Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

KOLTUK SEVDASI, VEBALİ VE HAKKI

Aziz Aslan 21 Mart 2011 Pazartesi 02:00:00
  Ajandamın arasına koyup sık sık okuduğum ve herkesin istifade edeceğine inandığım, yönetici olmanın vebalini bilen bir babanın oğluna yaptığı ibret dolu vasiyetini sizlerin de defalarca okuyacağını umarak aktarıyorum.
“Yavrum; sakın idareciliğe talip olma! Fakat sana bir makam teklif edilirse, onu kabul etmemezlik de etme, tevazu ile kabul et! Ama koltuğa yapışıp kalma! O makamı terk etmen gerektiğinde vakarınla, vicdani huzur ile terk et!”
“Yavrum; bir mekânın şerefi içindekinden ötürüdür. Sen, sen ol, sakın bulunduğun makamdan kendine bir şeref payı çıkarma; bilakis sen o makama şeref kazandır!”
“Yavrum; dünyanın en tatlı ve de nefsin en çok hoşuna giden işi, beklide yönetici olmaktır. Kalbden çıkacak en son kötü huy da baş olma hırsıdır. Sen sakın bu aldatıcı görünüşe kapılma! Hasbel kader idareci olduğunda zor yolu seç ve maiyetindekilerin hizmetkârı ol! Çünkü Peygamberimiz, (S.A.V.) “ İnsanların en hayırlısı kavmine hizmet edendir.” buyurmuştur.
“Evladım; mahkeme kadıya mülk olmaz. Bir makama getirildiğinde hemen ertesi günü alınacakmışsın gibi her zaman hazır ol; ama hep o makamda kalacakmışsın gibi de itaat ve heyecanla işini yapmaya gayret et!”
“Yavrum; affedici ol! Haklarını helal etmesini bil! Sen başkalarının ayıplarını örtersen ümit edilir ki, ahrette de senin ayıpların örtüle! Haksız olarak kimseyi üzme, kimsenin kalbini kırma!”
“Cömertlikte güneş gibi, tevazuda su gibi, tahammülde de toprak gibi ol! Maiyetindekilerin cefasına, sıkıntısına katlan!”
“Evladım; çok kimse idareciliği sadece yetki kullanma, emir etme zanneder, idarecilik yetki ve sorumluluğu orantılı kullanma sanatıdır.”
“Yavrum; her türlü gayretine rağmen, biri hizmetine mani olursa, onu uzaklaştır! Unutma ki, kangren olmuş bir uzuv merhamet, korku vb. sebeplerden ötürü zamanında kesilip atılmazsa, bütün vücut ölüme terk edilmiş olur.”
“Evladım; elemanın akıllı ve çalışkan ise, onu takdir et! Akıllı, fakat tembel ise, ikaz et! Çalışkan, fakat akılsız ise, ona dikkat et! Hem akılsız, hem de tembel ise, onu kendinden uzak et!”
“Evladım; münakaşa ve kavga edici olma! Münakaşanın gabili olmaz! Daima hakkı gözet ve doğruyu açıkça ifade etmek de cesur ol! Risk almasını bil; korkak olma! Gelişmeleri takip et kendini yenilemeyi ihmal etme!”
“Oğlum; insanları yola getirmede sebeplere yapış, fakat aşırı ısrarcı olma! Hidayetin Allah’tan olduğunu unutma! Bilgi ve görgü eksikliğini sakın müdürlük yetkilerini kullanarak gidermeye çalışma! Nifaktan, fitneden çok sakın! En büyük hizmet fitneye sebep olmamaktır.”
“Yavrum; niyetini sağlam tut! Her işinde kendine ben bunu niçin yapıyorum sorusunu sor; ahretine bir faydası yoksa o işten vazgeç!
Gönül ehli Allah dostları, kul hakkında, makam hakkını verememekten korktukları için idarecilikten uzak kamışlar. Mesela, yüksek mahkeme başkanlığını kabul etmediği için, dövülürken şehit edildi İmam-ı A’zam hazretleri…
Çünkü onlar “ On kişiye idarecilik eden kimse, kıymette, elleri bağlı olarak getirilir. Adil ise kurtulur, değilse zulmü yüzünden helak olur” ve “Hakkını gözetenler hariç, yöneticilik, kıymette pişmanlıktır.” hadis-i şeriflerini bilen kul haklarından korkan kimselerdir.
Bu hadis-i şerifler, idareciliğin çok mesuliyetli bir iş olduğunu göstermektedir.
Koltuk sevdası ve hısına kapılmadan, vebalini düşünerek hareket eden ve koltuğun hakkını vermeye çalışan yöneticilerin çoğalma ümit ve temennisiyle.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER