• Haberler
  • Genel
  • Köksal'dan, haşhaş üreticileri için araştırma önergesi

Köksal'dan, haşhaş üreticileri için araştırma önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar'daki haşhaş üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla 'Meclis Araştırması' açılmasını talep etti   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, haşhaş üreticilerinin mağduriyetlerinin [&hellip]

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar’daki haşhaş üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla “Meclis Araştırması” açılmasını talep etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, haşhaş üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na “Meclis Araştırması” açılması için önerge verdi.
“AFYONKARAHİSAR HAŞHAŞ ÜRETİMİNDE İLK SIRALARDA YER ALIYOR”
Haşhaş üretiminde ilk sıralarda yer alan Afyonkarahisar ilinde haşhaş üreticilerinin ciddi anlamda sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Milletvekili Köksal önergesinde, özellikle haşhaş ekim izni konusunda geçmiş yıllarda çiftçilerin taahhütname ile ekim yapılabiliyorken bugün Çiftçi Kayıt Sisteminin (ÇKS) zorunlu tutulması yüzünden ekim yapamamakta ve mağdur olduklarını söyledi.
“HAŞHAŞ ÜRETİMİ BİNLERCE ÇİTFÇİYE EKMEK VERİYOR”
Bu nedenle Afyonkarahisar ilinde haşhaş üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla “Meclis Araştırması” açılmasını talep eden Köksal, “Haşhaş bitkisi Milattan önce 2’nci yüzyıldan günümüze kadar Afyonkarahisar topraklarında yetişen bir bitkidir. Ekimi, hasadı izine bağlı Devlet kontrolünde yapılan haşhaş bitkisi bugüne kadar Türkiye’de binlerce çiftçiye ekmek vermiştir. Bu yıla kadar yasal süresi içinde müracaat etmeyenlere, yanlış beyanda bulunanlara, form dilekçesi muhtar tarafından imzalanmayanlara, kontrol imkânı olmayan yerlerde ekim yapmak isteyenlere, 18 yaşını bitirmemiş olanlara, ekimden sebepsiz vazgeçenlere, 3298 sayılı yasanın 4. Maddesi hükümleri veya TCK’nın kaçakçılıkla ilgili maddelerine göre kesinleşmiş cezaları bulunanlara haşhaş ekim izni verilmezken, bu yıldan itibaren ÇKS sistemine kayıt zorunluluğu getirilmiştir. Üstelik bu zorunluluk üreticiye doğru dürüst anlatılmadan, üretici bu konuda uyarılmadan yapılmıştır.” dedi.
“ÜRETİCİNİN BÜYÜK BİR KISMINDA ÇKS KAYDI YOK, DAYATMALAR AFYON EKONOMİSİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYECEK”
Afyonkarahisar gibi bir ilde çiftçilik yapanların büyük çoğunluğunun atalarından miras kalan tarlalarda haşhaş ekimi yaptıklarının önemle altını çizen Köksal, “Dolayısıyla haşhaş üreticilerinin önemli bir kısmının ÇKS kaydı yoktur. Bugüne kadar her türlü şartı yerine getiren haşhaş üreticisi taahhütname ile ekim yapmakta iken bugün ÇKS kaydının zorunlu tutulması yüzünden ekim yapılmaz hale gelmiştir. Bu da tarımsal alanda zor günler yaşayan çiftçiye büyük bir darbe vuracaktır. Buğdaydan, patatesten ve Şeker Fabrikasının özelleşmesiyle de şeker pancarından yeterince para kazanamayan Afyonkarahisar’lı çiftçiler haşhaş ekimindeki bu dayatmalar yüzünden bir kez daha mağdur olacak, bu da Afyonkarahisar ekonomisini olumsuz yönde etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme