Kokulu Karanfilin Bakımı Nasıl Yapılır?

Karanfil çiçeği güzel kokusu ve hoş görüntüsü ile çok sevilen çiçeklerin başında geliyor.

Peki, karanfilin bakımı nasıl yapılır?

200 TÜR KARANFİL VAR

Kırmızı, pembe, mor, sarı eflatun olmak üzere çeşitli renklerde yılda iki kere çiçek açan karanfil güzel görüntüsü kadar kendine has kokusuyla tercih edilen kokulu karanfilin bakımı nasıl yapılmalı? “Karanfil deste gider. Kokusu dosta gider.” dizeleriyle de beğenisi vurgulanan karanfilin 200 türü var. Karanfil çiçeği nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıldır?

KARANFİL ÇİÇEĞİ BAKIMI ZOR DEĞİL

Karanfil çiçeği bakımı zor olan bir çiçek değildir. Çiçeğin yetiştirme aşamalarına dikkat ettiğiniz sürece çok kolay ve sağlıklı bir biçimde çiçeği yetiştirmek mümkündür. Karanfil yetiştirmek için gerekli malzemeler; Karanfil tohumu, uygun toprak, saksıdır. Karanfil çiçeği daha çok bahçelerde, balkonlarda tercih edilirken evlerde pencere önlerini de süslemektedir. Karanfil çiçeğini yetiştirmek için özel bir toprak türüne ihtiyaç duyulmaz. Karanfil hemen her toprak çeşidi ile uyumlanır.  Toprağın pH’ının en fazla 5,5 olmasına dikkat edilmeli, toprak humusla beslenirse çiçekler daha kaliteli ve sağlıklı şekilde yetişir. Karanfilin yetiştirildiği saksıda kesinlikle drenaj deliği olmalı. Eğer saksı drenaj delikli olmazsa su akıp gidemez ve bu çiçeğin köklerinin çürümesine sebep olabilir. Karanfil çiçeğinin bakılacağı ortam oldukça önemlidir. Bu çiçekler en iyi gelişimlerini açık havada gösterir.

GÜNEŞİ SEVEN BİR ÇİÇEKTİR

Ev içerisinde karanfil çiçeği bakılacaksa bol güneş alan bir yere konulmalıdır. Yeterince ışık almayan karanfillerin gelişimi yavaşlar. Fazla ışık alması da çiçek verimini düşürür. Bu nedenle bahçenizde karanfil yetiştirmek istiyorsanız çiçeği gölge bir alana dikmelisiniz. Evde baktığınız karanfilleri ise yaz sıcaklarında günün belirli saatlerinde gölgeye almalısınız. Kış aylarında karanfili çiçeği türüne göre eksi 40 derece kadar sıcaklığa direnç gösterebilir. Fakat bu türler özel karanfil türleridir. Evlerde bakılan karanfil çiçeklerini bu sıcaklıklara kadar dayanması mümkün değildir. Bu nedenle kışın en az 9 derece sıcaklığa sahip olan ortamlarda karanfil bakılmalıdır. Bu ortamlardan daha soğuk ortamlar karanfil için uygun değildir. Yaz aylarında 18 – 23 derece; kış aylarında ise 9 – 15 derece evde yetiştirilen karanfil için ideal sıcaklık dereceleridir.

Bakmadan Geçme