• Haberler
  • Genel
  • “Korona paketinden çıkanlar beklentileri karşılamıyor”

“Korona paketinden çıkanlar beklentileri karşılamıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında açıklanan ekonomik paketin ekonomiye gereken kaynağı sunmadığını belirterek, 'Bu paket işçinin, esnafın, çiftçinin, turizmcinin, emeklinin, işsizin, yoksulun ihtiyacına cevap vermekten son derece uzakta' dedi.   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük [&hellip]

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında açıklanan ekonomik paketin ekonomiye gereken kaynağı sunmadığını belirterek, “Bu paket işçinin, esnafın, çiftçinin, turizmcinin, emeklinin, işsizin, yoksulun ihtiyacına cevap vermekten son derece uzakta” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından koronavirüsle ilgili ekonomik tedbirlerin açıkladığı paketin beklentilerin çok uzandığında kaldığını ifade etti.
“65 YAŞ ÜSTÜNE MASKE VE
KOLONYA DAĞITILACAK…”
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, koronavirüsle ilgili ekonomik tedbirleri açıkladığını ancak açıkladığı paketin ekonomiye gereken kaynağı sunmaktan işçinin, esnafın, çiftçinin, turizmcinin, emeklinin, işsizin, yoksulun ihtiyacına cevap vermekten son derece uzakta olduğunun önemle altını çizen Milletvekili Av. Burcu Köksal, “Açıklanan ekonomik tedbir paketi dünyanın da gerisinde. Örneğin 84 milyonluk nüfusa sahip Almanya 550 milyar euroluk kurtarma paketi açıkladı. 47 milyonluk nüfusa sahip İspanya 200 milyar euroluk kurtarma paketi açıkladı. Buna karşılık 83 milyonluk nüfusa sahip ayrıca 5 milyonluk mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye de 14 milyar euroluk kurtarma paketi açıklandı. Macron; vatandaşlarına 1000 euro vereceklerini, faturaları erteleyeceklerini, şirketlerin batmayacağını işçilere destek olacaklarını belirtti. Trump bu süreçte herkese 1000 dolar ödeyeceklerini açıkladı. Erdoğan ise 65 yaş üstüne maske ve kolonya dağıtımından söz etti.” diye konuştu.
“KDV TEVKİFATI İLE
SGK ÖDEMELERİ 6’ŞAR AY
ERTELENECEK, PEKİ MART
DÖNEMİ NE OLACAK?”
Korona paketi kapsamında KDV tevkifatı ile SGK ödemelerinin 6’şar ay erteleneceğinin açıklandığını kaydeden Köksal, “Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil, konfeksiyon ve etkinlik organizasyon sektörleri için muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs, Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenecek. Peki Mart dönemi ne olacak? Mart ayı muhtasar, KDV tevkifatı ve SGK ödemeleri niçin kapsama alınmadı? İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesinin vatandaşa ne gibi bir katkısı olacak? Millet virüs korkusundan zaten ne seyahat edebilir ne tatil yapabilir. Kaldı ki yoksul halkın zaten uçağa binme ya da tatil yapma gibi olanağı hemen hemen hiç olmadı. Emeklilerin bayram ikramiyesinin Nisan başında ödeneceği belirtilirken özel bankalardan emekli olanlar bayram ikramiyesinden yararlanamayacak.” ifadelerini kullandı.
“TÜM EMEKLİ MAAŞLARINA
İNTİBAK SAĞLANMALI”
Tüm emekli maaşlarına intibak sağlanması gerektiğinin önemle altını çizen Köksal, “İhtiyaç sahibi ailelere nakdi yardımlar için 2 milyarlık kaynak ayrıldığı belirtilmiş. Ancak bununda, ihtiyacı karşılamak için yeterli olmayacağını biliyoruz. CHP olarak yıllardır söylediğimiz aile sigortasının bilhassa bu salgın döneminde öncelikle ve acilen kabul edilip hayata geçirilmesi yoksul aileleri rahatlatacaktır. En düşük emekli maaşının 1500 liraya yükseltilmesi tek başına yeterli değildir. Tüm emekli maaşlarında intibak sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.
“VİRÜS SALGININDAN KAYNAKLI İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANMALI”
Virüs salgınından kaynaklı işten çıkarmaların yasaklanması gerektiğini dile getiren Köksal, “Asgari ücret desteği devam edecek deniliyor. Ancak bu işçiler için yeter değildir. Virüs salgınından kaynaklı işçi çıkarmalar yasaklanmalıdır. Asgari ücret 2600 TL’ye çıkarılmalı ve asgari ücretten vergi kesintisine son verilmelidir. Bakanlık tüm işyerlerinde gerekli hijyen ve sağlık tedbirlerinin alınıp alınmadığını denetlemelidir. İşçilerin sağlık tedbirleri alınmadığında çalışmaktan kaçınma hakları vardır. Genel Sağlık Sigortası borcunu ödemediği için sağlık hizmetinden yararlanamayan vatandaşlarımız sağlık hizmetinden ücretsiz yararlandırılmalıdır. Çalışanlara kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın 14 günlük ücretli izin hakkı derhal sağlanmalı işçiler ücretsiz izne zorlanmamalıdır.” dedi.
“FAALİYETLERİ DURDURULAN İŞYERLERİNDEKİ ÇALIŞANLARIN
ÜCRETLERİ İŞSİZLİK FONUNDAN KARŞILANMALI”
“İşsizlik sigorta fonunun amaç dışı kullanımı derhal yasaklanmalıdır.” diyen Köksal, “ AKP tarafından kamu çalışanlarına vaat edilen 3600 ek gösterge hakkı verilmelidir. Faaliyetleri durdurulan işyerlerinde çalışanların ücretlerinin işsizlik fonundan karşılanması sağlanmalıdır. Vergi ve sigorta prim borçları ile diğer kamu alacakları yeniden yapılandırılmalıdır. Bekleyen KDV iadeleri avans olarak verilmelidir. Gelir Vergisi, Sigorta Prim Borçları, Kurumlar Vergisi ve diğer vergiler ertelenmelidir.
Çiftçilerin tarımsal kredi borçları yapılandırılmalıdır. Turizm sektörünün 2020’de ödeyeceği irtifak hakkı bedelleri 31.12.2020’ye kadar faizsiz olarak tecil edilmelidir. Turizm işletmelerinin hasılatları üzerinden alınan turizm payı uygulamasına son verilmelidir. Kaynak tutarı 25 milyar TL’den 60 milyar TL’ye çıkan KGF’nin kaynağının 10 milyar TL’Lik kısmının turizm sektöründe faaliyette bulunan şirketlere kullandırılması sağlanmalıdır.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme