Kodl@fyon projesiyle geleceğe hazırlanıyorlar – Kocatepe Gazetesi
Korel Termal Otel'de gerçekleştirilen Ortaokullar Arası Kodlama Yarışması'nın açılış törenine Vali Mustafa Tutulmaz, Vali Yardımcısı Erhan Günay, AKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Peker, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.'HEDEF KİTLE ÖĞRENCİLER'Yarışma ve kodlama eğitimleriyle ilgili bilgi veren Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hakan Gümüş, projeye Afyonkarahisar Valiliği'nin, Afyon [&hellip]
Korel Termal Otel’de gerçekleştirilen Ortaokullar Arası Kodlama Yarışması’nın açılış törenine Vali Mustafa Tutulmaz, Vali Yardımcısı Erhan Günay, AKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Peker, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
“HEDEF KİTLE ÖĞRENCİLER”
Yarışma ve kodlama eğitimleriyle ilgili bilgi veren Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hakan Gümüş, projeye Afyonkarahisar Valiliği’nin, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün büyük destek verdiklerini aktardı. Hedef kitlenin eğitim kademesindeki öğrenciler olarak belirlenen proje hakkında bilgi veren Gümüş, “Analitik ve sistematik düşünmek problem çözmek olay veya durumlar arasındaki ilişkileri görebilmek girişimcilik ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek ve Sayın Cumhurbaşkanımızın da başarının sırrı olarak işaret ettiği oku, düşün, uygula, neticelendir, felsefesine uygun olarak planlanmıştır. Asıl ulaşılmak istenen çocuklara kod yazmayı öğretmekten ziyade, onları kod yazmaya teşvik etmek, eğlenerek öğrenmelerini sağlamak, tüketen değil üreten bir nesile ulaşmaya çalışmaktır. Çünkü öğrencilerin kod okuryazarı olması endüstri 4.0 devriminden sonra daha da önemli bir hal almıştır. Ayrıca teknoloji ile kendin yap kültürünü bir araya getiren dünyada her geçen gün daha çok yayılan bir akım olan Maker Hareketi de çağın gerisinde kalmak istemeyenlerin yürümek isteyeceği bir yol olarak karşımızda durmaktadır” dedi.
“BÖLGE BİRİNCİLİĞİ VE ÜÇÜNCÜLÜĞÜ İLE TÜRKİYE FİNALLERİNE KATILACAĞIZ”
12. TÜBİTAK Ortaokullar Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birinciliği ve üçüncülüğü ile Türkiye Finallerine katılacaklarını aktaran Gümüş, Kodl@Afyon projesi kapsamında www.kodlafyon.org isimli site kurulmuş, bu site içine proje ekibimiz tarafından oluşturulan kodlama eğitim videoları yüklenmiştir. Bu videolar aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerine de yüklenmiş, bütün Türkiye’deki öğretmen ve öğrencilerin hizmetine de sunularak projemiz yaygınlaştırılmıştır. Ayrıca Bilim ve Sanat Merkezi’nde kodlama alanında yaptığımız çalışmaların sonucu olarak bu yıl 12’ncisi gerçekleştirilen TÜBİTAK ortaokullar arası araştırma projeleri yarışmasında kodlama alanında merkezimiz bölge birinciliği ve bölge üçüncülüğü de elde ederek Mayıs 2018 tarihindeki Türkiye finallerinde kodlama alanında ilimizi temsil etme hakkı kazanmıştır. Bugün burada ilimizden 29 farklı ortaokuldan 61 takımla 207 öğrencimiz Scratch ve kodlu Game Lab programlama dilleri üzerinde kendilerine verilecek tema ile yapacakları programlama ile tasarımlarına gerçekleştirecek” ifadesine yer verdi.
“EVLERİMİZ AKILLI HALE GELECEK”
Vali Mustafa Tutulmaz, kodlama ve yazılım bilgisinin önemini anlattı. Gelecek yıllarda fabrikalarda robotların çalışacağını dile getiren Tutulmaz, “Evlerimiz akıllı hale gelecek. Arabalarımız akıllı olacak. Bunların hepsi yavaş yavaş olmaya başladı. Yani kısacası, teknolojinin hayatımızı kolaylaştırması ve başka unsurlar tarafından yapılmasıyla karşı karşıyayız. Bu da kodlama ile oluyor. Biz bugün de çocuklarımızı gençlerimizi bu alanda iyi bir altyapı verebilirsek, bu alanda gelecekteki yarışta diğer devletlerden rekabet halinde bulunduğumuz toplumlardan geri kalmayız” şeklinde konuştu.
“ÇOK OKUMANIZ GEREKECEK”
Ülkeye yön verecek kişilerden olmanın çok okumaktan geçtiğini aktaran Tutulmaz, “Bu tür yarışmalara ihtiyaç var. Eğitimlere ihtiyaç var. Ancak bunlar kendi çerçevesinde bir yere kadar oluyor. Dahi iyi düşünebilmek, daha farklı meselelere bakabilmenin yolu da çok okumaktan geçer. Eğer işi kodcu olabilecekseniz, gelecekte ülkemize yön verecek kişilerden olacaksanız, bilin ki çok okumanız gerekir. Çok konuşmanız değil, çok okumanız gerekir. Konuşmayla okumayı karıştırmamak gerekiyor. İyi okuyan kişi iyi hayal kurar. İyi hayal kuran kişi de kodlamayı daha kolay yapar. Okumadan, kendi dilinizi iyi kullanmadan hayalinizi gerçekleştirmeden, iyi kodcu olamazsınız. Sadece yarışlara katılır daha ileriye gidemezsiniz. Toplumların gelişmesindeki en önemli öncelik insan unsuru ama makinelere yön veren makineleri akıllı hale getiren insan günü her geçen gün daha iyi eğitmemiz lazım. Daha donanımlı hale getirmemiz lazım. Eğer biz bunu başarabilirsek, gelecek hedeflerimize daha kolay ulaşabiliriz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yarışmaya katılan öğrenciler “değerlerimiz” temasında kodlama yaparak animasyon, oyun gibi yazılımlar yapmak için 4 saatlik bir süreyi kullandı.
4 saatlik süre sonunda jüri üyelerinin yaptığı değerlendirme sonrasında birinci Merkez TOKİ Yatılı Bölge Okulu, ikinci Afyon Özel Doğa Koleji, dördüncü de Çay İmam Hatip Ortaokulu oldu. >> Ali Fuat Güçlüer’in haberi