Köksal, şehit ve gazi yakınları için kanun teklifi verdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, 5 Aralık 2017 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda şehit ve gazi yakınlarının kamuda istihdam edilmeleri hakkında değişiklik yapılması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.'STATÜLERİ MEMUR OLARAK DEĞİŞTİRİLMELİ'Kanun teklifi ile şehit ve gazi yakınlarının statülerinin [&hellip]
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, 5 Aralık 2017 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda şehit ve gazi yakınlarının kamuda istihdam edilmeleri hakkında değişiklik yapılması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.
“STATÜLERİ MEMUR OLARAK DEĞİŞTİRİLMELİ”
Kanun teklifi ile şehit ve gazi yakınlarının statülerinin memur olarak değiştirilmesinin amaçlandığını belirten Milletvekili Köksal, “Şehit ve gazi yakınları bizlere emanettir. Onların geride bıraktığı yakınlarına insan onuruna yaraşır bir hayat sürmelerini sağlamak da bizlerin boynunun borcudur. Şehit ve gazi yakınlarından ilkokul mezunu olanlar da dahil memur olarak atamalarının yapılması gerekmektedir. Bugün ilkokul mezunu olup hizmetli olarak ataması yapılan şehit ve gazi yakınlarının statülerinin memur olarak değiştirilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.
“MEVCUT DÜZENLEME MALUL VE GAZİLERİ KAPSIYOR YAKINLARINI KAPSAM DIŞI BIRAKIYOR”
Mevcut düzenlemenin sadece “kanun kapsamındaki” malul ve gazilerin kendilerini kapsayarak, yakınlarını kapsam dışı bıraktığına dikkat çeken Köksal, “Devlet örgütlenmesinin temel amaçları, insanların can ve mal güvenliği ile temel insan haklarının korunmasıdır. Günümüzde insan hakları hukukunun bir geleneği olarak devlet yaşama hakkını koruyamadığı yurttaşlar ve yakınları için bunu tanzim edici tedbirler almak yükümlülüğüyle karşı karşıyadır. Anayasanın 125. maddesinde de idarenin kendi eylem işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu açıkça belirtilmektedir. 3713 sayılı mevcut Kanunun ek birinci maddesinin üçüncü fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde sayılan maluller ile 670 sayılı KHK’nın 9 uncu maddesine göre tazminat hakkından faydalanan malul ve gazilerin, ilkokul mezunu olmaları halinde atama teklifleri “memur” unvanlı kadrolara yapılacaktır. Mevcut düzenleme sadece Kanun kapsamındaki malul ve gazilerin bizzat kendilerini kapsamakta olup, yakınlarını kapsam dışı bırakmaktadır. Söz konusu Kanun Teklifi ise; şehit ve gazi yakınlarından hizmetli kadro ve pozisyonlarında bulunanların memur kadro ve pozisyonlarına geçirilmesi amaçlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“İYC YURTLARINDA KALAN ÖĞRENCİLERE KARŞILIKSIZ YARDIM YAPILIYOR MU?”
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na İlim Yayma Cemiyeti (İYC) Afyonkarahisar Şubesi yurtlarında kalan öğrencilere KYK desteğiyle her ay karşılıksız yardım ve para ödemesi yapılıp yapılmadığını sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
KARŞILIKSIZ YARDIM ALAN KAÇ ÖĞRENCİ VAR?
İlim Yayma Cemiyetinin Afyonkarahisar Şubesi tarafından yurtlarında kalan her öğrenciye Kredi Yurtlar Kurumu desteğiyle her ay karşılıksız 330 TL beslenme yardımı yapılacağı duyurulduğunu kaydeden Köksal, “Bu husus doğru mudur? Bakanlığınızca bu şekilde cemiyet, vakıf, tarikat vb. bağlı yurtlarda kalan öğrencilere karşılıksız yardımlar yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa hangi vakıf, cemiyet, tarikat vb. bağlı yurtlarda kalan öğrencilere yapılmaktadır? Bu şekilde karşılıksız yardım alan kaç öğrenci vardır?” dedi.
“İCRALIK OLAN ÖĞRENCİLER VARKEN,
HAKKA HUKUKA UYGUN MU?”
Milletvekili Köksal önergesinde Bakan Kasapoğlu’na şu soruları yöneltti:
“Öğrenciler KYK’dan aldıkları kredileri faiziyle geri ödemek zorunda iken ve hatta bazıları geri ödemeyip icralık olurken, Bakanlığınızın bu şekilde bazı dernek, cemiyet, vakıf, tarikat vb. yerlerde kalan öğrencilere karşılıksız yardım yapması, para ödemesi hakka hukuka ve hakkaniyete uygun bir durum mudur?”