Köksal: Milyonlar hak, hukuk adalet! diye haykırdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde 15 Haziran'da Ankara Güvenpark'tan başlayan Adalet Yürüyüşü'nün 25'inci gününde Dragos'tan yürüyüşe başlayarak Maltepe'deki miting alanında sona erdiğini ifade etti.YÜRÜRKEN YOLLARA, MİTİNGDE ALANLARA SIĞMADIKTürkiye’nin dört bir yanından yüz binlerce insanın Maltepe’deki tarihi buluşmaya katılmak için İstanbul’a geldiğini kaydeden Milletvekili Köksal, “Yürürken [&hellip]

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde 15 Haziran’da Ankara Güvenpark’tan başlayan Adalet Yürüyüşü’nün 25’inci gününde Dragos’tan yürüyüşe başlayarak Maltepe’deki miting alanında sona erdiğini ifade etti.
YÜRÜRKEN YOLLARA, MİTİNGDE ALANLARA SIĞMADIK
Türkiye’nin dört bir yanından yüz binlerce insanın Maltepe’deki tarihi buluşmaya katılmak için İstanbul’a geldiğini kaydeden Milletvekili Köksal, “Yürürken yollara sığamamıştık. Maltepe mitinginde ise alanlara sığamadık. 2 milyonu geçkin insan alandayken en az bir o kadar insanda alana sığamayıp Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını dışarıda dinledi. Teşekkürler Türkiye, Teşekkürler Adalet isteyen tüm yurttaşlarımız…” dedi.
MİLYONLAR OLARAK
DÜNYAYA SESLENDİK
Tarihi “Adalet Yürüyüşü”ne tüm Türkiye’den insanların akın ettiğini belirten Köksal, Afyonkarahisar’dan da “Adalet Yürüyüşü”ne büyük katılım gerçekleştirildiği dile getirirken, “Adalet Yürüyüşümüzde Afyonkarahisar’ı temsil etmekten onur ve gurur duyduk. Adalet mitingi’ne yurttaşlarımızın yanı sıra çok sayıda sanatçımızda destek verdi. Tüm Türkiye’nin tek vücut olarak kenetlendiği Maltepe mitinginde Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu milyonlara seslenirken konuşmasında sürekli olarak “hak, hukuk adalet” sloganı duyuldu. 15 Haziran’dan bu yana yürüyen on binler, İstanbul Maltepe’de bir araya gelen yüzbinler, milyonlar olarak tüm Türkiye’ye ve dünyaya seslendik” diye konuştu.
YALNIZ YÜRÜMEYECEKSİN MESAJI VERİLDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Maltepe’deki tarihi buluşmaya katılmak için İstanbul’a geldiğinde son 3 kilometreyi yalnız yürüyeceğini açıklamasına rağmen vatandaşların Kılıçdaroğlu’nu yalnız bırakmadığını söyleyen Köksal,  “Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu son 1 kilometreyi tek başına yürüse de milletvekilleri, CHP’liler ve vatandaşlar kaldırımları ve yolun çevresini sararak adeta ‘yalnız yürümeyeceksin’ mesajı verdi” dedi.
ADALET YÜRÜYÜŞÜ İLK
ADIMDIR
15 Haziran Perşembe günü Ankara Güvenpark’tan yola çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğündeki “Adalet Yürüyüşü”nün Maltepe Sahili’nde düzenlenen Adalet Mitingi buluşması ile taçlandığını ve bu yürüyüşün ilk adım olduğunu ifade eden Köksal, “15 Haziran 2017’de sabah saatlerinde Ankara Güvenpark’ta Genel Başkanımız Kemal Kılıçdarıoğlu öncülüğünde başlayan yürüyüşümüzü Maltepe’de noktaladık. Ancak kimse bu yürüyüşün bir son olduğunu düşünmesin bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır. Ankara’dan başlayan yürüyüşümüzde bir grup yurttaşımızla beraber ilk gün 21 kilometreyi bitirdik, Yol boyunca bizi yüreklendiren, bize destek veren tüm yurttaşlarımıza şükranlarımızı sunuyorum” şeklinde konuştu.
TÜM TÜRKİYE İÇİN YÜRÜDÜK
“Olmayan adalet için yürüdük, mazlumların hakkı için yürüdük, hapisteki milletvekilleri için yürüdük, tutuklu gazeteciler için yürüdük, kısacası tüm Türkiye için yürüdük” diyen Köksal açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Çocuk işçiler için yürüdük, taşeron işçiler için yürüdük, her türlü güvenceden yoksun tarım işçileri için yürüdük, Türkiye’nin en fakir kesimi olan orman köylüleri için yürüdük, hapisteki askeri öğrenciler için yürüdük, hapisteki er ve erbaşlar için yürüdük ve linç edilen askerler için yürüdük. Tek adam rejimine karşı çıktığımız için yürüdük, FETÖ’ye karşı olduğumuz için yürüdük, 20 Temmuz darbesine karşı olduğumuz için yürüdük. IŞİD, PKK terör örgütü EL NUSRA ve diğer terör örgütlerine karşı olduğumuz için yürüdük, Gazi Meclise sahip çıktığımız için yürüdük. Yargı siyasetin emrine verildiği için yürüdük, devlette liyakat sistemi kalmadığı için yürüdük, son 15 yılda 13 kez üniversite ve KPSS sınav soruları çalındı bunun için yürüdük. Şiddet mağduru kadınlarımız ve çocuklarımız için yürüdük, Mavi Marmara şehit ve gazileri için yürüdük. Onursuz bir anlaşmayla Mavi Marmara şehitlerinin hakları ellerinden alındığı için yürüdük. KHK ile görevlerinden atılan, işlerine geri dönmek için hak arayan, hak aradığı için terörist ilan edilip hapse konulan, açlık grevindeki kardeşlerimiz Nuriye ve Semih için yürüdük. Can ve mal güvenliği olmadığı için, korku iklimi nedeniyle konuşamayan iş dünyası için yürüdük, FETÖ’nün siyasi ayağı ortaya çıksın, gerçek darbeciler yargılansın diye yürüdük. 249 şehidimiz ve 2301 gazimiz için yürüdük.”
ADALET İÇİN
 10 MADDELİK MANİFESTO
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Maltepe mitinginde milyonlara seslenerek, adalet çağrısı yaptığını kaydeden Köksal, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun 10 maddelik talebini hatırlattı:
“- 15 Temmuz darbe girişimini bir kez daha açık ve kesin bir dille lanetliyoruz. 249 şehidimizin aziz hatırası ve 2301 gazimiz için Fetullah Gülen Terör Örgütü’nün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı ve gerçek darbecilerden hesap sorulmalıdır.
– Bir sivil darbeye dönüşen OHAL uygulamaları yasama, yargı ve yürütme gücünü tek kişide toplamıştır. OHAL derhal kaldırılmalı ve hukuk düzeni evrensel ilkelere uygun olarak yeniden tesis edilmelidir.
– Demokrasinin, can ve mal güvenliğinin vazgeçilmez kuralı olan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanmalıdır. Adil yargılanma hakkı eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. ‘Kolektif suç’ gibi insan haklarına aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir.
– OHAL mağdurları adeta ‘sivil ölüme’ terk edilmiştir. Mağdurların yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara hukuk devletinin gereği olarak son verilmelidir.
– 15 Temmuz darbe girişimiyle veya onun arkasındaki örgütle hiçbir ilişkisi bulunmayan, ama sırf hükümete muhalif görüldüğü için bütün haklarından yoksun kılınan akademisyenler ve diğer kamu görevlileri görevlerine iade edilmelidir. Anayasa Mahkemesi’nin içtihatları dikkate alınarak, tutuklu milletvekilleri derhal serbest bırakılmalıdır.
– 150’nin üzerinde gazetecinin hapiste olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Sadece mesleklerini yaptıkları için tutuklanan gazeteciler derhal serbest bırakılmalı, medya üzerindeki tüm baskılara son verilmelidir. Düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
– OHAL koşullarında, serbest tartışmanın yapılamadığı bir ortamda ve üstelik ‘devletin bütün imkânları seferber edilerek’ gerçekleştirilen Anayasa değişikliği gayrimeşrudur. Bu bir ‘mühürsüz seçimdir’. Türkiye gayrimeşru bir anayasa ile yönetilemez, yönetilmemelidir.
– Din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi olan, insan haklarına dayalı demokratik, laik, sosyal hukuk devleti güçlendirilmeli, liyakat esası kamuda göreve başlama ve yükselmede esas alınmalıdır. Eğitimde laiklik ilkesinin aşındırılmasına son verilmeli ve toplumsal adaletsizliği yeniden üreten eğitim politikaları değiştirilmelidir.
– Toplumsal barışımızı bozan tüm antidemokratik uygulamalara eşit yurttaşlık temelinde son verilmelidir. Toplumsal adaletsizliğin en vahim görünümlerden biri olan kadınlara karşı ayrımcılığın önüne geçilmeli, kadınların özgürlük alanları korunmalı, kadın hakları toplumsal hayatın her alanında uygulanmalıdır.
– Adalet uluslararası ilişkilere de hâkim olmalıdır. Türkiye coğrafyasındaki tüm halklara, tüm kimliklere kardeşçe, adilane yaklaşan, barışçıl ve uluslararası hukuka saygılı bir dış politikaya dönüş yapmalıdır.”

Bakmadan Geçme