• Haberler
  • Siyaset
  • Köksal’dan maden sektörüne “nefes aldıracak” kanun teklifi

Köksal’dan maden sektörüne “nefes aldıracak” kanun teklifi

CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, ekonomide yaşanan daralma ile neredeyse durma noktasına gelen madencilik sektörüne nefes aldırmak adına TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinde sektörün devlet hakkı, her türlü vergi, idari para cezası, gecikme zamları gibi ödemelerinin ertelenmesini talep etti   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye [&hellip]

CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, ekonomide yaşanan daralma ile neredeyse durma noktasına gelen madencilik sektörüne nefes aldırmak adına TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinde sektörün devlet hakkı, her türlü vergi, idari para cezası, gecikme zamları gibi ödemelerinin ertelenmesini talep etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, TBMM Başkanlığına “Maden Kanununda Değişiklik” yapılması hakkında “Kanun Teklifi” teklifi verdi.

“TÜRKİYE’DE MADENCİLİK SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINA GELDİ”

TBMM Başkanlığı’na 04/06/1985 tarih ve 3213 sayılı Maden Kanununda Değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi veren Milletvekili Burcu Köksal, madencilik sektörünün gerek dünya ekonomisindeki durgunluk, gerekse Türk ekonomisinde 2018 yılı Temmuz ayından beri yaşanan daralma nedeniyle 2019 yılını ihracatta yüzde 5.5’lik gerileme ile geride bıraktığını hatırlatarak, “4.6 milyar dolar olan ihracatımız 4.3 milyar dolara indi. En büyük ihraç pazarımız Çin’de meydana gelen ve ne zaman biteceği belli olmayan talihsiz olaylar madencilik sektöründe çarkların daha da yavaş dönmesine yol açtı. Çin’in sadece doğal taşta değil hemen hemen tüm madenlerde dünyanın en büyük alıcısı olması nedeniyle, ülkemiz madencilik sektörü neredeyse durma noktasına geldi.” dedi.

“KANUN TEKLİFİ MADENCİLİK SEKTÖRÜNE NEFES ALDIRACAK…”

Madencilik sektörünün, 2019 yılında Çin’e 695 milyon doları doğal taş olmak üzere, 1 milyar 345 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Köksal, “Maden sektörümüzün 2019 yılında gerçekleştirdiği 4 milyar 311 milyon dolarlık ihracatın yüzde 31’ini tek başına Çin’e yaptı. Türkiye’nin tüm sektörlerinin 2019 yılında Çin’e yaptığı 2 milyar 582 milyon dolarlık ihracatın yüzde 52’sini maden sektörü tek başına gerçekleştirdi. Bu kanun teklifiyle Madencilik sektörüne bir nebze de olsa nefes aldırmak adına madencilik firmalarının, Maden Kanunu kapsamında madencilik faaliyetlerinden doğan, maden ruhsatlardan kaynaklanan yıllık ruhsat bedeli, devlet hakkı, her türlü vergi, idari para cezası, gecikme zamları mücbir sebepler dolayısıyla 01/01/2020 tarihi itibariyle ertelenmesi amaçlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme