Komşuda Virüs Hızla Yayılıyor

Komşu ülkemizde görülen bulaşıcı hastalık hızla yayılıyor

İran’da 63 kişide dang humması vakası tespit edildi. İran Sağlık Bakan Yardımcısı Said Kerimi, Basra Körfezi ülkelerinden gelen kişilerde şiddetli kemik ağrısı ve yüksek ateş şikayetleriyle başvuran 200 kişiden 63’ünde dang humması vakası görüldüğünü belirtti. Kerimi, bu kişilerin çoğunun Birleşik Arap Emirlikleri’nden geldiğini ve seyahat edenlerin dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Enfekte bir sivrisinek tarafından ısırılan kişilerde en fazla 5 gün sonra düşük tansiyon, halsizlik ve uyuşukluk gibi belirtiler görülebilir. Ciddi vakalarda hastalar, kanama nedeniyle hastanelere kaldırılabilir.

Dang humması virüsü, sivrisinekler aracılığıyla bulaşır. Hastalık genellikle hafif ateşle seyrederken, bazı durumlarda ölüme yol açabilir. Kırılmış kemik ağrılarına neden olduğu için “kırık kemik humması” olarak da bilinir. Bilim insanları, yüksek sıcaklıklar veya uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına neden olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Hastalığa yol açan sivrisinek türü, su birikintilerinde larva oluşturduğu için özellikle sanayi çevrelerindeki çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanması gerekmektedir.

Bakmadan Geçme