KOSGEB Nedir ?

KOSGEB Açılımı,Destekleri ve Hizmetleri

Haber

KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerini arttırmak ve yeniliklere daha hızlı adapte olabilmelerini temin için 1990 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulmuştur.

KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Vermektedir ?

KOSGEB, 2009 yıl sonuna kadar sadece imalat sanayi sektörüne destek sağlıyordu. Ancak yapılan kanun değişiklikleri ile sanayi sektörünün dışına açılarak, hizmet ve ticaret sektörlerine de birçok konuda destek vermeye başladı.

KOSGEB, mevcut kanunlar ile girişimcilere, küçük ve orta ölçekli işletmelere(KOBİ) de hibe destek programlarıyla ve eğitim programlarıyla destek veriyor.

Gıda ürünleri imalat sektörü
Giyim ürünleri imalat sektörü
Madencilik ve Taş Ocakçılığı
İçecek imalatı sektörü(Alkollü içeceklerin üretimi hariç tutulmaktadır.)
Deri ve deri ürünlerinin imalatı, pazarlanması
Kağıt hamuru, kağıt ve mukavva ürünlerinin imalatı
İlaç sanayisi ve ilaçlar üzerinde Ar-Ge faaliyetleri
Plastik imalatı
Ana metal sanayi(Demir, alüminyum, bakır imalat sektörü)
Fabrikasyon metal ürünlerinin imalatı
El aletleri, takım tezgahı uçları, testere ağızları imalatı
Elektrik-Elektronik ürün imalatı
Bilgisayar ve bilgisayar yedek parçası imalatı
Motorlu kara taşıtı ve römorkör imalatı
Gemi ve tekne imalatı
Mobilya sektörü
Bölgesel su dağıtımı
Kanalizasyon, atık yönetimi
İnşaat sektörü
Kara ve Demir Yollarının inşaatı
Toptan ve perakende ticaret sektörü
Ulaştırma(Taşımacılık) sektörü
Bilgi ve İletişim sektörü
Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri

KOSGEB’in Hizmetleri Nelerdir ?

KOSGEB‘in hizmetleri girişimcilere ve KOBİ’lere yönelik olmak üzere, ekonominin canlandırılması ve iş fikirlerinin değerlendirilmesi gibi birçok konuda geniş bir yelpazeye sahip.

Rekabet gücünü yükseltmek, iş projesi hazırlanışı hakkında bilinci ve kültürü arttırmak, üretim ve ihracat alanlarındaki istihdamı geliştirmek amaçlarıyla girişimcilere ve KOBİ’lere finansal destek sunmaktadır.

a. Elektronik Ticaret ve İşletmeler Arası İşbirliği ile Bilgilendirme Hizmetleri

KOSGEB, KOBİ’lerin e-ticarete(internet üzerinden ticaret) hazırlanmalarını, ihtiyaç duyacakları/duydukları bilgilere daha kolay ve hızlı ulaşabilmeleri ve hem ulusal hem de uluslararası kurmalarını temin edebilmek için KOBİNET‘i kurmuştur.KOBİNET, Küçük ve Orta Boy İşletmeler Arası Bilgi Ağı anlamına gelmektedir.

KOBİNET‘te finans imkanları, iş dünyasındaki şirketler, Avrupa Birliği konularında bilgiler bulunmaktadır.Ayrıca, işletmelere kolaylık sağlayabilmek adına KOBİNET‘e “Firma Rehber“i de ilave edilmiştir.

b.Teknoloji Geliştirme ve Destekleme Hizmetleri

Katma değeri yüksek teknolojik ürün ya da üretim sistemi geliştirerek yenilik sağlamayı hedefleyen kobilere ve girişimcilere yönelik; İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ile işbirliği yaparak üniversite kampüslerinde Teknoloji Geliştirme Merkezleri(TEKMER) açılmıştır.

Teknoloji Geliştirme Merkezi(TEKMER) bulunmayan diğer illerde teknolojik ürün ve sistem geliştirmek üzere Ar-Ge çalışması yapan girişimcilere ise KOSGEB – Üniversites – Sanayi Odaları tarafından başlatılan “Duvarsız Teknoloji Inkübatörü Programı” kapsamında destekler verilmektedir.

İnkübatör: Bakteri üretmeye ve suni ortamda mikroorganizma üretmeye yarayan cihaz.Tabi program kapsamındaki tanımı farklıdır.

c.Finsansal Destek Hizmetleri

KOSGEB girişimcilere ve KOBİ’lere, iş fikirlerini ve mevcut işlerini geliştirebilmeleri amacıyla, hem ihracatın kuvvetlendirilmesi hem de girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasıyla yeni ürünler geliştirilmesi adına birçok Destek Programı ile girişimcileri ve KOBİ’leri desteklemektedir.

d.Girişimciliği Destekleme Hizmetleri

KOSGEB, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, işletmelerin ulusal ve küresel pazarlardaki payını arttırmak ve yeni ürünlerin çıkarılması amacıyla çeşitli programlarla destekler vermektedir.

e.Pazar Araştırma ve İhracatı Geliştirme Hizmetleri

Ülkemizdeki KOBİ’lerin ve girişimcilerin uluslararası pazarlara açılabilmeleri, pazarlama ihracat ve istihdam potansiyellerinin geliştirilmesi ile desteklemesi için gerekli faaliyetler için KOSGEB‘den destek alınabilmektedir.

f. Bölgesel Kalkınma Hizmetleri

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ürün kalitelerini yükseltebilmek, ürün yelpazesini çeşitlendirmek ve verimliliklerini arttırmak amacıyla aynı iş kolunda faaliyet gösteren işletmelerin Ortak Kullanım Atölyeleri ile aynı çatı altında tedarik, üretim gibi çalışmaları yapabilmeleri için destekler verilmektedir.Her bölgede mevcut iş kollarına göre “Kalkınma Projeleri” yürütülmektedir.

g.Laboratuar Hizmetleri

KOSGEB işletmelere, analiz ve test ihtiyaçlarını hızlı ve kolay karşılamaları için Laboratuvar Desteği vermektedir.

h.Danışmanlık Hizmeti

İşletmelerin hammadde seçiminden ürün pazarlanmasına kadar her aşamada karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik olarak, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı tarafından danışmanlık hizmeti verilmektedir.

ı.Kalite Geliştirme Hizmetleri

KOBİ’lerin ve girişimcilerin uluslararası standartlarda üretim ve ürün geliştirme faaliyetleri için KOSGEB Kalite Geliştirme hizmeti vermektedir.

i.Eğitim Hizmetleri

KOBİ‘lerin değişen koşullarda belirlenen eğitim ve ihtiyaçlarına yönelik teknik, yönetim, mali ve mevzuat konularında eğitim programları, tanıtım ve bilgilendirme amacıyla kısa süreli paneller organize edilmektedir.

j.Uluslararası Gözetim Hizmetleri

KOSGEB tarafından dış ticarette gözetime konu olan ürünlerin kalitesinin, miktarının, döviz kuru ve mali koşullar dahil olmak üzere fiyatının veya gümrük sınıflandırılmasının doğruluğunun saptanması amacıyla Gözetim Hizmeti verilmektedir.

KOSGEB, Girişimcilik Kültürünün Yaygınlaştırılması için Neler Yapıyor ?

KOSGEB, üniversitelerde de birçok eğitim kurumunda olduğu gibi Girişimcilik Eğitim Programı çerçevesinde girişimciliğin yaygınlaştırılması ve gelişmesi adına çalışmalar yapıyor.YÖK ve MEB ile ortak çalışamaları bulunan KOSGEB, son dönemde bu konulardaki faaliyetlerini arttırdı.

KOSGEB E-Eğitim Hizmeti Ücretsiz Mi ?

KOSGEB, kendi eğitim kurumlarının dışında da girişimciler ve KOBİ’ler için eğitimler vermektedir.Bu eğitimler Yüz-Yüze ve E-Eğitim olmak üzere iki kola ayrılmaktadır.

Yeni eğitim programları çerçevesinde, E-Eğitim Sistemi yürürlüğe girerek ücretsiz olarak girişimcilere eğitim verilecektir.E-Eğitim konuları şöyle ;

İnovatif düşünme yenilikçilik,
Müşteri odaklı ilişkiler ve pazarlama stratejisi
Proje yönetimi ve temel finans
Problem çözme becerisi ile İş hukuku

KOSGEB Danışmanlık Hizmeti Nedir ?

KOSGEB, KOBİ’lerin sorunlarını çözmek amacıyla Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı(JICA) ile birlikte Danışmanlık Sistemi Projesi‘ni faaliyet kapsamına aldı. Bu sistem ile KOBİ’lere, küresel bazda tecrübeler anlatılarak nasıl bir yol izlemeleri gerektiğinden bahsedilecek.

Firmaların Yurt Dışına Açılabilmeleri için KOSGEB’in Destekleri Nedir ?

2013 yılı içerisinde KOBİ‘lerin yurt dışı pazarlarındaki paylarını arttırmak amacıyla KOSGEB tarafından 67 ülkeye İş Gezisi seyahati düzenlendi. Programa katılan 2 Bin 702 girişimciye ve işletmelere toplamda 4 Milyon 600 Bin Türk Lirası destek sağlandı.

KOSGEB’den Kadın Girişimcilere Özel Destek Programı Var Mı ?

KOSGEB tarafından kadın girişimcilere özel olarak, Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı geliştirildi. Bu kapsamda, kadın girişimciliğin geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik hedefler belirlenerek bu konularda çalışmalar yapılmaktadır.

KOSGEB’in Enerji Alanındaki Destekleri Nelerdir ?

KOSGEB‘in , sanayide enerji verimliliğinin geliştirilmesi üzerine yaptığı son çalışma programı; Enerji Verimliliği Projesi‘dir.

KOSGEB’in Çevre Çalışmaları Var Mıdır ?

Çevre alanında KOSGEB Yol Haritası Hazırlanması Projesi ile saha, envanter ve bilgilendirme faaliyetleri devam etmektedir.

Bakmadan Geçme