Köy Enstitüleri, hem eğitime, hem ekonomiye katkı sağladı
Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Ümit Kılçar, Köy Enstitüleri'nin Türkiye'de aydınlanmanın önünü açtığını söyledi Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası, Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 73'üncü yıldönümünü kahvaltıyla kutladı. Programa sendika üyeleri ve Köy Enstitüsü'nden mezun olarak köylerde öğretmelik yapan eğitim emekçileri de katıldı. Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı [&hellip]
Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Ümit Kılçar, Köy Enstitüleri’nin Türkiye’de aydınlanmanın önünü açtığını söyledi
Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 73’üncü yıldönümünü kahvaltıyla kutladı. Programa sendika üyeleri ve Köy Enstitüsü’nden mezun olarak köylerde öğretmelik yapan eğitim emekçileri de katıldı.
Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Ümit Kılçar “Köy Enstitüleri genç Cumhuriyetimiz’in aydınlanma dönemlerden birisidir. Dönemin Mili Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç bu projenin temel mimarlarıdır. Bu proje ile kurulan eğitim kurumlarında yurtseverliğin, bilimsel ve laik eğitimin yaşayarak, öğretmenin, öğrenmenin ve çağdaşlaşmanın adıdır. Bu okullarda 15 bin dönüm arazi tarıma elverişli hale getirilmiş, 750 bin fidan dikilmiş, 12 bin dönüm bağ oluşturulmuş, 150’si büyük çaplı olmak üzere 543 inşaat ile 12 elektrik santrali öğrencilerle birlikte yapılmıştır. Bu okullardan mezun olan öğrenciler, öğretmenlik yaparak Türkiye’de aydınlanmanın meşalesini yakmışlardır” diye konuştu.
Programda daha sonra Köy Enstitüleri’nden mezun olarak öğretmenlik yapan emekli öğretmenler mesleki anılarını anlattı. (Kocatepe)