• Haberler
  • Genel
  • KOSGEB destekleri anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

KOSGEB destekleri anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) 'Girişimcilik ve KOSGEB Destekleri' konulu panel düzenlendi Panelin açılış konuşmasını yapan Öğr. Grv. Ayten Küçük, Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO'nun 1992-1993 akademik yılında ebelik programı ile önlisans eğitimi vermeye başladığını belirterek, bugün yılda 300-400 civarında mezun veren bir meslek yüksekokuluna dönüştüklerini ifade etti. Öğr. Grv. Küçük [&hellip]

KOSGEB destekleri anlatıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda (MYO) “Girişimcilik ve KOSGEB Destekleri” konulu panel düzenlendi

Panelin açılış konuşmasını yapan Öğr. Grv. Ayten Küçük, Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO’nun 1992-1993 akademik yılında ebelik programı ile önlisans eğitimi vermeye başladığını belirterek, bugün yılda 300-400 civarında mezun veren bir meslek yüksekokuluna dönüştüklerini ifade etti. Öğr. Grv. Küçük halen 10 farklı programda 900 kadar öğrencinin eğitim-öğretime devam ettiğini de sözlerine ekledi.
“TÜRKİYE’DEKİ İŞLETMELERİN YÜZDE 99’U KOBİ’LERDEN OLUŞUYOR”
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Afyonkarahisar Hizmet Merkezi Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Ebru Kasnak ise KOSGEB’in hedef kitlesinin 250’den az çalışan istihdam eden, yıllık bilanço veya net satış hasılatı 40 milyon TL’yi geçmeyen işletmeler olduğunu söyledi.
KOBİ’lerin mikro, orta ve büyük olarak sınıflandırıldığını söyleyen Kasnak, KOSGEB’in büyük ölçekli KOBİ’lere destek vermediğini söyledi. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.98’inin KOBİ’lerden oluştuğunu ifade eden Kasnak, toplam katma değerin yüzde 54’ünün, toplam istihdamın yüzde 76’sının, toplam satışların yüzde 64’ünün ve toplam ihracatın yüzde 60’ının da KOBİ’ler tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti. KOSGEB’in 81 ildeki hizmet merkezi müdürlükleri ve 38 adet teknoloji geliştirme merkezi ile KOBİ’lere hizmet verdiğini ifade eden Kasnak, KOSGEB bünyesinde pek çok işletmenin yararlanabileceği hibe ve kredi desteklerinin olduğunu söyledi.
“İŞBİRLİĞİ-GÜÇBİRLİĞİ”
Kasnak, “Örneğin işletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç duyulması, KOBİ’lerde proje kültürü ve bilincinin oluşturulması ve işletmelerin proje yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesini amaçlayan KOBİ Proje Destek Programı’mız var. Destek üst limitinin geri ödemesiz biçimde 150 bin TL olduğu bu programda 6 ila 24 ay arasında değişmekte. Yine KOBİ’lerin işbirliği-güçbirliği anlayışında bir araya gelerek ‘ortak sorunlara ortak çözümler’ üretilmesi ve KOBİ’lerin tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı, finansman başta olmak üzere tek başlarına çözümünde zorlandıkları birçok soruna çözüm bulunmasını amaçlayan 250 bin liraya kadar geri ödemesiz, 500 bin TL’ye kadar ise geri ödemeli desteklerin söz konusu olduğu işbirliği-güçbirliği destek programımız söz konusu” diye konuştu.
HİBE VE KREDİLER ANLATILDI
Yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve/veya hizmet üretilmesi ve ticarileştirilmesi için araştırma, geliştirme, inovasyon ve endüstriyel uygulama projelerinin desteklenmesi suretiyle, bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi, teknolojik fikirlere sahip tekno-girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ’lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaştırılması ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması ve Ar-Ge ve inovasyon proje sonuçlarının ticarileştirilmesi ve endüstriyel uygulamasına destek sağlanmasını amaçlayan AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programının da KOSGEB bünyesinde yararlanılabilen programlar arasında olduğunu ifade eden Kasnak, sunumunda KOSGEB bünyesinde KOBİ’lerin yararlanabileceği hibe ve kredilerle ilgili bilgiler de verdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme