KOSGEB koşarak ilerliyor – Kocatepe Gazetesi
KOSGEB’in Afyonkarahisar’da sürdürdüğü çalışmaların adım adım değil koşarak ilerlediğini anlatan Merkez Müdürü Mahmut Güngör, 92’si üniversite mezunu olmak üzere 2012’de toplamda 130 adet istihdam sağlandığını açıkladı KOSGEB Merkez Müdürü Mahmut Güngör, yürütülen çalışmalar, faaliyetler, yararlanıcılarınıza hangi konularda hizmet sunulduğu hakkında detaylı bilgiler verdi. Güngör, 2012 yılında girişimcilik eğitiminde 406 girişimciye sertifika verildiğini, 57 adet işletmenin [&hellip]
KOSGEB’in Afyonkarahisar’da sürdürdüğü çalışmaların adım adım değil koşarak ilerlediğini anlatan Merkez Müdürü Mahmut Güngör, 92’si üniversite mezunu olmak üzere 2012’de toplamda 130 adet istihdam sağlandığını açıkladı
KOSGEB Merkez Müdürü Mahmut Güngör, yürütülen çalışmalar, faaliyetler, yararlanıcılarınıza hangi konularda hizmet sunulduğu hakkında detaylı bilgiler verdi. Güngör, 2012 yılında girişimcilik eğitiminde 406 girişimciye sertifika verildiğini, 57 adet işletmenin kurulduğunu, seçici davrandıkları girişimci eğitimlerinde Afyonkarahisar’da iyi bir potansiyel gördüklerini söyledi. Güngör, işletmelerin internet üzerinden KOSGEB veri tabanına üye olmalarını, 2-3 yılda çıkan faiz desteği başvurularından yararlanılması için bu kaydın önemine dikkat çekti.
75 HİZMET MERKEZİ VAR
KOSGEB Merkez Müdürü Mahmut Güngör, KOSGEB’in 3624 sayılı kanununla kurulan Bilim Sanayi Bakanlığının bir ilgili bir kuruluşu olduğunu söyledi. Kuruluş amacının daha çok Kobileri desteklemek olduğunu belirten Güngör, Kobilere eğitim desteği, manevi destek adı altında daha çokta maddi destek adı altında çeşitli destek programları belirlediklerini belirtti. Destek programlarının başlangıç itibariyle toplamda; 6 tane olduğunu kaydeden Güngör; “Bu sayı 7’ye çıktı. KOSGEB 1990 yılında kurulduğunda kuruluş amacımız imalat sektöründe faaliyet gösteren sanayi işletmelerini desteklemekti. O zamanlar hitap ettiğimiz kesin yaklaşık 400 bin civarında bir işletme vardı. Ama 2009 yılında bir değişiklikle imalat sektörünün yanına hizmet ve ticaret sektörüde ilave edildi. Hizmet ve ticaret sektörününde ilave edilmesi ile bizim hitap ettiğimiz kitle toplamda 3 milyon firma sayısını geçmiş oldu. Hali ile bu çeşitli sorumluluklarıda üzerimize yıkmış oldu. Normal şartlarda personel yapısı ile hizmet binası ile işletmelere tüm Türkiye çapında ulaşılabilirlikle ilgili ekstra bir çalışma gerekti. 2009 yılında 45 adet hizmet merkezimiz varken, 2012 yılı sonu itibariyle 75 tane hizmet merkezine ulaşmış durumdayız. İnşallah 2013 yılı sonu itibariyle 81 ilde teşkilatlanmamızı sağlayacağız. Tüm işletmecilerimize ve girişimcilerimize rahatça ulaşabilme hedefimiz var.” dedi.
EĞİTİM İLE PROFESYONELLİK AMAÇLANIYOR
Destek programları ve KOSGEB’in genel çalışma mantığından söz eden Merkez Müdürü Mahmut Güngör, KOSGEB’in genel olarak küçük işletmeleri desteklemek üzere ana faaliyetler geliştiğini kaydetti. Destek programlarını anlatan Güngör; “Girişimcilik destek programımız kafasında belli bir iş fikri olan, cesareti olan, cebinde de bir miktar maddi desteği olan ama bu konuda kendisine destek verecek bir kuruluşa ihtiyaç duyan kişi ve girişimcileri desteklemek amacıyla girişimcilik destek programımız yayınlanmıştır. Girişimcilik destek programında işletmelerimiz öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitim dediğimiz 70 saatlik bir eğitime tabi tutulmaları gerekiyor. Bu eğitime katılıp eğitim sonunda eğitimin yüzde 80’ne devam eden girişimcilerimiz belge almaya hak kazanıyorlar. Bu katılım belgesi KOSGEB desteklerinden yararlanmak için olmazsa olmaz şart. Bu eğitim mesleki bir eğitim değildir. İŞKUR ya da Halk Eğitim, Çıraklık Eğitim Merkezlerinin düzenlediği bir eğitim değildir. Sadece işletme kültürünü öğreme amacı bulunmaktadır. İşletme nasıl idare edilir, üretmiş olduğu mal ve hizmetin birim fiyatı nasıl tespit edilir şeklinde gerçekleşir. Profesyonel işletmeciliğin nasıl yapılacağı anlatılır.” diye konuştu.
TOPLAMDA 30 BİN TL
Uygulamalı girişimcilik eğitimi sonunda işletmelerini kuran girişimcilerin başlangıçtaki giderleri için 3 bin TL’Ye kadar resmi giderlerin desteklendiğini kaydeden Mahmut Güngör, kuruluş döneminde makine teçhizat ve donanım desteğinin daha sonraki süreçte yapıldığını belirtti. Küçük işletmelerin küçük çaplı donanımlarına 15 bin TL’lik bir desteğin sunulduğunu aktaran Güngör; “Tüm bunlara ek olarak aylık bin TL’yi geçmemek üzere işletme giderleri desteğimiz var. Bunlar elektrik, su, kira ve telefon giderlerini kapsamaktadır. Toplamda 30 bin TL’yi bulan bir hibe desteğimiz sözkonusudur.” şeklinde konuştu. Küçük çaplı işletme açın girişimcilere üst limiti 70 bin TL olan geri ödemeli bir destek verildiğini belirten Güngör, bu destekte genel mantığın 2 yıl geri ödemesiz dönem sonrası takip edilen 2 yıl içinde 8 eşit taksitte ödeme şeklinde olduğunu söyledi. Güngör, hibe olmayan geri ödemeli desteklerin tamamında faiz, masraf yada başka bir isim altında bir tutar alınmadığını belirtti.
HİBENİN ŞARTLARI VAR
Girişimciler arasında yanlış anlaşılabilen bir duruma dikkat çeken Merkez Müdürü Mahmut Güngör, KOSGEB’e başvuranlara 30 bin TL direk para aktarıldığı gibi yanlış bir algı olduğunu söyledi. Hibe desteğini alabilmenin ciddi şartları olduğunu bu şartları yerine getirenlere desteğin verildiğini vurgulayan Güngör; “Sertifika alan işletme resmi olarak kuruluşunu yapar. Sonrasında hazırladığı iş planını KOSGEB’e başvuruyor. İş planı 3 kişilik bir kurul tarafından değerlendiriliyor. Uygun görülen gider kalemleri için destek kararı çıktıktan sonra işletmelerimiz harcamalarını yapıyorlar. Harcama faturaları, banka dekontları, vergi sigorta borçları olmadığına dair yazıları KOSGEB’e ibraz ediyorlar. İbraz sonunda uygun görülen gider kalemlerinin destek oranı karşılığında işletme hesabına KOSGEB tarafından ödeme yapılıyor. Hiçbir harcama yapmadan yada mal ve makine teçhizatı almadan para ödemesi yapmamız mümkün değildir. ” ifadelerini kullandı.
FUARLARA DA DESTEK VERİLİYOR
KOSGEB Merkez Müdürü Mahmut Güngör, kurul tarafından sürdürülebilir, sermayesi güçlü olan, faaliyet alanı ile ilgili tecrübeye sahip bulunanların öncelikle tercih edildiğini dile getirdi. Genel destek programından söz eden Güngör şöyle konuştu: “Genel destek programımız 13 adet alt destek paketinden oluşuyor. Bunlar pratik çözüm amacıyla uygulamaya konulan bir destek programı. İşletmeler ihtiyaçlarını belirledikten sonra KOSGEB’e müracaat ediyorlar. Başvurular bir uzman ve müdür tarafından değerlendiriliyor. Uygun görülmesi halinde destek kararı hemen çıkıyor. Bunlar tabiri caizse çerez destekler. Yani işletmeler proje sunmadan anlık yada kısa süreli ihtiyaçlarını gidermek üzere belirlenen destek kalemleridir. Afyonkarahisar’da mermercilik sektöründe ve makine teçhizat desteği özellikle fuarlarda çok yararlanılıyor. Mermercilerimiz her yıl İzmir’de düzenlenen mermer fuarına iştirak ediyorlar. KOSGEB olarak biz fuar başı 6 bin TL olmak üzere toplamda 3 yıl boyunca 30 bin TL’ye kadar fuarları destekliyoruz. Bunlar sadece fuar katılım başvurularını bize sunuyorlar. Fazla bir prosedür ve iş planı yok.”
ELEMANIN BİRİMİ VE EĞİTİMİ UYUŞMALI
Verilen destek hizmetleri arasında nitelikli eleman desteği olduğunu belirten Merkez Müdürü Mahmut Güngör, bu destek türününde sıkça talep edilen destekler arasında olduğunu kaydetti. Güngör, 4 yıllık fakülte mezunu çalıştırmak isteyen işletmelerin, çalıştırdıkları departmana uygun bir kişi teklif etmeleri halinde uygun gördüklerini belirtti. Bir personel için üst limitin 1500 TL olduğunu, toplamda 20 bin TL’ye kadar hibe desteği verildiğini kaydeden Güngör şunları söyledi: “İşletmelerde zaman zaman yanlış bir algı olabiliyor. Sektörle ilgisi olmayan bir nitelikli elemanı çalıştırarak KOSGEB’ten destek almak istiyor. Ama çalıştırılacak nitelikli elemanın eğitimi ile çalışacak biriminin uyumlu olması gerekiyor. Aynı anda iki tane nitelikli eleman için başvurulabiliyor. Burada en önemli şart 4 yıllık fakülte mezuniyeti.”
ARGELERE ÖNEMLİ
DESTEKLER VERİLİYOR
Arge-İnivasyon ve Endüstriyel Destek Uygulama Programı hakkında da bilgi veren Mahmut Güngör, bu destek ile yeni fikirler ve buluşları olan kişi ve işletmelerin destek alabildiklerini söyledi. İkna edilecek kurul üyeleri arasında; Üniversiteden iki temsilci, TSO’dan iki kişi ve KOSGEB Müdürlerinden oluşan 6 kişilik bir kurulun oluşturulduğunu belirten Güngör; “Kurul üyelerininsunulan yeni çalışmanın Arge mi inovasyon mu olduğuna inanması çok önemli. Projenin gerçek anlamda bir yenilik içerdiğine inandırıcı olması şart. Sürdürülebilir ve geliştirilebilir özellik taşımasıda gerekiyor. 12 aylık bir iş zaman planlamasında gerçekten makul şeylerin söylenmesi gerek. Ücretini KOSGEB’in ödediği bir hocayı üniversiteden görevlendiriyoruz. Sözkonusu projenin danışmanlığını yapıyor. Arge destekleride bizim en çok önem verdiğimiz ve rakamsal olarakda en yüksek destekler arasında. 250 bin TL hibe desteğimiz var. 500 bin TL’ye kadarda geri ödemeli ama faizsiz desteğimiz var. 2012 yılında toplam 8 Arge projesini değerlendirdik. Bunların 6’sı kabul edilebilir mahiyetteydi. 2012’nin Mayıs ayında üniversitede Teknoloji Geliştirme Merkezini açmıştık. KOSGEB-ATSO ve AKÜ işbirliği ile açılan bir kuruluşumuz. Orada şuanda 2 projemize işlik tahsis ettik.” dedi.
İŞLETMELERE DURUM ANLATILACAK
Mahmut Güngör, İşbirliği Güçbirliği Destek Projesinde ise ortak tedarik, ortak pazarlama, ortak üretim gibi çeşitli amaçlarla 5 firmanın bir araya gelmesi ile destek verildiğini belirtti. Bu destek kaleminde 250 bin TL hibe ödeneği 500 bin TL geri ödemesiz faiz desteğinin mevcut olduğunu söyleyen Güngör sözlerine şöyle devam etti: “Şu ana kadar Afyon’dan böyle bir talep gelmedi ama inşallah bizler bu destekleri anlatarak, işletmeleri yönlendirerek İşbirliği Güçbirliği Projesi yaptırmayı düşünüyoruz. Öncelikle Afyon’da ortak hareket edebilme kültürünün oluşturulması gerekli. Bizler işletmeleri gezeceğiz. Sözünü ettiklerimizi büyük işletmeleri gezerek anlatmaya çalışıyoruz. Sonuç itibariyle bu kültürü yerleştirmek çok zor. Biz üzerimize düşen vazifeyi bilgilendirme şeklinde yapıyoruz. Tabi nihai karar işletme sahipleri ve işverenlere ait oluyor. Bir sektörden aldığımız başvuru var. O sektörü biraraya getirmeye çalışıyoruz. KOSGEB Afyon’da adım adım değil koşarak ilerleliyor. 92’si üniversite mezunu olmak üzere 2012’de toplamda 130 adet istihdam sağlandı.”
Burcu AYDIN