Kötü niyet tazminatı nedir? Mahkemeden emsal karar: Ev sahibi, kiracısına tazminat ödedi!

İzmir’de bir ev sahibinin kiracısını tahliye etmek için açtığı davada mahkeme, yapılan kira zammının yasal sınırları aşması nedeniyle tahliye talebini reddetti ve ev sahibine “kötü niyet tazminatı” ödemesi cezası verdi

Haber

İzmir’in Karabağlar ilçesindeki evini 2 yıl önce İbrahim Çetin’e kiralayan ev sahibi K.K, geçen yıl kirayı yüzde 55,5 artırarak yaklaşık 1400 lira olarak belirledi. Kiracı Çetin, kira artışının yasal sınırları aştığını düşünerek ödemede zorluk çekti. Daha sonra kirasını yasal sınırları aşmayacak şekilde ödemeye devam etti.

Ev sahibi, kira farkları ve tahliye talebiyle mahkemeye başvurdu. Ancak mahkeme, yapılan kira artışının yasal sınırları aştığını tespit ederek tahliye talebini reddetti. Ayrıca, ev sahibine kiracının kötü niyet tazminatı talebini kabul ederek “kötü niyet tazminatı” ödemesine karar verdi.

Mahkeme kararında, “Takibe konu aylara ilişkin asıl alacak yasal süre içerisinde alacaklı hesabına ödendiğinden tahliye talebinin reddine karar verilmesi, gerekli şartlar oluştuğundan takibe konu asıl alacağın yüzde 20’si oranındaki kötü niyet tazminatının davacıdan alınıp davalıya verilmesine hükmedilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Kiracı İbrahim Çetin’in avukatı Mustafa Tunç, yasal olarak kiraya en fazla yüzde 25 zam yapılabilmesine rağmen ev sahibinin bu sınırları aşarak icra takibi başlattığını belirtti. Mahkemenin verdiği kararın, ev sahibinin kötü niyetli bir şekilde icra takibi başlattığını tespit ettiğini ve bu nedenle kötü niyet tazminatı ödemesine karar verdiğini ifade etti.

Bakmadan Geçme