiz anda bizim partililik durumumuz biter. Afyon için hizmet üretmeye başlarız” dedi. Öte yandan köy araçlarının şehir merkezine girmesiyle birlikte şehiriçi minibüs ve halk otobüslerinin toplam 10 bin liralık kayba uğradığı, bu kararla bu kaybın da giderildiği belirtildi.

Güzergahta köklü değişim projesine alkış

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde MHP Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara’nın şehiriçi toplu taşıma araçları için teklif ettiği köklü güzergah düzenlemesi, Belediye Meclis üyelerinden alkış aldı. Teklif, gereken araştırma yapıldıktan sonra tekrar görüşülecek

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin MHP Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara, kentteki nüfusun arttığını, bu nedenle yeni güzergahlar ortaya çıkacağını belirtti. Baykara, şehirdeki toplu taşıma araçlarının da, o araçlardan yararlanacak vatandaşların da lehine bir düzenleme için uzun gayretler sonucunda bir projeyi ortaya koyduğunu belirtti. Projesini anlattığı sırada Belediye Meclis üyelerinden alkış alan Baykara, “60’lı, 70’li, 80’li yılları hatırlayanlar bilirler. Bir zamanlar Afyon, Kale eteklerinden Yeşilyol’a kadar biraz Devrane bölgesi, Örenbağı, Mecidiye daha sonra 75 Evler, 52 Evler, Kale Görünmez mevkii gibi yerleşim yerlerinden ibaret olup 4 adet lise 2 tane ortaokul 5-6 tane ilkokuldan ibaret idi. Gün geçtikçe nüfus artmaya, yeni semtler, mahalleler, caddeler, işyerleri, okullar, üniversite derken minibüs sayıları artmaya başladı. İnşallah nüfusumuz yine artacak, yeni mahalleler oluşacak, buna bağlı olarak yeni güzergahlara ihtiyaç olacak. Bugüne kadar yapıldığı şekilde gündelik geçici çözümler yerine , bugün geçmişten günümüze kadar olanlar ışığında , kendine göre kuralları olan kalıcı projeler üretmezsek trafik problemi bundan sonra da artarak devam edecektir” dedi.
ZAMAN DA KAZANILSIN PARA DA
Trafikte yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Baykara, “Toplu taşıma araçlarımızın güzergahları gereğinden fazla uzundur. Toplu taşıma araçlarının büyük bir kısmı hep birlikte aynı güzergahları kullanmakta bu durum bazı güzergah ve bölgelerde yığılmalara sebep olmakta , dolayısıyla trafik akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Yolcu açısından ise güzergahlar çok uzun olduğundan zaman kaybına sebep olmaktadır. Bu projede bütün nüfusun büyük bir kısmının yaşadığı bölge olan Nokta Kavşağı’ndan Müze Kavşağı’na kadar, İmaret Camii önünden Maliye Kavşağı’na kadar olan arada bulunan Kurtuluş Caddesi, Ambaryolu Caddesi, Ordu Bulvarı, Gazlıgöl Caddesi, İnönü Caddesi, Atatürk Caddesi, Bankalar Caddesi ve Milli Egemenlik Caddesindeki bütün güzergahlardan toplu taşıma araçlarının tamamı hareket edebilsin , bu bölgelere gelmek isteyen vatandaşlar her semtten en kısa zamanda gelebilsin, bu bölgelerden de mahallelerine en kısa zamanda gidebilsinler. Aynı zamanda minibüs ve otobüs hat sahipleri de güzergahları adaletli bir şekilde kullanabilsinler” ifadelerini kullandı.
CADDELER EŞİT OLARAK PAYLAŞTIRILDI
Baykara, konuşmasına şöyle devam etti:
“Afyon’da 14 ayrı grupta 362 adet minibüs, 96 adet de otobüs vardır. 4 ana arterde araç sayısını azaltabilmek için şu anda bölgelerinde grup halinde olan 14 ayrı duraklardaki minibüsleri ve otobüsleri ihtiyaç ve özelliklerine göre 9 ayrı bölgeye, bu bölgeleri de güzergah durumlarına göre ikiye , üçe böldük. Her durak kendi bölgesinde sadece kendileri faaliyet gösterecek. Vatandaşın sıklıkla gitmeye çalıştığı ana caddeleri hepsi de eşit olarak kendi aralarında dönüşümlü olarak kullanacaklardır. Hiçbir otobüs ve minibüs kendisine ait olmayan bölgeye gitmeyecektir. Vatandaşlarımız uç mahalleler haricinde her yere o bölgeye çalışan araçlara bindiğinde şimdikinden daha çabuk varabileceklerdir.”
AMBARYOLU’NA PARALEL GÜZERGAH
Baykara, zorunlu güzergahların Belediye Meclisi tarafından belirlenmesinin doğru olacağını, ancak mahalledeki durumun mahalle muhtarları, durak başkanları ile istişare yapılarak belirlenebileceğini söyledi. Baykara, “Her grup çalışacakları güzergahlarda belirli periyotlarla dönüşümlü olarak eşit şekilde hareket edeceklerdir. Ana güzergahların dışında kalan mahallelerde şu an ki güzergahları aynı kalmak şartıyla ileriki tarihlerde ihtiyaç hissedildiğinde düzenlemeler yapılacaktır. Başlangıç noktasından çıkan araçlar , başladıkları noktaya geri dönünceye kadar hiçbir yerde bekleme yapmadan turlarını tamamlayacaklardır.
Belirlediğimiz güzergahlarda araç sayısı ve güzergah yönlerine uymayanlara hat iptali dahil her türlü cezai işlem uygulanabilecektir. Ayrıca, İmaret önü, Kadınana yanı, PTT önü, Gazlıgöl Caddesi başlangıcı, Mecidiye başlangıcında bulunan bütün otobüs ve minibüs duraklarında bekleme kesinlikle yapılmayacaktır. Hülya Pastanesi önünde bulunan (orta refüjdeki havuza denkgelen) kısım trafiğe açılacak Y. Agah Caddesine dönüş sağlanarak PTT yanına kadar Anbaryoluna paralel güzergah haline getirilecektir” dedi.
Baykara’nın projesi, gerekli hukuki araştırmalar yapıldıktan sonra tekrar görüşülecek. Teklifin bu şekliyle karara bağlanırken MHP’li 12 üye ret oyu verdi.

İŞTE BAYKARA’NIN PROJESİ

-1. Bölge : Özdilek Hattı – 33 adet minibüs , 9 adet otobüsü kendi içerisinde 2 gruba bölünecek. Termal Hattı – 32 adet minibüs , 9 adet otobüsü kendi içerisinde 2 gruba bölünecek.
Bölge 1. Grubu Güzergahı; Kocatepe Mezarlığı istikametinden İzmir İstasyonu, Maliye Kavşağı, Gazlıgöl Caddesi, Demiryalayan Türbesi, Alparslan Türkeş Bulvarı, Yeşilyol Caddesi, Yoğurt pazarı, Kurtuluş Caddesi, Müze kavşağı, İnönü Caddesi, Atatürk Caddesi, İzmir yolu Kocatepe mezarlığı istikametinden geri dönüş.
1. Bölge 2. Grup Güzergahı; Kocatepe Mezarlığından geliş Mecidiye , Milli Egemenlik caddesi , Bankalar Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Yoğurt pazarı, Yeşilyol , Demiryalayan Türbesi, Gazlıgöl Caddesi, PTT Başmüdürlüğü, Mecidiye, Nokta kavşağından Özdilek istikametine dönüş.

-2. Bölge : Uydukent Hattı – 68 adet minibüs , 16 adet otobüs kendi içerisinde 2 gruba bölünecek.
Bölge 1. Grup Güzergahı ; Alparslan Türkeş Köprüsü, Mecidiye, Milli Egemenlik Caddesi, Bankalar Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Yoğurt pazarı, Yeşilyol, Demiryalayan Türbesi, Gazlıgöl Caddesi, PTT, Mecidiye, Alparslan Türkeş köprüsünden geri dönüş.
Bölge 2. Grup 34 adet minibüs, 8 adet Turex. Güzergahı; Filli kavşaktan Maliye kavşağı, Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Kurtuluş Caddesi, Yoğurt pazarı, Yeşilyol, Demiryalayan Türbesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye kavşağı, Filli kavşakdan geri dönüş.

-3. Bölge : ANS Hattı : 30 Adet Minibüs , 9 adet otobüs kendi içerisinde 3 gruba bölünecek.
Karşıyaka Hattı: 20 Adet Minibüs , 9 adet otobüs kendi içerisinde 3 gruba bölünecek
Bölge 1. Grup Turex Güzergahı ; ANS istikametinden geliş, Filli kavşak, Maliye kavşağı, Atatürk Caddesi, Jandarma kavşağı, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Yoğurt pazarı, Yeşilyol, Demiryalayan Türbesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye kavşağı ve Filli kavşaktan ANS istikametine geri dönüş.
3. Bölge 2. Grup Güzergahı; ANS istikametinden geliş, Filli kavşak, Maliye kavşağı, PTT, Milli Egemenlik Caddesi , Bankalar Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Yoğurt pazarı, Yeşilyol, Anbaryolu, Jandarma kavşağı, Atatürk Caddesi, Maliye kavşağı ve Filli kavşaktan ANS istikametine geri dönüş.
3. Bölge 3. Grup Güzergahı; ANS’den Afyon istikametine çıkış, çevre yolundan otogar istikametine dönüş, Zeyland önünden Gardenkale kavşağından sola dönüp belirlenecek bir yerde yolcuları indirip bindirdikten sonra geri dönüp geldiği istikametten ANS ye geri dönüş.

-4. Bölge : Sahipata Hattı – 32 Adet Minibüs , 10 adet otobüs kendi içerisinde 2 gruba bölünecek.
4. Bölge 1. Grup Güzergahı; Sahipata istikametinden Efeler kavşağı, Jandarma Kavşağı, İnönü Caddesi, Müze Kavşağı, Kurtuluş Caddesi, Bankalar Caddesi, Ordu Bulvarı, Stadyum kavşağı, Atatürk Bulvarı, Jandarma Kavşağı, Efe kavşağından Sahipata geri dönüş.
4. Bölge 2. Grup Güzergahı; Sahipata istikametinden geliş, Efeler kavşağı, Jandarma Kavşağı, Anbaryolu, Zekiler kavşağından sağa Hülya pastanesi önünden Y. Agah Caddesine dönüş PTT aralığından Bankalar Caddesi, Milli Egemenlik Caddesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye kavşağı, Atatürk Caddesi, Jandarma Kavşağı, Efe Kavşağından Sahipata geri dönüş.

-5. Bölge : Ataköy Hattı – 30 adet minibüs , 9 adet otobüs.
Harbiş Hattı – 28 adet minibüs , 4 adet otobüs.
Fakülte Hattı – 18 adet minibüs .
Bayındırlık Hattı – 14 adet minibüs , 4 adet otobüs.
5. Bölge 1. Grup Güzergahı: Adnan Menderes Bulvarı, Müze kavşağı , Kurtuluş Caddesi , İmaret önü, Bankalar Caddesi, Ordu Bulvarı, Stadyum kavşağı, Atatürk Bulvarı, İnönü Caddesi , Müze kavşağı , Adnan Menderes Bulvarından geri dönüş.
5. Bölge 2. Grup Güzergahı: Adnan Menderes Bulvarı , Karayolları , İnönü Caddesi , Jandarma kavşağı, Anbaryolu , Zekiler kavşağından sağa Hülya pastanesi önünden Y. Agah Caddesine dönüş PTT aralığından Bankalar Caddesi, Milli Egemenlik Caddesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye Kavşağı, Atatürk Bulvarı, Jandarma kavşağı, İnönü Caddesi, Müze Kavşağı, Adnan Menderes Bulvarından geri dönüş.

-6. Bölge: Fatih Hattı Güzergahı: Kocatepe Caddesi (kömürcüler önü 75 evler) , Karayolları önü, Kurtuluş Caddesi, İmaret önü, Bankalar Caddesi, Milli Egemenlik Caddesi, Gazlıgöl Caddesi, Demiryalayan Türbesi, Alparslan Türkeş Bulvarı, Yeşilyol, yoğurt pazarı, Kurtuluş Caddesi, Müze kavşağı, Kocatepe Caddesinden geri dönüş.
6. Bölge 2. Grup Güzergahı ; Kocatepe Caddesi, Karayolları önü, İnönü Caddesi, Jandarma kavşağı, Atatürk Caddesi, Maliye kavşağı, Gazlıgöl Caddesi, Demiryalayan türbesi, Alparslan Türkeş Bulvarı, Yelilyol, Zekiler kavşağından Anbaryolu, Jandarma Kavşağı, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Kocatepe Caddesinden geri dönüş.

7. Bölge : Eşrefpaşa Hattı – 12 adet minibüs , 2 adet otobüs.
-7. Bölge 1. Grup Güzergahı ; Eşrefpaşa istikametinden Şeyh Şamil Bulvarı, Efe kavşağı, Asiye Sultan Bulvarı, Jandarma kavşağı, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Kurtuluş Caddesi, Bankalar Caddesi, Anbaryolu, Jandarma kavşağı, Asiye Sultan Bulvarı, Efe kavşağı, Şeyh Şamil Bulvarından dönüş.
7. Bölge 2. Grup Güzergahı: Eşrefpaşa istikametinden Şeyh Şamil Bulvarı, Efe kavşağı, Asiye Sultan Bulvarı, Jandarma kavşağı, Atatürk Caddesi, Stadyum önü , Maliye kavşağı, Gazlıgöl Caddesi, Milli Egemenlik Caddesi, Ordu Bulvarı, Stadyum kavşağı, Atatürk Bulvarı, Jandarma kavşağı , Asiye Sultan Bulvarı, Şeyh Şamil Bulvarından geri dönüş.

-8. Bölge : Çavuşbaş Hattı – 22 adet minibüs , 2 adet otobüs.
8. Bölge 1. Grup Güzergahı: Ot Pazarı istikametinden İmaret önü, Kurtuluş Caddesi, Müze kavşağı, İnönü Caddesi, Atatürk Caddesi, Maliye kavşağı, Gazlıgöl Caddesi, Milli Egemenlik Caddesi, Bankalar Caddesi, Saraçlardan geri dönüş.
8. Bölge 2. Grup Güzergahı: Basın .caddesi , Cumhuriyet Meydanından Milli Egemenlik Caddesi, Mecidiye, İzmir İstasyonu, Maliye kavşağı, Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Kurtuluş Caddesi, Bankalar Caddesi, Halkbank önündeki kavşaktan U dönüşü, Ziraat Bankası önünden Saraçlardan geri dönüş.

-9. Bölge:Organize Sanayi Hattı – 4 adet minibüs, 2 adet otobüs.
9. Bölge 1. Grup Güzergahı: Organize Sanayi istikametinden Filli kavşak, maliye kavşağı, Gazlıgöl Caddesi, Milli Egemenlik Caddesi, Bankalar Caddesi, Kurtuluş Caddesi , Yoğurt pazarı, Yeşilyol, Demiryalayan Türbesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye Kavşağı, Tarım İl Müdürlüğü önü, Filli kavşaktan geri dönüş.
9. Bölge 2. Grup Güzergahı; Organize Sanayi istikametinden, Filli kavşak, Maliye kavşağı, Gazlıgöl Caddesi, Demiryalayan Türbesi, Yeşilyol, Yoğurt pazarı, Kurtuluş Caddesi, Müze Kavşağı, İnönü Caddesi, Atatürk Caddesi, Maliye kavşağı, Filli kavşaktan geri dönüş.

Başkan Çoban: Hat satmadım

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ilk göreve geldiği dönem 163 bin olan kent nüfusunun günümüzde 203 bine çıktığını söyledi. Çoban, “Nüfus artmasına rağmen, yeni güzergahlar açıp hat satmadım. Afyonspor’a yardım deyip yeni hat satmadım. Afium açıldı, o bölgeye yeni hat açılabilirdi, biz açmadık” dedi.

PROJE HAKKINDA GÖRÜŞLER

Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı: 6 yıldır Afyonkarahisar’dayım. 2’nci kez, yine Halil İbrahim Baykara’dan bir proje geldi. Proje ilk bakışta iyi, ama ayrıntısını konuşmak gerekiyor. Elektrik kesilse çözüm bulunur, su kesilse çözüm bulunur. Ama trafik sorununa da çözüm bulunmalı.
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Şehitoğlu: Kentsel Dönüşüm sürecinde trafikle ilgili ıslah projeleri de gündeme gelecek. Onu de değerlendirmek gerekiyor.
Ali Telek: Burhanettin Bey’in birinci döneminden önce konunun uzmanı akademisyenler getirmiştik. O akademisyenler Kale’ye çıkmış ve yolları incelemişti. Onların tavsiyelerini yerine getiremedik. Yine akademisyen desteği ile trafik sorunu çözülebilir.

Baykara: Kabul ettim deyiverin

Belediye Meclisi’nde MHP Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara’nın sunumu yaklaşık 1 saat sürde. Bu sırada Baykara “Sıkılırsanız, ‘Kabul ettim’ deyiverin” diyerek espri yaptı. Baykara, sunumu sırasında bir de “Proje uygun görmezseniz… Uygun görürsünüz mutlaka” diye şaka yapınca Belediye Meclisi salonunda neşeli anlar yaşandı.

MURAT ARISOY

Bakmadan Geçme