'Kömür, peşkeş ve ölüm demek oldu'

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz 12 yıllık dönemde iş kazalarında ölen işçi sayısının 14 bin 455 olduğunu açıkladı Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak gerekçesiyle, plansız, programsız, dağıtılan termik santral linyit santralı lisanslarıyla, '50 Linyit santrali' kampanyası sonrasında Hükümet'in 2012'yi Kömür Yılı ilan ettiğini hatırlatan CHP il Başkanı Yalçın Görgöz, 'Bir yandan 'bedava kömür' dağıtımıyla oy [&hellip]

“Kömür, peşkeş ve ölüm demek oldu”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz 12 yıllık dönemde iş kazalarında ölen işçi sayısının 14 bin 455 olduğunu açıkladı

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak gerekçesiyle, plansız, programsız, dağıtılan termik santral linyit santralı lisanslarıyla, “50 Linyit santrali” kampanyası sonrasında Hükümet’in 2012’yi Kömür Yılı ilan ettiğini hatırlatan CHP il Başkanı Yalçın Görgöz, “Bir yandan “bedava kömür” dağıtımıyla oy toplamayı amaçlayan AKP iktidarı bir yandan da yandaş işadamlarına dağıttığı kömür madeni ruhsatlarıyla, bu oy toplamanın faturasını ödetiyor. Madenlerin işletmeciliğini alanlar da bir yandan hükümetin bedava kömür projesine mal yetiştirmeye çalışırken bir yandan da kârlarını katlamak için işçileri, güvencesiz, köle düzeniyle, boğaz tokluğuna çalıştırıyor” dedi.
İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’nin son verilerine göre AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde ölen işçi sayısının 14 bin 455 olduğunu belirten CHP il Başkanı Yalçın Görgöz, “AKP iktidarının cinayet ekonomisine dönüştürdüğü, madencilik faciaları, TKİ ve TTK’ya ait Linyit ve taş kömürü sahalarının yandaş işadamlarına bedava ve işletmecilik karşılığı devriyle, denetimsiz, güvenliksiz, yaptırımsız maden facialarının, TOKİ eliyle pompalanan rezidans inşaatlarıyla, şantiyelerdeki işçi cinayetlerinin ardı arkası kesilmiyor” dedi.
AKP iktidarının tarımsal üretime desteği kesmesinin, tarımı üvey evlat ilan etmesiyle birlikte de madenlerin bulunduğu yörelerdeki, köylüler, çiftçiler, tarımı, zeytinciliği, fındığı, üzümü bırakıp, maden işçisi olmak zorunda kaldığını belirten CHP il Başkanı Yalçın Görgöz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Soma’da, Ermenek’te, Bartın’da, Zonguldak’ta yaşanan maden facialara baktığımızda ölenler, deneyimsiz, güvencesiz, madenlere boğaz tokluğuna inmek zorunda kalan köylüler, üreticiler, çiftçiler. AKP’nin bedava kömür dağıtımıyla doğal gaz olan pek çok ilde bile, buna Ankara-İstanbul da dahil, aileler kömür kullanmaya başladı. Hava kirliliği sorunu yeniden başladı. Sanayide de doğal gaz yerine enerji için kömür kullanımı, öne çıkmaya başladı. Türkiye’nin en büyük Linyit yataklarının bulunduğu Afşin-Elbistan’da üç yıl önce kömürün altında kalan 9 işçinin cesetleri hâlâ çıkarılamadı. Soma’da 301, Ermenek’te 18, Bartın’da 3 Çinli işçi sadece son birkaç ayda yaşamını yitirenler. Yoksullaştırılan köylü-çiftçi işçi olmak zorunda kalırken, sadece madenlerde, inşaatlarda değil, mevsimlik işçi olarak, köyünden kopup gittiği başka yörelerde de, trafik katliamlarında can veriyor. Isparta ve Kayseri’de mevsimlik işçileri taşıyan, araçların yaptığı trafik kazalarında iki günde 30’a yakın mevsimlik işçi can verdi. Linyit ve termik santral projeleri hayata geçtiği takdirde Konya Ovası tümden kuruyacak, madenlerden çıkartılacak hafriyatın taşınması, yığılması nedeniyle, tarım arazileri yok olacak.
Soma’daki faciadan sonra çıkartılan torba yasayla, sözde madencilere yeni haklar sağlanması gündeme getirilirken, işverenler yeni yasanın çok ağır yükümlülükler getirdiği gerekçesiyle, ocakları kapatmaya, işçileri işten atmaya başladılar. AKP’nin 12 yıldır kesintisiz ve yasa tanımaz bir şekilde uyguladığı özelleştirme politikalarıyla, kamu malları adeta talan edilirken, bu dönemde 2014 yılı hariç elde edilen 60 milyar dolara yakın özelleştirme geliri de buharlaştırıldı. Yatırım ve kamu sermaye birikimi yerine, borçlara, bütçe yamalarına gitti. Madenlerin işletme devri, kullanım hakkı ve benzeri yöntemlerle yağmalanmasının ortaya çıkmaya başlayan sonuçları peş peşe gelen maden faciaları, iş cinayetleridir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme