Korsan Yayın Nedir?

Korsan yayın, kısaca sahibinden izin almaksızın, orijinal bir fikir veya sanat eserinden, doğrudan veya dolaylı şekilde çoğaltma yapılarak elde edilen ürünleri açıklamaktadır.

Korsan ürün, telif yasaları çiğnenerek ticareti yapılan telif hakkı saklı materyalleri kapsar.

ZAMANLA KORSAN ALANI GENİŞLEDİ

Kişiler arasındaki çeşitli dosya paylaşımları veya özel sunucular sayesinde büyük grupların dosya paylaşımlarından çok; telif hakkına sahip materyallerin, organize gruplar tarafından yasa dışı yayınları korsan yayıncılık olarak tanımlanır. Telifli ürünlerin kopyalanmasını, çoğaltılmasını ve dağıtımını yapan kişilere korsan, yapılan işe korsancılık denmektedir. İlk başlarda sadece çeşitli yeraltı bilgisayar grupları tarafından kullanılan bu tanım, günümüzde internet kullanıcıları ve medya sektöründe de sıkça kullanılmaktadır. Başlangıçta sadece yazılımları kapsayan bu tabirler zamanla kitaptan filme birçok telifli ürünü kapsayacak şekilde genişlemiştir.

WAREZ KELİMESİ TÜM KORSAN YAZILIMLAR İÇİN GENEL BİR İSİM

1990’ların öncesinde, korsan yazılımlar “wares” olarak adlandırılken, daha sonraları kendi diline sahip yeraltı dünyası İngilizcede çoğul eki olan “s” harfinin yerine “z” harfini getirdi ve “warez” kelimesini tüm korsan yazılımlar için genel bir isim olarak kullanmaya başladı. Bu zamanlarda, büyük dosyaları yavaş modem ve BBS bağlantıları aracılığı ile yollamak çok vakit aldığından, korsanlar diğer korsanlarla birebir ticaret yaparlardı. Dolayısıyla, yazılım korsanları kendilerini, koleksiyonları ile beraber bir nevi satıcı, tüccar vs. olarak benimsiyor ve uygun kelime olarak da “wares”‘i kullanıyorlardı. Warez kelimesi, İngilizcede genelde “wares” şeklinde telaffuz edilse de; bazı zamanlar İspanyolca bir kelime olan Juárez’in yanlış şekilde telaffuz edilişi olan wares şeklinde de kullanılmaktadır. Software, yazılım kelimesinin çoğulu anlamına gelip, bu kelimeden türetilmiştir.

Bakmadan Geçme