Köpeğe kalp tedavisi – Kocatepe Gazetesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Bilim Dünyasında ilk’e imza attı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi, Hayvan Hastanesine kontrol amaçlı getirilen cocker ırkı bir detektör köpekte “egzersizle ilişkili kardiak hipertrofi” olgusu teşhis edildi. Konu ile ilgili ülkemizde tespit edilen ve bir rapor halinde ilk kez sunulan çalışma, “Case report: exercise-induced cardiac hypertrophy in a dog” [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Bilim Dünyasında ilk’e imza attı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi, Hayvan Hastanesine kontrol amaçlı getirilen cocker ırkı bir detektör köpekte “egzersizle ilişkili kardiak hipertrofi” olgusu teşhis edildi. Konu ile ilgili ülkemizde tespit edilen ve bir rapor halinde ilk kez sunulan çalışma, “Case report: exercise-induced cardiac hypertrophy in a dog” adı ile SCI kapsamında yer alan bilimsel bir dergide yayına kabul edildi. Çalışma, AKÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Turan Civelek, Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Z. Kadir Sarıtaş, İç Hastalıkları Anabilim Öğretim Elemanı Arş. Grv. Durmuş Fatih Başer ve doktora öğrencisi Kemal Varol tarafından hazırlandı.
AKÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı kliniğinde gerçekleştirilen ekokardiografik muayene ile tespit edilen vaka, uygulanan tedavi prosedürü sonrası ultrasonografik ölçüm bulgularında düzelme gözlenmiş. Takip altına alınan köpeğin, altı aylık periyodlar dahilinde kontrollerine devam edilmiş.
Konuyla ilgili açıklama yapan AKÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Turan Civelek, insanlarda “atlet kalbi” olarak bilinen ve aktif sporcuların kalp krizi geçirmeleri ve hayatlarını kaybetmeleri ile zaman zaman haberlere de konu olan bu rahatsızlığın, özellikle görev yapan köpeklerde ve yoğun egzersiz programına bağlı olarak geliştiğini ve sorun teşkil edebileceğini bildirdi. Doç. Dr. Civelek, bu tip vakalarda zaman içerisinde ve öncesinde kalple ilişkili herhangi bir klinik bir bulgu gözlenmeksizin ani ölümlerin gelişebileceğini, özellikle kritik görevlerde kullanılan ve ağır egzersiz programına tabi tutulan tüm köpeklerde olası kalp sorunları yönünden takibin gerekli olduğunu ifade etti. Dr. Civelek, görev köpeklerinin yetiştirilmesinin zaman aldığına ve bu köpeklerin oldukça değerli olduklarına, bu tarz olgularda ise tedavide mutlak istirahatın ve diyetin önemine ve egzersiz programının ise yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Köpek ve kedilerde erken teşhis ile kalp hastalıklarında tedavi şansının daha yüksek olacağını belirten Doç. Dr. Civelek, AKÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde bu hizmetin verildiği dile getirdi. Doç. Dr. Civelek, birimleri bünyesinde kardiyolojik incelemelerin yanı sıra, köpek ve kedilerde tanı ve tedavi amaçlı gastroskopi ve kolonoskopi uygulamalarının yapıldığını, tüm kan, idrar ve serum biyokimya ölçümlerinin modern cihazlarda gerçekleştirildiğini, abdominal doppler ultrasonografik incelemelerin rutin prosedürde kullanıldığını ve bölgede yaşayan pet hayvan sahiplerinin kendilerine başvurmaları halinde bu hizmetlerden yararlanabileceğini ifade etti. (Kocatepe)