Konservatuvar, kentin kültür birikimine katkı sağlıyor
Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, Konservatuar'ın önemli başarılara imza attığını belirtti. Türkmen, Afyonkarahisar'a sanat ve kültür anlamında katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, Konservatuar ile ilgili merak edilenleri, Gazeteniz Kocatepe'ye anlattı. Türkmen, memleket ve sanat sevgisini birleştirip, hem Afyonkarahisar'a hem de Türkiye'ye [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, Konservatuar’ın önemli başarılara imza attığını belirtti. Türkmen, Afyonkarahisar’a sanat ve kültür anlamında katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, Konservatuar ile ilgili merak edilenleri, Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı. Türkmen, memleket ve sanat sevgisini birleştirip, hem Afyonkarahisar’a hem de Türkiye’ye sanat ve kültür alanında hizmet etme yolunda ilerlediklerini kaydetti. Türkmen ile yapılan söyleşi şöyle:
Kocatepe: Konservatuvarınız son günlerde bir televizyon programındaki konuşmalar nedeniyle bir hayli gündeme geldi, bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Doç. Dr. Uğur Türkmen: Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olarak müziğin hemen hemen her alanında hizmet eden ve önemli projeler üreten son derece başarılı ve değerli bir kurumuz. Bu başarımız topluma hizmet arzumuzdan, mesleğimize olan tutkumuzdan ve ülkemize olan sevgimizden ileri gelmektedir. Müzikle ilgili hemen her alandan söz ettik. Bunları kısaca özetleyecek olursak, uluslararası bir Müzik festivali yürütüyoruz ve dünya çapında ünlü sanatçıları Afyon’a getiriyoruz. Marsyas Uluslararası kültür sanat ve müzik festivali ile ülke ve dünya müzik kültürüne hizmet ediyoruz. Hisarlı Ahmet ve Sultan Divani uluslararası sempozyumlarını her yıl düzenli olarak yürütüyoruz. 23 Nisan Çocuk koroları şenliği ise çok önemli bir model olma özelliği ile herkesin takdirini topluyor. Binlerce çocuk ülkemizin dört bir yanından Afyon’a koşuyor. Çok değerli bilim ve sanat insanları bu coşkuyu paylaşmak üzere Afyon’a geliyorlar. Sanat müziği ve halk müziği alanında verilen konserler Türk müzik kültürünü en üst aşamalara taşımaları nedeniyle övgüler alıyor. Üretilen projeler ulusal basın tarafından takip ediliyor, gündemden düşmüyor. Sadece konser, yarışma ve sempozyum gibi bilimsel ve sanatsal çalışmalarla kalmıyor, müzik eğitimcilerinin gelişimine de katkı sağlayan, müzik kültürümüzün gelişmesinde önemli payı olduğunu düşündüğümüz müzik eğitimcilerine de destek olmak üzere çalıştaylar yapıyoruz. Amatör çalgıcılar konserleri de müziğe yetenekli çocuklarımızın profesyonel müziğe yönelmeleri açısından önemli ve diğer üniversitelerce de örnek alınmakta.
Yıl içinde ne gibi etkinlikler düzenleniyor?
Konservatuvarımız her eğitim öğretim yılında yüzlerce etkinlik gerçekleştiriyor. Örneğin 2011-12 eğitim öğretim yılında Konservatuvarımızın yıl boyunca başarıyla üstesinden geldiği etkinlikler içerisinde 44 il içi konser, 9 il dışı konser, 9 yurt dışı konser, 17 uluslararası toplantı, sempozyum kongre katılımı, 9 ulusal sempozyum kongre katılımı, 5 hakemli makale, 8 kitap, 2 CD çalışması oldu. Bu nitelikli etkinliklerin gerçekleşmesinde özverili çalışmaları ile eğitimcilerimiz yanında sevgili öğrencilerimizin de emekleri büyük. Bunların yanında Üniversitemizin çeşitli etkinliklerinde gönüllü olarak görev aldığımız çalışmalar da var. Sosyal hizmet uygulamaları kapsamında çalıştırdığımız korolarda (minikler-çocuk-engelliler vb) Afyon çocuklarının müzikal gelişimlerine hizmet veriyoruz.
Yönetim olarak, bu çalışmalara destek veriyor musunuz?
Tüm bu çalışmalar ciddi bir ekibin, vatan sevgisi ile dolu meslektaşlarımızın ürünüdür. Bu çalışmaları yaparken öğrencilerimizin gelişimleriyle de yakından ilgileniyor, aldıkları başarılarla gurur duyuyoruz. Öğrencilerimiz arasında Kültür Bakanlığı, TRT gibi kurumlara kabul edilmiş ve üniversitemizi, konservatuvarımızı başarıyla temsil etmiş olanlar var. Yaptıkları nitelikli müziklerle çeşitli yarışmalarda dereceler almış olanlar var. Bunca güzelliğin içerisinde maalesef geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında olduğu gibi kötü örnekleri tek tük de olsa görebiliyoruz. Bu durum her ne kadar üzücü olsa da bilinmesi gereken ve asıl önemsenmesi gereken şeyin başarılar olduğudur. Bizler bunca uğraşın arasında bu tür hoş olmayan sayılabilecek olaylarla ilgilenemeyecek kadar yoğunuz ve bu gibi şeylere karşılık vermeyi de düşünmüyoruz. Altın toprağa düşse de yine altındır, üzerini silersiniz yine ışıl ışıl parlamaya devam eder.
Öğrencileriniz bu olaydan etkilenmiştir sanırız. Söyleyeceğiniz bir şeyler var mı?
Mezun olmuş veya okuyan öğrencilerimizin yanında dostlarımızın bilmesi gereken; her türden insanın toplumun her kesiminde ve her boyutunda var olduğudur. Bu gün bizim yaşadığımız talihsiz olayı bir başkasının veya kurumun yaşamayacağını kimse garanti edemez. Müzikal olarak söylenecek bir şey yok. 200 öğrenci arasında bir öğrencinin şahsi ve kanaatimizce önünü arkasını düşünmeden, heyecanla söylediği kelimeler eğitimci arkadaşlarımızı ve değerli öğrencilerimizi son derece üzmüştür. Bizi derinden yaralayan esas bu olmuştur. Bununla birlikte; eminim ki bu talihsiz olayın içerisinde olan öğrencilerimizde yaşananlardan çok üzülmüşler ve dersler çıkarmışlardır. İnsan yaşamının en yoğun duygularının yaşandığı delikanlılık evresindeki yaptıkları hatanın farkında olarak büyük bir üzüntü içerisinde kaldıklarını görmemizi sağlamışlardır. İnsanoğlunun hata yapmaya eğilimli bir varlık olduğu unutulmamalıdır. Yapılan hatalardan ders alınmalıdır.
Reklamın iyisi kötüsü olmaz diye düşünüyor musunuz?
Elbette hayır. Bu olay bizleri daha da yakınlaştırmıştır. Öğrencilerimiz için eşi bulunmaz bir ders olmuştur. Üzüntülü anlarımızda, nasıl davranmamız gerektiğine yönelik tutum ve davranışlarımıza yön vermiştir. ‘Bana ne’ demeden ve popülist sistemin istediği şekilde heyecana gelmeden davranmaya çalıştık. Öğrencilerimizi kurtlar sofrasına atacak değiliz. Eğer hatalarından ders çıkarır, özür diler daha çok çalışırlarsa neden affetmeyelim?
Afyon’da CAKA sesi
Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları, Afyonkarahisar’da konser verecek. Bu proje hakkında bilgi verir misiniz?
Temelleri Bursa’da atılan bir proje ‘Keman çalmanın yaşı yoktur tıpkı mutluluğa başlamanın yaşının olmadığı gibi’ sözlerinin sahibi keman sanatçısı Cihat Aşkın’ın hayatının felsefesi olmuştur. Aşkın 1998’de yurda döndüğünde ve Anadolu’da konserler vermeye başladığında üç büyük il dışında profesyonel olarak müzik faaliyetlerinin yetersizliğini görür ve konser etkinlikleri yanında atölye çalışmaları ve eğitim seminerleri vermeye başlar. CAKA eğitim sisteminde çocukların yeteneklerine bakılmadan programa dahil edilmeleri beklenir. Çocuk-aile ve eğitimci birlikteliği ile eğitim sürer. Kur sistemi ile sürdürülen eğitimde bazen bireysel bazen de toplu olarak dersler yürütülür. 12 hafta süren çalışmalarda 1 masterclas ve 1 sınav-konser adını taşıyan çalışmalar yer alır. Kurda başarı gösterenler üst kura geçerken, başarılı olamayanlar ise aynı kura devam ederler. CAKA Projesinde halk türküsü de konçerto da çalınabilir.2001 yılında Bursa’da başlayan, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı çatısı altında devam eden projesinin Anadolu’nun çeşitli illerinde açılması çalışmalarına devam edilmektedir.
Bugün Atatürk Kongre Merkezi’nde yeni kurulan ve konservatuvar eğitimine çok önemli destekleri olacağını düşündüğümüz Konservatuvar Mezunları Derneği öncülüğünde yapılacak CAKA konserinde geleceğin dört önemli kemancısı sahne alacak. Alkım Berk Önoğlu, Azra Berfin Eren, İdil Yunkuş ve Katre Bozoğlu’ Afyon’lu küçük çocuklarımıza ve ailelere güzel bir örnek olurlar.
CAKA Afyon’da da açılacak mı?
Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olarak CAKA projesinin ilimizde açılması için Cihat Hocamızla görüşmelerimiz devam ediyor. Zaten amatör çalgıcılar konserleri ile küçük çocuklarımızı daha nitelikli sanat eğitimi almaları yolunda destekliyor idik. Bu proje ile daha farklı bir yol almış olacağız. (Kocatepe)