Köylerin arıtma projesi OSB'den – Kocatepe Gazetesi
Üniversite sahasında kalan beldelerin atık sularının Atık Su Arıtma Tesisinde işlenmesini sağlayacak olan projenin bedeli sosyal sorumluluk projesi olarak Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi tarafından karşılanacak. Belediye Başkanı Çoban çevre hassasiyeti nedeniyle OSB Başkanı Bekir Yeşilay'ın ve tüm sanayicilere teşekkür etti Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Atık Su Arıtma Tesisi'nin işlevi hakkında bilgiler aktardı. Çoban, şu [&hellip]
Üniversite sahasında kalan beldelerin atık sularının Atık Su Arıtma Tesisinde işlenmesini sağlayacak olan projenin bedeli sosyal sorumluluk projesi olarak Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi tarafından karşılanacak. Belediye Başkanı Çoban çevre hassasiyeti nedeniyle OSB Başkanı Bekir Yeşilay’ın ve tüm sanayicilere teşekkür etti
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Atık Su Arıtma Tesisi’nin işlevi hakkında bilgiler aktardı. Çoban, şu anda projeleri yapılan üniversite kampus sahasında kalan beldelerinin atık sularının tesise bağlanacağı açıkladı.
TESİS BORÇSUZ YAPILDI
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Atık Su Arıtma Tesisi projesinin önemli seçim vaatleri arasında yer aldığını söyledi. Bir Belediye Başkanı’nın arıtma ile ne işi olacağı, böyle bir yatırımın kim tarafından bilineceği sorusunun sorulabileceğini belirten Çoban; “Atık Su Arıtma Tesisi gerçek anlamda 40 milyon liraya mal oldu. Böyle bir parayı bir Belediye Başkanının harcayıp harcamayacağı hep tartışılan bir konudur. Alt yapıda da ihtiyaç varsa biz bu riski alıp cesaret göstereceğimizi söylediysek burada da aynısını yaptık. Ama sağ olsun eski Çevre Orman şimdiki Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu, bu tesis için Çevre Bakanı iken 13 milyon lira nakit para desteği sağladı. Sonra Erdoğan Bayraktar Çevre ve Şehircilik Bakanı olunca ondan da 6 milyon lira ek nakit yardım aldık. Borç olarak değil karşılıksız hibe olarak destek aldık. Bakanlığımız bize 19 milyon liralık katkı sağladı. Geriye kalan parayı bizzat biz ödeyerek bu tesisi yaptık. Belediyelerin tarihinde böyle yatırımlar hep borçlu yapılmıştır. Ama biz bu yatırımın tamamını öz kaynağımızla yaparak borçlanmadık.” dedi.
TESİS 2011’DE
FAALİYETE GİRDİ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun desteğiyle Katı Atık Tesisi ve Atık Su Arıtma Tesisin hizmete açtıklarını belirten Burhanettin Çoban, eski arıtma tesisinin 1990’lı yıllarda yapıldığını kaydetti. Elektrik parası yüksekliği nedeniyle tesisin 5 yıl kullanılmadığını söyleyen Çoban; “Beş yıl boyunca tüm makine ve ekipmanlar demode olup çürüyüp kullanılamaz hale gelmiş. Zaten o günün teknolojileri bugün için yeterli değil. İleri bir biyolojik arıtma tesisi olan bu tesis 2011 yılında faaliyete girdi. Bunun içinde Allah’a hamd ediyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın özel bir istasyonu var. Çıkış suyundan haftanın belli bir günü istedikleri bir saatte numune alıyorlar. Bir yıl boyunca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca bizim yeterli atığı işlediğimiz görüldüğünde elektrik tüketimimizin yüzde 45’e yakınını geri ödüyor. Bu bizim için önemli bir destek. Yılsonunda raporlar düzgün çıkarsa yüzde çıkmazsa yüzde 45 civarında bakanlık geri ödüyor.” diye konuştu. ÇED Şube Müdürü Binnur Karabay tarafından katılımcılara detaylı bir sunum yapıldı. (Kocatepe Haber Merkezi)