Koskoca Ordu İşi Gücü Bırakmış Kuşlarla Savaşmış
1932'nin sonlarında Avustralya'da gerçekleşen ve tarihe 'Büyük Emu Savaşı' olarak geçen olay, tarım alanlarına zarar veren binlerce emunun Avustralya ordusu tarafından yok edilmeye çalışılmasıyla başladı.
Çiftçilerin ekinlerine büyük zarar veren ve güçlü yapılarıyla tarım arazilerini istila eden bu büyük kuşlar, dönemin Avustralya hükümeti tarafından ciddi bir tehdit olarak görüldü. Ancak askerlerin makineli tüfeklerle gerçekleştirdiği bu operasyon, beklenildiği gibi sonuçlanmadı ve tarihte benzersiz bir askeri müdahale olarak kaydedildi.
Arka Plan Birinci Dünya Savaşı sonrasında Avustralya hükümeti, gazilere Batı Avustralya’da tarım yapmaları için toprak dağıttı. Ancak bu araziler verimsizdi ve çiftçilik yapmak oldukça zordu. 1929'da patlak veren Büyük Buhran, çiftçilerin ekonomik zorluklarını artırdı. Hükümet, çiftçilerden daha fazla buğday ekmelerini isterken, vaat ettiği mali yardımları sağlamadı.
Buğday fiyatlarının düşmesi de çiftçileri daha da zor bir duruma soktu.
Tüm bu ekonomik sıkıntıların üzerine, 1932 sonbaharında yaklaşık 20.000 emu Batı Avustralya’nın Campion bölgesindeki ekili alanlara yöneldi. Emular, sadece ekinleri yemekle kalmıyor, aynı zamanda çitleri de tahrip ederek tavşanların ekili alanlara girmesine neden oluyordu. Çiftçilerin bu durum karşısında hükümete başvurmasıyla, emulara karşı bir askeri müdahale kararı alındı.
Askeri Operasyonun Başlangıcı Savunma Bakanı Sir George Pearce, çiftçilerin taleplerini dikkate alarak emulara karşı bir askeri operasyon düzenlenmesini onayladı. Ancak çiftçilerin silahları kullanmasına izin vermedi, bunun yerine Avustralya ordusunun profesyonel askerlerini görevlendirdi. Operasyonu Binbaşı G.P. Wynne-Aubrey Meredith yönetti ve birlik, iki Lewis makineli tüfek ile 10.000 mermiyle donatıldı.
2 Kasım 1932’de ilk saldırı Campion bölgesinde başlatıldı. Ancak emular beklenenden daha hızlı ve dirençliydi. İlk girişimde 50 kadar emu tespit edilse de kuşlar hızla kaçtığı için yalnızca birkaç tanesi öldürülebildi. 4 Kasım’da yaklaşık 1.000 emunun pusuya düşürülmesi planlandı, ancak makineli tüfeklerin arıza yapması nedeniyle başarılı olunamadı. 8 Kasım’a kadar 2.500 mermi harcanmış, ancak belirgin bir sonuç elde edilememişti. Askerler operasyonu sonlandırarak geri çekildi.
İkinci Girişim ve Sonuçlar Çiftçilerin şikayetleri devam edince, 12 Kasım 1932'de yeni bir operasyon başlatıldı. 13 Kasım’da sahaya dönen askerler, bu kez daha planlı bir stratejiyle hareket etti. Haftalar boyunca süren saldırılar sonucunda, 10 Aralık’ta operasyon tamamlandı. 9.860 mermi harcanmış ve 986 emu öldürülmüştü. Meredith’in tahminine göre 2.500 yaralı kuş daha sonra öldü. Ancak bu çaba bile emu popülasyonunu kontrol altına almak için yeterli olmadı.
Sonrası ve Kalıcı Çözüm Askeri operasyonun başarısız olmasının ardından, Avustralya hükümeti emu nüfusunu kontrol etmek için bir ödül sistemi başlattı. Çiftçilere öldürdükleri her emu için ödül verildi ve 1934 yılında altı ay içinde 57.034 emu öldürüldü. Bunun yanı sıra, tarım alanlarını koruyabilmek için çitler inşa edildi.
Büyük Emu Savaşı, Avustralya tarihine ilginç bir olay olarak geçti. Askerlerin makineli tüfeklerle kuşlara karşı mücadele ettiği bu olay, zamanla ironik bir anlatıya dönüştü ve hâlâ tartışılan konular arasında yerini koruyor