Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

KÖPRÜLERİMİZ

Afyonkarahisar ilimizde büyüklü küçüklü bir çok tarihi köprüye rastlamak mümkündür. Bunlardan tarihi ve yapısı itibariyle öne çıkan başlıca 3 tanesini sayabiliriz.
KIRKGÖZ KÖPRÜSÜ
Bolvadin, ilçe merkezinin dışında, Akarçay üzerindedir. Köprü kuzey ve güney bölümü olarak ikiye ayrılır. Güney bölümü Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından 1150 yıllarında, kırk gözlü olarak mermer ve bazalt taştan yaptırılmıştır. Surre-Hicaz yolu üzerinde bulunan köprü, XVI. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan tarafından kuzey yönde 64 göze kadar uzatılmış olup 200 m uzunluktadır. Günümüze kadar ulaşan gözlerin sayısı 57’dir. Mimar Sinan, köprüye bir namazgâh ve suya inmek için de mermer bir merdiven yaptırmıştır. Namazgâhın etrafı duvarla çevrelenmiş, köprüye açılan kapı geçidi envanterde kayıtlıdır. Köprüde bazalt, andezit ve mermer devşirme taşlar kullanılmıştır. Köprü’nün kemerleri, orta kısımda daha geniş ve sivri tonozlu, uçlara doğru küçük ve basıktır. Köprü moloz dolgu üzeri kesme taşlı, yanları dikdörtgen şeklinde bloklarla tek sıra korkulukludur. Köprü ayaklarında, Helen kesme, Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari parçalara, hatta mezar taşları gibi devşirme malzemelere rastlanılmaktadır.
ALTIGÖZ KÖPRÜSÜ
Şehir merkezi’nde, Akarçay üzerinde yer alan köprü Afyonkarahisar’dan Çıkrık-Beyyazı üzerinden Erenler-Çayırbağ üzerinden Gazlıgöl ve Eskişehir’e giden eski yol üzerindedir. İkisi yuvarlak dördü sivri olmak üzere altı adet kemerli gözü olmasından dolayı Altıgöz Köprüsü olarak adlandırılmıştır. Yapımında moloz taş dolgu üzeri, iri kesme taş kaplamalı, yer yer devşirme taş kullanılmıştır. Dalgakıranların bulunduğu kuzeybatı cephesinin, güney duvarı üzerinde devşirme bir yazıt bulunmaktadır. Eski korkuluk taşları büyük bir olasılıkla bugünkü adı Süğlün köyü olan antik Prymnessos şehrinin tiyatro basamaklarından yapılmıştır. “Kometos Theodosiou’nun eseri” diye yazılı Grekçe yazıt, eğer bir başka yerden devşirilerek getirilmemişse, bugünkü köprünün yerinde, Bizans döneminde yapılmış bir başka köprünün varlığından söz etmek mümkündür. Köprü üzerinde bulunan yatay dikdörtgen şekilli kitabeye göre, 1209 yılından önce Oğuz oğlu Sabıküddin Ebül Vefa İlyas Bey tarafından yaptırılan köprü, vasiyeti üzerine de, oğlu Ebu Hamid Hacı Mehmed bin İlyas tarafından 606 (1237) yılında bugünkü haliyle onartmıştır. Müstakil olan kitabenin sol tarafında gayet ufak ve karışık sekiz satır daha yazı varsa da okunamamaktadır. Şer-i mahkeme sicilinde Akkoyunlular’a ait olduğu belirtilen köprü, 1072 (1661-62) tarihinde, Abdülgaffar adlı bir kişi tarafından yeniden onartılmıştır. Son olarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, 1985 yılında tamir ve restorasyonu yapılmıştır.
İSCEHİSAR (KOCA) KÖPRÜSÜ
İscehisar İlçe merkezi, Eskihamam Mahallesinde antik Dokimeon kenti içindeki Doueios nehri (bugünkü İscehisar çayı) üzerinde kurulmuştur. Doğu-batı doğrultuda, tek gözü geniş açıklıklı ve hafif sivri kemerli bir köprüdür. Bazalt ve andezit iri kesme taş kaplamalı ve kemer kaburgalıdır.Kemer kaburgasının dış yüzleri dört dilimli profillidir. Köprünün üstü yassı taş ile kaplanmıştır. Her iki yanda taş koşkulukları vardır. Andezit ve bazalt bloklar arasında çok sayıda Roma dönemine ait mermer parçaları, moloz veya kaplama taşı olarak kullanılmıştır. Halk arasında Koca Köprü olarak isimlendirilen eserin, Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti