Köksal: Afyonkarahisar'da depreme dayanıksız 60 okul hangisi açıklayın..!
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar'da depreme dayanıksız 60 okul binasının hangileri olduğunun açıklanması gerektiğini söyleyerek, 'Bu okulların riskli olduğunu bile bile 60 okula öğrencileri nasıl alırsınız' dedi   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Afyonkarahisar'ın eğitim [&hellip]
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar’da depreme dayanıksız 60 okul binasının hangileri olduğunun açıklanması gerektiğini söyleyerek, “Bu okulların riskli olduğunu bile bile 60 okula öğrencileri nasıl alırsınız” dedi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Afyonkarahisar’ın eğitim sorunlarını gündeme getirdi.
“TAŞIMALI EĞİTİME HARCANAN MİLYARLARLA KAPANAN OKULLAR AÇILIR, ATANAMAYAN
ÖĞRETMENLER ATANIR..!”
1 milyon 248 bin öğrencinin taşımalı eğitimle eğitim gördüğünü kaydeden Milletvekili Köksal, “Taşımalı eğitim için ayrılan pay bu yıl ki bütçe de 6.3 milyar liralık bir paydır. Sizce bu yeterli midir? Taşımalı eğitim çocukların zamanını çalan, öğrenciyi yoran, maliyeti artıran, öğretmen ve idareciyi zora sokan bir uygulamadır. Oysa kapatılan 17 bin köy okulu yeniden açılıp atama bekleyen binlerce öğretmen bu okullara atanarak taşımalı eğitime son verilemez mi? Okul öğrencinin bulunduğu yerde olamaz mı?” dedi.
“AFYONKARAHİSAR’DA YAŞANAN KAZA TAŞIMALI EĞİTİMDEKİ DENETİMSİZLİĞİ BİR KEZ DAHA
ORTAYA ÇIKARDI”
Afyonkarahisar’da 5 öğrencinin ölümüyle sonuçlanan servisi kazasının, dikkatleri bir kez daha taşımalı eğitime çevirdiğinin önemle altını çizen Köksal, “Taşımalı eğitimde öğrencileri taşıyan servisler özellikle köylerden kırsaldan öğrencileri taşıyan servisler niçin denetlenmiyor? Afyonkarahisar’ın İscehisar İlçesi Çatağıl Köyü’nde geçtiğimiz haftalarda yaşanan servis kazası bir kez daha denetimsizliği ortaya çıkardı. 2013’ten beri fenni muayenesi yapılmayan, kapısı iple bağlı olan, emniyet kemeri olmayan, okul taşıtı yazısı bulunmayan, hız limitine uymayan bir servis aracı beş çocuğumuzu hayattan kopardı. Üstelik ihaleyi alan araç farklı taşıyan araç farklı, şoför farklı taşıyan şoför farklı çıktı. Veliler araç şoförünün çocukları tekme ile araçtan indirdiğini, kış akşamlarında evin uzağında bıraktığını, çocuklara kötü davrandığını ama hiçbir şey yapılmadığını şikâyetlerinin dikkate alınmadığını söylüyorlar. Bu kadar büyük bir ihmal bu kadar büyük bir sorumsuzluk ve denetimsizlik olabilir mi? Bunun sorumlusu sadece kazayı yapan şoför veya ihaleyi alan kişi değildir. Bunun sorumlusu İl Milli Eğitim Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü dâhil olmak üzere tüm yetkililerdir. Kaymakam hepsi bu kazadan sorumlu değil mi Sayın Bakan bu konuda niçin sadece İlçe Milli Eğitim Müdürü görevden alındı? Konu ile ilgili niçin tüm sorumlular hakkında gereği yapılmadı? Bundan sonra yapacak mısınız merak ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“ÖĞRETMENLER ARASINDAKİ AYRIM NEDEN KALKMIYOR? YÜZLERCE ÖĞRETMEN
ATAMA BEKLİYOR!”
Öğretmenlerin kadrolu, ücretli, sözleşmeli diye ayrılarak eşit iş yapanların emeklerinin gasp edildiğini dile getiren Milletvekili Köksal, “Kurtuluş savaşı devam ederken 1921’de Ankara’da Atatürk Maarif Kongresini toplayarak eğitime verdiği önemi ortaya koymuştur. Yine “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir” diyerek öğretmenlere verdiği değeri anlatmıştır. Günümüze geldiğimizde Atatürk’ün verdiği önemden eser kalmadığını görüyoruz. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde öğretmenler ekonomik sorunlarını çözmüş, kendini geliştirecek güce ve zamana sahip saygın meslekler arasındadır. Türkiye’de ise geçim mücadelesi arasında okulda, sınıfta bazen öğrencisinin önünde dövülen hakarete uğrayan bir konuma doğru gitmektedir. Bu konuda niçin bir şey yapmıyorsunuz? Öğretmenler kadrolu, ücretli, sözleşmeli diye ayrılarak eşit iş yapanların emekleri gasp edilmektedir. Büyük bölümü ekonomik sıkıntılar içerisinde ek iş yapmak zorundadır. Öğretmenlerin maaşlarının iyileştirilmesi, yoksulluk sınırının altında kalan öğretmenlerin maaşlarının düzeltilmesi özellikle ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerin maaşlarının yükseltilmesi konusunda bir çalışmanız neden olmuyor? Öğretmenler arası kadrolu, sözleşmeli, ücretli ayrımı neden kalkmıyor? PİKTES öğretmenlerin hakları neden verilmiyor? Atama bekleyen yüzlerce öğretmen soruyor KPSS’den yüksek puanlar almamıza rağmen atamamız niye yapılmıyor? Şuanda öğretmenler karma alımda en az 50 bin atama bekliyor, sizden gelecek müjdeyi bekliyor Sayın Bakan bu konuda söz veriyor musunuz? 2511 engelli öğretmen ne zaman atanacak.” şeklinde konuştu.
“AFYONKARAHİSAR’DA
DEPREM RİSKİ TAŞIYAN
60 OKUL HANGİSİ AÇIKLAYIN…”
Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban’ın kentteki 60 okul binasının riskli olduğunu açıkladığını belirten Köksal, “Afyonkarahisar’da İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban birkaç gün önce okullarla ilgili bir açıklama yaptı. Çoban, “Afyon 1. derece deprem bölgesi Bakanlık dedi.” ifadelerini kullanarak, “Bir ildeki okullar riskli binaysa bu binalar yenilenmeden yeni okul yapmayacak buna müsaade etmeyeceğiz.” dedi. Bunun içinde Bakanlığın okul yapmadığını yatırımları durdurduğunu yani sizin bu yüzden okul yapmadığınızı söyledi. 60’a yakın okul binasının riskli olduğunu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bunu kamuoyundan gizlediğini söyledi. “Açıklarsa infial olur” diyor. 1. Deprem kuşağında olan ilimiz Afyonkarahisar’da riskli olduğunu bile bile 60 okula öğrencileri nasıl alırsınız? Sayın Bakan bu 60 okul hangileridir lütfen açıklayın. Allah korusun bir deprem olsa ve bu çürük binalarda öğrencilerimiz hayatını kaybetse bunun hesabını kim verecek. Örneğin TOKİ Sosyal Bilimler Lisesi çıplak gözle bile bakıldığında hasarlı olduğu görünüyor. Afyon Merkez Güvenevler Mahallesi’nde bina niye yapmıyorsunuz okul yetersizliği olduğu halde bu gerekçeyle mi yapılmıyor?” diye konuştu.
>> Hayriye CANER’in Haberi