- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Komünist Ülke Kaldı Mı?
Komünist Ülke Kaldı Mı?
Günümüzdeki Marksist-Leninist ideolojiye bağlı Sosyalist Ülkeler birkaç tanedir.
Sosyalist ülkeler 30 Aralık 1922’de Sovyetler Birliği’nin kurulmasıyla başlamıştır. 1924 yılında dünyanın ikinci sosyalist ülkesi oӀan Moğolistan Halk Cumhuriyeti kuruldu.
SOSYALİST ÜLKELER 2. DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA KURULDU
- Dünya Savaşından sonra Doğu Avrupa ve Asya’da sosyalist ülkeler kurulmaya başlandı. Dünyada kurulan sosyalist ülkelerin çoğu Marksist-Leninist ideolojiye sahipti. Marksist-Leninist ideolojinin yanında Arap Sosyalizmi ve Afrika Sosyalizmi de bulunmaktaydı. Marksist-Leninist ideoloji savunan sosyalist ülkelerde devletçi ekonomi hâkimken Arap Sosyalizm ve Afrika Sosyalizmi savunan ülkelerde devletçi ve karma ekonomi hâkimdi.
GÜNÜMÜZDE 4 SOSYALİST ÜLKE KALDI
1989 yılında Doğu Avrupa ve SSCB’de yaşanan değişimlerden dolayı 1989-1992 arasında 20’den fazla ülkede sosyalist sistem çökmüştür. SSCB ve Çekoslovakya dağılırken Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti iç savaşa gitmiştir. Küba Cumhuriyeti 1 Temmuz 1961’den beri sosyalist ülkedir. Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti 2 Temmuz 1976’dan beri sosyalist ülkedir. Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti: 2 Aralık 1975’ten beri sosyalist ülkedir. Çin 1 Ekim 1949’den beri sosyalist ülkedir. Günümüzde dünyada sadece Marksist-Leninist ideolojiye bağlı 4 sosyalist ülke kaldı. Çin 1978 yılında sosyalist piyasa ekonomisine geçiş yaptı. Küba, Laos ve Vietnam ise 1990’lı yıllarda Sosyalist odaklı piyasa ekonomisine geçtiler.