Köksal’dan Tarım Bakanı’na 2 önerge
CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Afyonkarahisar'daki manda varlığının gerilemesinin nedenleri ile yumurta tavuğu ve et tavuğu varlığı azalmasının sebeplerini sordu   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Tarım ve [&hellip]
CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Afyonkarahisar’daki manda varlığının gerilemesinin nedenleri ile yumurta tavuğu ve et tavuğu varlığı azalmasının sebeplerini sordu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na iki ayrı soru önergesi verdi.
“AFYONKARAHİSAR’DAKİ MANDA SAYISINI ARTIRACAK BİR ÇALIŞMA YAPILACAK MI?”
Manda üretiminde önemli bir merkez olan ve manda sütünden yapılan kaymağı dünyaca ünlü olan Afyonkarahisar’daki manda varlığının TÜİK verilerine göre 2018 yılında 6840 adet iken 2019 yılında 6301’e gerilediğini kaydeden Milletvekili Av. Burcu Köksal, “Bakanlığınızca bu azalmanın nedenleri tespit edilip Afyonkarahisar’daki manda sayısını artıracak herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? Afyonkarahisar’daki manda üreticilerinin desteklenmesi ve dünyaca ünlü Afyon kaymağının üretiminin artması için bir projeniz var mıdır?” dedi.
“MANDA ÜRETİCİSİ AYAKTA KALMAKTA ZORLANIYOR…”
Köksal soru önergesinde artan üretim maliyetleri karşısında manda üreticilerinin ayakta kalmakta zorlandığını belirterek, “Mandaların doğal yaşam alanı olan meraların azalmasının manda varlığının azalmasında etkili olduğunu biliyoruz. Ayrıca artan üretim maliyetleri karşısında da manda üreticisinin ayakta kalmakta zorlandığı da aşikâr. Hal böyle iken ilimizde özdeşleşmiş olan Afyon kaymağının elde edildiği mandaların üretiminin teşviki üreticilerin geçimini temin edebilmesi ve manda varlığının artması için çözüm önerileriniz nelerdir? Manda sayımızın azalması demek meşhur Afyon kaymağımızın tarih almaya yüz tutması demektir? Bu nedenle konu Bakanlığınızca acil olarak ele alınacak mıdır?” ifadelerini kullandı.
“YUMURTA VE ET TAVUĞU VARLIĞININ AZALMASININ SEBEBİ NE?”
CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, diğer soru önergesinde ise Bakan Bekir Pakdemirli’ye Afyonkarahisar’daki yumurta tavuğu ve et tavuğu varlığı azalmasının nedenlerini sordu.
TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en önemli yumurta üretim merkezlerinden olan Afyonkarahisar’da yumurta tavuğu ve et tavuğu varlığı azaldığının önemle altını çizen Köksal, “2018 yılında Afyonkarahisar’da 19 milyon 112 bin 999 adet yumurta tavuğu varken, bu sayı 2019’da 15 milyon 975 bine düşmüştür. Yine 2018 yılında Afyonkarahisar’da 497 bin 341 et tavuğu bulunurken 2019’da 374 bin 440’a gerilemiştir. Bu azalmanın sebepleri hakkında Bakanlığınızca her hangi bir araştırma yapılmış mıdır veya yapılması düşünülmekte midir?” diye konuştu.
“YUMURTA VE TAVUKÇULUK SEKTÖRÜ KADERİNE Mİ TERK EDİLECEK?”
Köksal, önergesinde Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:
“Afyonkarahisar için önemli geçim kaynaklarından olan yumurtacılık ve tavukçuluk sektörünün ayakta kalması ve yaşadıkları maddi manevi sıkıntıların giderilmesi için Bakanlığınızca herhangi bir destek, hibe vb. hakkında bir çalışma var mıdır? Afyonkarahisar’daki tavuk ve yumurta sektörünün gelişmesi için özellikle ihracat sahalarının genişletilmesi bakımından her hangi bir projeniz var mıdır? Yoksa yumurta ve tavukçuluk sektörü kaderine mi terk edilecektir?”