Köroğlu Beli’ne kar siperi müjdesi

Afyonkarahisar-Gömü-Emirdağ arasının kritik olarak ele alındığını açıklayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bölgenin kar siperi yada tünel yapımıyla çözüme kavuşturulacağını söyledi CNN TÜRK'ün canlı yayınında Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hemen her kış ulaşıma kapanan Afyonkarahisar-Emirdağ arası için önlem alacaklarını açıkladı. Kar siperleri yada tünel [&hellip]

Köroğlu Beli'ne kar siperi müjdesi

Afyonkarahisar-Gömü-Emirdağ arasının kritik olarak ele alındığını açıklayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bölgenin kar siperi yada tünel yapımıyla çözüme kavuşturulacağını söyledi

CNN TÜRK’ün canlı yayınında Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hemen her kış ulaşıma kapanan Afyonkarahisar-Emirdağ arası için önlem alacaklarını açıkladı. Kar siperleri yada tünel çözümleriyle yolun kar ve tipiden kapanmasını sağlayacaklarını ifade eden Bakan Binali Yıldırım, kar siperlerinin bir yıl içinde tamamlanacağını anlattı.
Kar yağışı Bakan Eroğlu’nu sevindiriyor
Kar yağışının bereket olduğuna değinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım, kar yağışıyla ilgili iki bakanın tutumunu şakayla anlattı. Kar yağışının barajları doldurması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’yu sevindirdiğine değinen Bakan Binali Yıldırım, “Ülkemiz bu yıl çok bereketli bir kış geçiriyor. Geçmiş yıllara kıyasladıımızda örneğin ocak ayı yağış ayı ortalaması 70 milimetreyken bu yıl 135 milimetreye çıkmış durumda. Neredeyse iki katı bir yağış almış durumdayız. Karın kalma süresi de yine iki katına çıktı. Türkiye 48 gündür karla kaplı. Geçen kış tüm kış 30 gün kar altında kalmışız. Bu yıl daha kış devam ederken 48 gün karlın yerde olduğu gün sayısını geçtik. Ama kar berekettir. Güzel bir yaz geçireceğiz. Toprak suyla buluşacak. Şimdi size iki bakan anlatayım. Biri Orman ve Su İşleri Bakanı. Kar yağınca o elini ovuşturuyor. Aman barajlarımız dolacak diye mutlu oluyor. Bende elimi ovuşturuyorum. Bu karda mücadelede nasıl olacak, yolları ve hava alanlarını nasıl açık tutacağız diye. Amaca göre tepkiler farklı oluyor.” dedi.
Kar mücadelesi değil tır mücadelesi yapıyoruz
Türkiye genelinde yolların durumuyla ilgili bilgiler veren Bakan Binali Yıldırım, ” özet vermek gerekirse daima açık tutuğumuz ana hatlar yurt çapında 55 bin kilometre. sürekli mücadele yapılan güzergahların toplamı da 7500 kilometre. Ama ben şunu da belirtmeliyim ki yollar sadece kar nedeniyle, kar yağışıyla kapanmıyor. Yolların kapanmasının bir çok sebebi var. Bir tanesi tedbirsiz araç sürücülerinin sebep olduğu kazalar. Bu kazalar yolları kapatıyor. Örneğin bizim kar mücadelesinde bir tabirimiz var. ‘biz kar mücadelesi değil tır mücadelesi yapıyoruz. Kar temizliği değil tır temizliği yapıyoruz.’ Vatandaşlarımız yol durumunu öğrenmeden yola çıkmamalı. Karayollarının alo 159 hattını arayarak yol durumunu öğrenmelerinde fayda var. Bunun yanı sıra uzun yola çıkarken tam dolu benzin deposu, çekme halatından zincirine her ekipmanının olması yararlı olacak. Gelecek kıştan itibaren kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde kar lastiğini zorunlu hale getirebiliriz. Yol kapanmasında başka sebeplerde var. Mesela bir tır yolda dönüyor. Dorsesi kayıyor ve yolu enine kapatıyor. On-dan sonraki bütün trafik duruyor. Kar tipi yolu iyice kapıyor. Bu yolu açmanın tek yöntemi o yolu ekibin karşıdan açıp tırı yoldan kaldırması. Bu da uzun sürebiliyor.” diye konuştu.
Afyon-Ankara yolu bize iyi bir uyarı oldu
Afyonkarahisar-Ankara karayolunun kapanması hatırlatılan Bakan Binali Yıldırım, Afyonkarahisar-Emirdağ arasına kar siperi önlemi alacaklarını açıkladı. Gelecek yıl ülke genelinde 400 kilometre kar siperi yapılacağına değinen Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü, “Bizim bu kar konusunda hiç kusurumuz yok mu. Yollarla ilgili özellikle çok fazla kapanan yollarla ilgili zaten son 9 yılda çok fazla iyileştirme yaptık. Türkiye’nin her tarafı bölünmüş yollarla donatıldı. Bu olmasaydı bu kış hiç kimse bir yere kıpırdayamazdı. Fakat bu olanlar örneğin Afyon-Ankara yolu bize iyi bir uyarı oldu. Kör noktaları, karla mücadele açısından kritik noktaları tespit öğrenmiş olduk. Oraya yönelik çalışmalarımızı da önümüzdeki sezondan itibaren yoğunlaştıracağız. Emirdağ’dan Afyon’a giderken Köroğlu Beli, Gömü dediğimiz bölge kış mücadelesi, karla mücedele açısından zor yerler. Neden, çünkü kardan ziyade orada yolları tipi kapatıyor. Rüzgarla savrulan karlar, orada böyle büyük yarmalar olduğu için, bir anda geliyor ve bir bakıyorsunuz araba büyüklüğünde kar dolmuş oluyor. O bakımdan bu kritik güzergahlara bu önemli geçiş yollarına daha yoğunlaşacağız. Burada tünel çözümleri üreteceğiz yada kar siperleri dediğimiz böyle tünel tarzında yapılar oluşturacağız. Bunların programlarını yaptık. Tünel yapımları biraz uzun sürüyor. Ama kar siperleri önümüzdeki dönemde en az 400 likometrelik kar siperleri yapacağız ve bunları önümüzdeki yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. ” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme