• Haberler
  • Genel
  • Kömürden kaynaklanan kirlilik masaya yatırıldı

Kömürden kaynaklanan kirlilik masaya yatırıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından 'Kömür Yakılmasından Kaynaklanan Hava Kirliliği Nedir ve Nasıl Önlenebilir?' konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta kaliteli kömürün özellikleri anlatıldı AKÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahri Ersoy'un verdiği konferans, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Afyonkarahisar Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce düzenlenen 'Havamızı Koruyoruz, Kaliteli Yaşıyoruz' kampanyasına destek amaçlı [&hellip]

Kömürden kaynaklanan kirlilik masaya yatırıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından “Kömür Yakılmasından Kaynaklanan Hava Kirliliği Nedir ve Nasıl Önlenebilir?” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta kaliteli kömürün özellikleri anlatıldı

AKÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahri Ersoy’un verdiği konferans, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Afyonkarahisar Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce düzenlenen “Havamızı Koruyoruz, Kaliteli Yaşıyoruz” kampanyasına destek amaçlı gerçekleştirilen konferansa öğrenciler ve öğretim elemanları katıldı.
Prof. Dr. Bahri Ersoy, konuşmasında hava kirliliğinin nedenlerini anlatırken, Afyonkarahisar’da yaşanan hava kirliliğinin mevcut durumundan da bahsetti. Prof. Dr. Ersoy, konuşmasında, hava kirliliğini önlemek ve kömür sarfiyatını azaltmanın da yollarını anlattı.
Prof. Dr. Ersoy şunları söyledi:
“Anayasamızın 56. maddesine göre, herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların görevidir. Ocak 2003’te yapılan anlaşma ile Avrupa Birliği’nin çevre konusundaki tüm anlaşmalarına uyacağımız deklare edilmiştir. ‘Hava kirliliği’ deyimiyle Sanayi Devrimi’nden bu yana karşılaşmaktayız. Doğa veya insan kaynaklı salınımlar sonucu, atmosferde bulunan kirleticilerin belirli seviyeleri aşması ve uygun meteorolojik koşullar altında canlı ve cansız varlıklar üzerinde olumsuz etkiler yapması olayına ‘hava kirliliği’ ismi verilmektedir.”
AKÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahri Ersoy; kaliteli ve temiz kömürü, “kalorisi yüksek, kül oranı düşük, kükürtü ve nem oranı düşük kömür” olarak tanımladı. Ersoy, kömür alırken dikkat edilecek hususlara ilişkinse şunları ifade etti:
“Satın aldığınız kömürün nem oranına dikkat ediniz. İthal kömürdeki nem oranı orijinal bazda %10’u geçmez. Fazla nem kalorifer kazan borularının korozyonuna sebep olabilir. Eğer kalorifer kazanında yılda 60 ton kömür kullanıyorsanız ve satın alacağınız kömür %25 nem içeriyorsa, bunun yerine en fazla %10 nem içeren kömür kullanarak kömür tüketimini 50 tona indirebilir, 10 ton nemi evinize taşımamış ve suya boşuna para ödememiş olursunuz.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme