Konak’tan birlik çağrısı – Kocatepe Gazetesi

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Abdülkadir Konak ve yönetim kurulu üyeleri dün sabah birlikte basın toplantısı düzenlediler.“ASLINDAOLAĞANÜSTÜLÜĞÜ İSTEMEDİK”ESOB eğitim ve toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Birlik Başkanı Abdülkadir Konak, olağanüstü seçimli genel kurul sürecinin medya tarafından tarafsız takip edildiğini söyledi. Olağanüstü genel kurul sonucu görevin tekrar kendilerine nasip olduğunu belirten Konak “Bu [&hellip]

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Abdülkadir Konak ve yönetim kurulu üyeleri dün sabah birlikte basın toplantısı düzenlediler.
“ASLINDA
OLAĞANÜSTÜLÜĞÜ İSTEMEDİK”
ESOB eğitim ve toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Birlik Başkanı Abdülkadir Konak, olağanüstü seçimli genel kurul sürecinin medya tarafından tarafsız takip edildiğini söyledi. Olağanüstü genel kurul sonucu görevin tekrar kendilerine nasip olduğunu belirten Konak; “Bu olay bir yarıştır. Biz o gözle bakıyoruz. Seçimler demokrasinin vazgeçilmezi. Sadece bizim için değil tüm bizim gibi kuruluşlarda durumu neticeye bağlayan; üyelerin, halkın, delegelerin iradesini ortaya koyan bir kurum. Aslında olmasını istemediğimiz olağanüstü bir genel kurul süreci yaşadık. Bilindiği üzere bizim genel kurulumuz dört yılda bir yapılırdı. Ama bu dönemde bizim kendi yönetim kurulumuz içerisinde çıkan anlaşmazlıklardan dolayı böyle bir yola gidildi. İki sene görev yaptıktan sonra genel kurula gittik. Görev tekrar bize nasip oldu” dedi.
BASINLA İLİŞKİLER
GÖZDEN GEÇİRİLDİ
Olağanüstü seçimli genel kurul sonrası önemli olanın bundan sonrası olduğunu, ESOB yönetimi olarak bakış açılarının bu olduğunu belirten Abdülkadir Konak, nerede eksik ve yanlışların bulunduğuna baktıklarını kaydetti. Seçim sonrası süreci değerlendirdiklerini aktaran Konak; “Arkadaşlarımızla, ağabeylerimizle görüşmeler yapıyoruz. Bizim basınla ilgili çok büyük eksiğimizin olduğunu tespit ettik. Bu konuda gerçekten yanlışlarımızın olduğunu basın ile iyi diyalog kurulamadığı, basına istediği şeylerin verilemediği yönündeki tespitlere biz de katıldık. Tabii bugüne kadar geçenleri saymıyoruz. Bundan diyoruz ki bu gelen dalga bir diyoruz. Bundan sonra inşallah basındaki arkadaşlarla daha fazla biraraya geleceğiz. Basın ile birlik faaliyetlerini paylaşmayı, esnaf ve sanatkarımızın sıkıntılarını onlarla paylaşmayı, basınımız aracılığıyla halkımızı bilgilendirmek niyetindeyiz. Basın toplantısı düzenleme amacımızda budur. Basın mensuplarımızdan tüm bu nedenlerden dolayı gerçekten özür dilemek istedik. Yaklaşık 12 gün boyunca olup biteni değerlendirmemizde en büyük eksiklerimizden birinin bu olduğu tespit edildi” diye konuştu.
YÖNETİMDE BÖLÜNME
BAŞ GÖSTERDİ
Bundan sonra ESOB’un bir basın danışmanı olacağını birlikle ilgili konuları medyaya servis edecek bu danışmanın basınla olan ilişkileri yürüteceğini aktaran Konak; “Basın ve sohbet toplantılarını rutin hale getirmeyi planlıyoruz. Basın mensuplarımıza yönelik bu toplantıyı düzenlemekteki ana amacımız budur. Ayrıca soruları, merak edilenleri de bu vesile ile cevaplandırmak istedik.” şeklinde konuştu. Bir katılımcının, neden olağanüstü genel kurul toplantı kararı alındığı yönündeki sorusunu cevaplandıran Abdülkadir Konak şöyle konuştu: “Olağanüstü genel kurul toplantı kararı almamızın nedeni; Biz yönetimde bölündük. Bunun sebebini de delegelerimiz çok iyi biliyorlar. Ben açıkçası bundan sonra bunun büyümesini, dallanıp budaklanmasını istemiyorum. Yönetim kurulu üye sayımız 7’dir. Bunlardan dördü bir tarafta, üçü bir tarafta olduğunda bölünme oluyor. Ben elimden geldiğince bunu dışarıya yansıtmamaya çalıştım. Kol kırılır yen içinde kalır şeklinde olaya baktım. Zaten 7 kişiden oluşan yönetimin esprisi ayrı fikirlerin biraraya gelebilmesidir. Bizim bölünme haline dönüşmüştü.”
“İSTESEK
GENEL KURULA
GİTMEYEBİLİRDİK”
Olağanüstü genel kurul sürecine birlik yönetiminde iktidar-muhalefet tarzında bir bölünme sonucu gidildiğini anlatan Konak şu ifadelere yer verdi: “Başkan tek derece de seçildiği için müdahale edemediler. Böyle bir yola gidildi. Biz de o arkadaşlarımız imza toplamaya başlayınca tamam dedik. Gelin oturun, kararını alalım, imza toplmaya gerek yok dedik. Genel kurula yönetim kurulu kararı ile gittik.” Olağanüstü genel kurul toplantısına gitmeyebilir miydiniz? sorusuna “Evet gitmeyebilirdik çünkü gerekçe yoktu.” cevabını veren Konak şunları söyledi: “Bundan sonraki seçim sürecimiz dört yıllık görev süresini tamamlama şeklinde olacak. Olağanüstü genel kurul toplantısı olduğundan 2018 yılının Mayıs ayında bir dahaki seçimimiz gerçekleştirilecek. Yani ara seçim olmuş oldu. AGD Başkanı Mehmet Abdioğulları, dernek olarak sivil toplum kuruluşlarına çeşitli nedenlerle mesleğini icra edemeyen basın mensuplarının istihdam edilmesi yönünde öneri sunduklarını dile getirdi. Abdioğulları, bu durumun ATSO ve ATB’ye örnek teşkil etmesini dileyerek, Abdülkadir Konak ve yönetim kurulu üyelerine medyaya destek veren anlayışları nedeniyle teşekkür etti.
“KİMSE KİMSEYE MUHALİF DEĞİL”
Seçimin ardından ESOB’da ayrılık olmaması gerektiğini dile getiren Birlik Başkanı Abdülkadir Konak sözlerine şöyle devam etti: “Buranın ismi birlik. Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği. Burada muhalefet olmaz. Muhalefet burada seçim günü olur. Seçim bittiğinde muhalefette biter. Bizim bakış açımız o. Çünkü bizim iktidar, muhalefet diye bir kavramımız yok. Odalarımızla birlikte buranın kuruluş amacı esnafımızın, sanatkarımızın dert ve problemlerini ilgililere ileterek çözüm üretmektir. Kim kime neyin muhalefetini yapacak? Bana oy vermedin diye arkadaşlara yanlış bakıp, değişik gözle bakarsak dünyanın en büyük yanlışını yapmış oluruz. Genel kurulda ki konuşmamda da ifade etmiştim. Ben bu kurumda işe başlayalı 33 yıl oldu. Altı yıldır da başkanlığını yapıyorum. Hiç kimseyi ayırt etmedim. Zaten ayırt etseydik bugün burada olmazdık. Ben buna inanıyorum. Eğer insanları muhalifti, bizden değildi diye ayırsaydık burada olamazdık.
“CENGİZ BEY İLE DOSTUZ KUCAKLAŞIRIZ”
“Seçim öncesi bir oda başkanı ile farklı bir diyalog içine girdiniz mi?” sorusunu cevaplandıran Konak; “Genel seçim öncesi herkes konuşuyor. Ama son sözü halk, delege söylüyor. Seçim öncesi arkadaşlar bizim yanımızda 25 oda var dediler. Konu ile ilgili olarak görüşümüzü almak üzere Kocatepe Gazetesi muhabiri beni aradı. Benim cebimde bir tane oyum var dedim. Bu iş delegenin kararı ile sonuçlanıyor. Sandık karanlık, karar delegenin. Sonuca itirazımız olamaz. Oradan Cengiz bey de çıksaydı onunla kucaklaşırdık. Onun da bana yanlış bakacağını düşünmüyorum. Biz onunla her yerde kucaklaşırız, arkadaşız, dostuz” dedi.
“DANIŞMANLIĞI ÜSTÜN İCAT ETTİ”
Genel kurul sürecinde rakibi Cengiz Üstün’ün “İki Ahmet” olarak tanımladığı danışman eleştirisi, makam aracını eşi ve aile fertlerince kullanıldığı iddiaları hakkında görüşü sorulan Konak şu ifadeleri kullandı: “Benim makam aracım yok. Bilindiği üzere makam araçları siyah plakalıdır. Kurumumuzda iki tane siyah plakalı makam aracı var. Bazıları kuruma aldığı araca beyaz plaka takarak kullanır. Biz ise siyah plaka taktığımız araçlarımıza hiç binmedik. Şirketimizin bir aracı var. O siyah plaka takamaz. Ben o araca biniyorum. Ama evimde iki tane aracım var. Biri benim diğeri ise kızıma ait. Eşimin ve aile fertlerimizin iddia edildiği bir şeye ihtiyaçları yok. Bunu söyleyen yanlış söyledi, taraflı söyledi. Genel kurul ortamıdır hoşgörü ile karşıladık. Bunun cevabı da var ama söylemek istemiyorum. Ahmet isimli iki danışmanımız var. Sivil toplum örgütlerinde danışmanlık müessesesini ilk icat eden Cengiz Üstün’dür. İtiraz ederse belgeleri ile konuşurum. O yaparken müstehak biz yaparken kötü olur mu? Delege bunun cevabını verdi.” Toplantı akabinde basın mensuplarına yöresel yiyeceklerden keşkekli kahvaltı ikramında bulunuldu. >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme